Foto: Shutterstock
Svaigi produkti ir vispiemērotākie mūsu organismiem - vislabāk, ja tie ir nākuši no pašu dārza vai no saimniecības, kurā zinām, kas un kā aug. Aukstākā ziemeļu klimatā mūsu platuma grādos veģetācijas sezona diemžēl nav pati garākā, līdz ar to rodas pamatots jautājums, kā visus dārzu un mežu labumus saglabāt ziemai. Atbilde ir vienkārša - tie ir jāsaldē! Ar piebildi, ka ne visi produkti ir piemēroti saldēšanai, tas jāskatās atsevišķi.

Tūlīt sāksies vasaras ražas laiks, tādēļ piedāvājam īsu ieskatu saldēšanas plusos un tajā, kā pareizi pārtika jāsaldē un jāuzglabā.

Saldēšanas priekšrocības:

  1. Saldēšana ir visdabiskākais no veidiem, kā paildzināt produkta mūžu bez konservantu izmantošanas. Ja dārza un meža veltes saldējam paši, tad tas jācenšas izdarīt pēc iespējas ātrāk pēc novākšanas, lai saglabātos maksimāli daudz vitamīnu un citu vērtīgo uzturvielu.
  2. Ar nosacījumu, ja produkti ir sasaldēti pareizi un saldētavā nav atradušies par ilgu, garšas atšķirībai, salīdzīnot ar svaigo analogu, nevajadzētu būt lielai. Parasti tā ir nemanāma.
  3. Atsaldēšana - ieteikums ir saldēt produktus tik lielās porcijās, cik parasti ikdienā izmantojat maltītes gatavošanai. Jo sasaldēt otrreiz pēc atsaldēšanas vairs nav ieteicams. Ja būsi sasaldējis produktu divu kilogramu maisos, tad pastāv liela iespēja, ka visu maisu uzreiz izmantot nepaspēsi un atlikušais produkts nonāks atkritumu tvertnē.
  4. Vēl viens pluss saldētajiem produktiem - veikalos tos iegādāties ir lētāk nekā svaigus. Tas attiecas gan uz spinātiem, gan jūras veltēm un citiem dārzeņiem un ogām. Turklāt jūsu saldētavā atradīsies lietas, no kurām uzreiz varēsiet pagatavot ieplānoto maltīti bez veikala apmeklējuma.
  5. Ja jums ir liela ģimene vai maz laika gatavot darba dienās, lielisks risinājums ir nedēļas nogalē pagatavot lielāku daudzumu ēdiena un atlikumu sasaldēt atsevišķās porcijās. Pēc tam atliks vien nākamās dienas maltīti iepriekšējā vakarā izņemt no saldētavas atlaidināšanai. Arī cepeškrāsnīm un mikroviļņu krāsnīm ir īpaši atkausēšanas režīmi.

Foto: Shutterstock
Ieteicamais saldēšanas ilgums dažādām pārtikas grupām:

Vistas gaļa, termiski neapstrādāta - 9 mēneši
Vistas gaļa, termiski apstrādāta - no 4 līdz 6 mēnešiem
Cita veida gaļa - līdz 12 mēnešiem
Svaigi augļi - no 6 līdz 12 mēnešiem
Sviests - 6 mēnešus
"Liesās" zivis - 6 mēnešus
"Treknās" zivis - no 2 līdz 3 mēneši
Cūkgaļa, termiski neapstrādāta -no 4 līdz 6 mēnešiem
Jūras veltes - no 3 līdz 6 mēnešiem
Maize un maizes izstrādājumi, t.sk. mīkla: 3 mēneši
Gaļas sautējumi: 3 mēneši
Zupas: no 2 līdz 3 mēneši
Saldējumi un sorberti: 2 mēneši

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!