Foto: Shutterstock

Mājas karameļu pagatavošana, kur nu vēl lietošana citu desertu pildījumos vai dekorēšanā, var būt krietns izaicinājums tiem, kuri ikdienā ar šo gardo, bet ķepīgo gardumu nesastopas. Gatavotās konfektes var būt ne tikai lielisks našķis ātrai apēšanai, bet arī kalpot kā jauka dāvana viesiem, ja tās sasaiņo vienkāršos papīriņos, bet pēc tam skaisti safasē maisiņos. Vasarā karameles vari papildināt ar dažādām garšām, pievienojot tām svaigas vai kaltētas ogas brīdī, kad karsto karameles masu lej formā sacietēšanai. Lai karameļu gatavošanas procesu padarītu vienkāršāku, ir dažas lietas, ko derētu ievērot.

Lai gan receptes ir dažādas, karameļu pamatā ir sviests un cukurs – šīm sastāvdaļām pēc tam arī pievieno saldo krējumu, medu, ūdeni, kā arī iebiezināto pienu, ja karameles gatavo mīkstas, īrisu formā. Neatkarīgi no tā, pēc kuras receptes saldumi tiek gatavoti, visām konfekšu vārīšanas reizēm svarīgi ir ielāgot dažas pamatlietas, lai virtuvē nesanāktu šmuce.

Viens no veiksmīgas gatavošanas noslēpumiem – liels katliņš. Tā kā cukurs vārīšanas laikā krietni vien burbuļos, ir tikai vēlams, lai izmantojamajam katlam būtu ļoti augstas malas. Tas it īpaši nepieciešams, ja karstajai cukura masai lej klāt citas šķidrās sastāvdaļas. Protams, visu laiku arī jāuzmana, kas notiek ar cukuru un jāsaglabā modrība – tiklīdz kā izveidojies biezs cukura sīrups, tam var pievienot to, ko pieprasa recepte.

Vēl viens palīgs – virtuves termometrs. Šis nelielais rīks palīdzēs noteikt īsto brīdi, kad karameli ņemt nost no plīts un liet formā. Cukura sīrupu beidz vārīt tad, kad tas sasniedzis 210oC, bet pēc tam, kad sīrupā lej saldo krējumu, karameles temperatūrai ir jāsasniedz vien 120oC. Vēsāka karamele nesastings, bet karstāka masa ieņems mērces konsistenci.

Karameli, kad tā vāroties sāk burbuļot, nevajadzētu maisīt. Pat ja recepte to iesaka, labāks efekts būs, ja to nedarīs. Šeit vēlreiz jāpiemin sekošana līdzi temperatūrai – cukura graudi izkusīs paši, bet, lai panāktu to, ka karamele ir vienmērīga, var pacilāt katliņa sānus.

Ja nu karameli ir sanācis pamatīgi piededzināt, par ko nebūtu jāuztraucas. Vislabākais veids, kā to dabūt laukā no katliņa – ieliet tajā klāt ūdeni un uzvārīt. Karstais ūdens izkausēs apdegušo karameli, un ļaus vieglāk to notīrīt no katla dibena un sāniem.

Lūk, dažas receptes no Tasty.lv krājumiem, lai ne tikai pagatavotu mājas karameli, bet pēc tam liktu to lietā citos desertos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!