Klaips no cepeškrāsns – kā mājās izcept gardu maizi
Foto: DELFI

Nevar noliegt faktu, ka maize latviešiem ir produkts, ko neatņemt ne pa kam. Vai tā būtu klasiskā baltmaize, spēcinošā rudzu maize vai irdenā graudu maizīte, vieta tai allaž atradīsies virtuves plauktiņā, un bez rieciena vairumam grūti iedomāties ikdienas ēšanas paradumus. Tieši tāpēc nolēmu iemēģināt roku maizes cepšanā mājās, lai pārliecinātos – tas ir viegli/grūti un vai rezultāts konkurē ar veikalā pirktajiem maizes kloniem.

Lai arī neesmu paradusi katru dienu ēst maizi, tomēr laiku pa laikam sakārojas kāds rieciens, tad nu tiek meklēts tas labākais veikalu plauktos, tomēr doma par mājās ceptu maizi vienmēr šķitusi vilinoša. Līdz šim manas attiecības ar maizes cepšanu bijušas tik vien, kā izmantojot gatavos maizes cepšanas maisījumus, kas patiesībā nelika vilties, taču maize, kuras sastāvdaļas salicis kopā pats, noteikti ir ar pievienoto vērtību. Tieši tāpēc devos pie maizes cepšanas lietpratējas Elīnas Bogušas no ''Beķerfeja'', kas ikdienā cep ne tikai maizi, bet arī gardas kūkas.

Klaips no cepeškrāsns – kā mājās izcept gardu maizi
Foto: DELFI

Pirms atrotījam piedurknes un uzvelkam priekšautus, Elīna atklāj, ka daudziem radušies aizspriedumi gan par maizes veselīgumu, gan tās cepšanas sarežģītību. Maizes cepšanas meistarklases virsvadītāja stāsta, ka maize allaž latviešiem bijusi spēka avots, taču priekšstatu par maizi kā tādu sabojājuši liela daļa klaipi, kas nopērkami veikalā. Ja varētu salīdzināt veikalā pirkto maizi un to, kas gatavota mājās un kvalitatīvās izejvielām, atšķirība būs visām maņām manāma.

Klaips no cepeškrāsns – kā mājās izcept gardu maizi
Foto: DELFI

Kas attiecas uz šobrīd tik daudz aprunāto glutēna nepanesību, to ietekmē nevis maize kā tāda, bet gan grauda apstrādes process, raugs, kas ražots ķīmiski, kā arī milti, kas mūsdienās ir ar paaugstinātu glutēnu sastāvā. Elīnas prāt ir aplami apgalvot, ka maize kā tāda ir kaitīgs produkts un to vajadzētu izslēgt no ēdienkartes, jo tā tomēr ir pamatvērtība, ko pārbaudījušas vismaz piecas paaudzes, un tas ir pārliecinošs pārbaudījums.

Klaips no cepeškrāsns – kā mājās izcept gardu maizi
Foto: DELFI

Vēl kāds interesants fakts par maizi, ko atklāj Elīna, ir latviešu pārņemtais pieņēmums par maizes glabāšanu ledusskapī. To esam pārņēmuši no amerikāņiem, kas tā dara, domājot, ka maize tā uzglabāsies ilgāk, tomēr patiesībā aukstumā glabāta maize zaudē gan garšu, gan vērtību. Tāpēc šo tikumu labāk nepārņemt un klaipiņam atvēlēt vietu maizes kastē.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form