Foto: Shutterstock
Tie, kas regulāri seko līdzi kulinārajiem blogiem (gan latviešu autoru, gan ārzemju), būs dzirdējuši par interesanto "aquafaba" jeb pupiņūdeni. Kas tā ir par sastāvdaļu un kur to izmantot?

"Aquafaba" – no konservētiem turku zirņiem vai baltajām pupiņām notecināto šķidrumu vegāniskajās receptēs izmanto kā olu baltumu aizstājēju. Tas ir šķidrums, kuru parasti izlejam izlietnē un novērtējam kā nekam nederīgu. Tomēr, ja pupiņūdeni sakuļ un pievieno pūdercukuru, no tā izdosies pagatavot lielisku bezē.

Kā sakult "aquafaba"? Kad notecinātais šķidrums ieliets lielā bļodā, to ar mikseri puto, līdz iegūtas gaisīgas, mākonim līdzīgas putas. Atkarībā no šķidruma daudzuma un miksera jaudas, kulšana var aizņemt no 3 līdz pat 10 minūtēm. Pieredzējuši kulināri, piemēram, bloga "Voila" autore Annija Apsīte un veģetārā uztura skolas "Vegus" izveidotāja Dita Lase vairākos rakstos un receptēs iesaka "aquafaba" pirms putošanas nedaudz uzkarsēt, lai šķidrums kļūtu koncentrētāks un liekais ūdens izgarotu. Tādā veidā putošana padosies vieglāk un bezē būs mazāka iespēja saplakt.

Noderīgi fakti:

  • "Aquafaba" šķidrumam ir jābūt vidēji biezam un jāatgādina olas baltuma konsistenci;
  • Vienas olas baltumu var aizstāt ar 2-3 ēdamkarotēm "aquafaba";
  • Pupiņūdeni drīkst saldēt, tāpēc, ja nevēlies laist zudumā, sasaldē nelielās porcijās;
  • Pupiņūdeni drīkst izmantot kā saistvielu un tas noderēs dažādu plācenīšu pagatavošanai;
  • Bezē, ko gatavo no "aquafaba" iesaka cept zemā temperatūrā (100-115 grādi).

Pats jēdziens "aquafaba" oficiāli pieņemts vien 2015. gadā, kad vegāniskais kulinārs un bloga autors Gūss Volts ar "Facebook" grupas domubiedriem vienojās par nosaukumu. Tajā pašā gadā radīta arī tikai "aquafaba" veltīta mājaslapa ar tādu pašu nosaukumu, kur ēst gatavošanas entuziastiem atrast padomus un svarīgāko informāciju par šīs izejvielas gatavošanu.

Un kāda ir tava pieredze – vai esi pamēģinājis gatavot ar pupiņūdeni jeb "aquafaba"? Pastāsti par to komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!