["45941197","45936389","45887055","43621063","43622329","44774788","44278537"]
Gadu gaitā veikala plauktu daudzums, un pašu veikalu izmērs, aug arvien vairāk un vairāk, tāpēc nav brīnums, ka ir iespējams nopirkt teju visu iespējamo garšu jogurtus. Aizvien populārāka kļuvusi tendence maltītēs un piedevās izmantot jogurtus, kuriem nav pievienotās vērtības – dažādas garšas, augļi un ogas, sēkliņas un pat maize. Bezpiedevu jogurti, grieķu, turku un citi ir lieliski aizvietotāji majonēzei un skābajam krējumam. Bet kā izvēlēties vērtīgāko?

Viena no lietām, kuru meklēt jogurtu sastāvā, ir dzīvās baktērijas. Kā ziņo Care2.com, dzīvās baktērijas jogurtos liecina par to, ka tas ražots pēc iespējas tuvāk tradicionālajām metodēm, pirms pasauli pārņēma konservanti. Uz jogurta iepakojuma tam ir jābūt norādītam, tāpēc skaties sastāvdaļu sarakstā.

Tāpat, labāk pirkt jogurtus, kuri nav pamatīgi karsēti gatavošanas procesā, jo tie pēc termiskas apstrādes zaudē probiotiskās (dzīvās) baktērijas. Dabīgākiem jogurtiem pēc stāvēšanas ledusskapī izdalīsies sūkalas, no kurām nevajag baidīties - iemaisi tās atpakaļ jogurtā, un tas kļūs vēl labāks.

Nepērc jogurtus ar augstu cukura sastāvu. Ir jogurti, kuros ir pat vairāk nekā 20 grami cukura uz 100 g burvīgā piena produkta. Tas ir daudz, ja salīdzinām ar saldinātajiem dzērieniem, piemēram, 250 ml kolas pudelītē ir 27 grami cukura. Ja jogurta sastāvā ir daudz cukura, tas nozīmē to, ka ražotājs to pievienojis papildus, vai jogurts pietiekami labi nav sarūdzis jau rūpnīcā.

Izvairies no jogurta ar piedevām. Dabīgam jogurtam ir vien divas sastāvdaļas – piens un baktēriju kultūras, kas tam palīdz sarūgt. Tātad, jo jogurtam vairāk sastāvdaļu, jo mazāk dabīgs tas ir. Un kā nu ne, ja bez cukura pievienots sūkalu pulveris, krāsvielas un citi "E" mošķīši. Piemēram, jogurtiem bieži pievieno E 200 jeb sorbīnskābi, bet mākslīgi pievienotās krāsvielas parasti slēpjas zem E100 - 180. Par E vielām vairāk lasi šeit.

Izvēlies grieķu jogurtu – vislabākie ir jogurti bez piedevām un grieķu jogurti. Tas tāpēc, ka tiem ir ļoti maz pievienoto sastāvdaļu. Šī iemesla dēļ tie ir lieliski aizstājēji majonēzei, jo pats vari pievienot vēlamās piedevas mērcēm, kā arī salātos tas vairāk izcels citas sastāvdaļas un tās nenomāks. Grieķu jogurts ir ļoti gards, ja to ēd kopā ar medu vai ogu ievārījumu - iemaisi dažas karotītes jogurtā, un iegūsi vēl labāku, kā veikalos nopērkamie persiku, ķiršu un citu garšu jogurti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!