Foto: Shutterstock

Mīkla bieži ir klupšanas akmens ne vienai vien saimniecei. Reizēm, kad jācep gaļas pīrādziņi, mīkla sanāk pārāk cieta vai pārāk lipīga, vai vienkārši nerūgst. Ir ļoti daudzi un dažādi mīklu veidi, un pieejamās receptes to pagatavošanai simtiem. Lai mīkla izdotos nevainojama, ir jāievēro daži pamatprincipi. Kādi tie ir?

Mīklas galvenā sastāvdaļa ir milti, visbiežāk kviešu milti. Iejaucot mīklu, vajadzētu lietot augstākā labuma miltus. Ja miltus bļodā iesijās, tie būs bagātināti ar gaisu un mīkla iznāks pūkaināka, gaisīgāka. Maizes izstrādājumiem, pastai (makaroniem), kārtainajai mīklai vispiemērotākie ir milti, kas iegūti no īpaši cietiem kviešiem.

Iejaucot mīklu, ļoti bieži tiek pievienots cukurs. Rauga mīklai tas ne tikai tiek pievienots saldumam, bet arī, lai stimulētu rauga rūgšanas procesu. Cukurs jāpievieno atbilstoši receptei. Rauga mīklā, ja cukurs būs pārāk maz, tā sanāks pārāk cieta.

Atkarībā no mīklas veida, tai tiek pievienoti visdažādākie piena produkti: piens, kefīrs, jogurts, krējums, biezpiens un citi. Pienskābe, ko satur skābie piena produkti, irdina mīklu.

Lai mīkla būtu plastiskāka, tai pievieno taukvielas. Tas var būt sviests vai eļļa. Taukviela gala produktam piešķir maigu, riekstainu garšu un izceļ cepuma aromātu. Ja taukvielu rauga mīklā ir par daudz, tās nomāc rauga rūgšanas procesu un pīrāgi atkal var sanākt pārāk sausi un cieti, tādēļ taukvielu vienmēr pievieno atbilstoši receptei. Kārtainajai mīklai vai smilšu mīklai sviestam ir jābūt ļoti aukstam. Ja sviests būs pārāk silts, mīkla neizdosies. Toties kēksu un kūku mīklās sviestam jābūt mīkstam, jo mīkstāks, jo labāk tas putosies un jo pūkaināka būs mīkla.

Atkarībā no mīklas veida izmanto dažādus mīklas irdinātājus. Rauga mīklai tas ir raugs, kas var būt gan sausais raugs, gan presētais, svaigais raugs. Pirms lietošanas raugu vajadzētu pamodināt siltā ūdenī vai pienā. Šķidrums nedrīkst būt pārāk karsts, tas raugu nogalinās, vai pārāk auksts, tas rauga darbību palēlinās. Šķidrumam jābūt nedaudz siltākam kā cilvēka ķermeņa temperatūrai.

Kā mīklas irdinātāji tiek izmantotra arī dzeramā soda kombinācijā ar kaut ko skābu (piemēram, jogurtu) vai cepamais pulveris, kas jau ir gatavs maisījums cepšanai. 10 grami cepamā pulvera ir pietiekami 400 gramiem miltu.

Ļoti daudzām mīklām tiek izmantotas olas, kas darbojas kā saistviela. Tās dod cepumam skaistu krāsu un veido garoziņu. Olām jābūt svaigām un ļoti daudzām mīklām olām jābūt istabas temperatūrā, lai mīkla izdotos nevainojama.

Piedāvājam astoņas idejas biežāk izmantotajām mīklām.

Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'

Foto: Shutterstock
Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.

Lasīt vairāk

Trauslā smilšu mīkla

Foto: Shutterstock
Trauslo smilšu mīklu izmanto dažādiem mīklas groziņiem (kišiem, tartēm un pīrāgiem), kurus pēc tam pilda vai nu ar sāļu, vai saldu pildījumu. Ļoti svarīgi mīklas gatavošanas procesā visus produktus censties uzturēt aukstus. Groziņš iznāks trausls un nedaudz atgādinās kārtaino mīklu. Mīkla ir ļoti neitrāla un piemērota gan saldiem, gan sāļiem pildījumiem.

Lasīt vairāk

Lielais mencas pīrāgs

Foto: Shutterstock
Ļoti gardais un glītais trauslās smilšu mīklas pīrāgs nevarēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Zeltains, smaržīgs, pildīts ar kartupeļiem, sīpoliem un mencas filejas gabaliņiem. Pasniedz ar zaļajiem salātiem. Trauslo mīklu var aizstāt ar veikalos nopērkamo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Ātrā kārtainā mīkla

Foto: Shutterstock
Mājās ļoti viegli var pagatavot ātro kārtaino mīklu. Tās izmantošana ir līdzīga klasiskajai kārtainajai mīklai. Protams, ka veikalā var nopirkt kārtaino mīklu, bet reizēm ļoti noder vienkāršākais mājas variants. Ātrā kārtainā mīkla uzpūšas mazāk kā klasiskā kārtainā mīkla, jo tai nav izveidotas tik rūpīgas sviesta kārtiņas, bet tā joprojām ir kraukšķīga un trausla, un garda. Ja daļēji izmantosi cūku taukus, mīkla būs īpaši kraukšķīga. Gatavojot mīklu pēc šīs recpetes, iegūsi 500 g mīklas.

Lasīt vairāk

Vistas sacepums ar kārtainās mīklas vāciņu

Foto: Shutterstock
Cepot vistu zem mīklas vāciņa, pannā veidojas īpaši gards, brīnumains garšu sajaukums. Lai piešķirtu ēdienam kūpinājuma smaržu, pievieno nedaudz žavētu desu. Neviens nespēs būt vienaldzīgs, ēdot kraukšķīgo, trauslo maizīti, kuru katrā kumosā papildinās sacepuma gardā mērce un sulīgie vistas gabaliņi.

Lasīt vairāk

Lieldienu krusta maizītes

Foto: Shutterstock
Lieldienās vari izcept mazās krusta maizītes. Tās sanāks pūkainas un mīkstas, un ļoti garšīgas. Nelielā rudzu miltu piedeva mazītes patīkami atšķirs no citām kūkām un smalkmaizītēm.

Lasīt vairāk

Karaliskais gaļas pīrāgs

Foto: Shutterstock
Gan ikdienišķām vakariņām, gan viesību galdam - bagātīgs karaliskais gaļas pīrāgs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!