Foto: Shutterstock
Suflē ir franču izcelsmes vārds, kura nozīme ir "uzpūsts uz augšu", kas pilnībā atbilst šim desertam, jo tas eleganti paceļas virs trauciņa malām, kļūstot gaisīgi krēmīgs un nepieklājīgi kārdinošs. Suflē savu gaisīgumu iegūst, pateicoties saputotiem olu baltumiem. To izcept nav grūti, grūtākais – panākt, lai suflē, izcelts no krāsns, nesaplok vienā acumirklī. Atdziestot līdz ar karstajiem tvaikiem izzūd suflē gaisīgums un maģiskais maigums, tādēļ šis kaprīzais deserts jāpasniedz un jābauda nekavējoties.

Ja vēlies suflē pasniegt viesiem, tad jau iepriekš sagatavo mīklu, nepievienojot tai olu baltumus. Kad viesi ieradušies, sakul baltumus, pabeidz jaukt mīklu, lej to formiņās un liec karstā cepeškrāsnī.

Gatavojot suflē neizmanto ļoti svaigas olas. Svaigās olās ir mazāk gaisa nekā, piemēram, vienu nedēļu vecās olās. Pirms kulšanas olas sasildi istabas temperatūrā, vismaz stundu.

Baltumus jāsakuļ stīvās, stingrās putās. Lai to paveiktu, kulšanai jāizvēlas ļoti tīrs trauks. Nav ieteicams tos kult plastmasas traukā, jo plastmasas traukiem ir tendence uz sienām saglabāt nelielas tauku paliekas, pat pēc rūpīgas mazgāšanas. Tādēļ izvēlies stikla vai metāla trauku. Baltumus mīklā iecilā uzmanīgi, cenšoties saglabāt to gaisīgumu.

Formiņas pēc sagatavošanas cepšanai liec ledusskapī, tad suflē pacelsies vienmērīgāk. Tās sagatavot var dažādi. Pirmkārt, formiņas jāizsmērē ar mīkstu sviestu, gar sienām ar otu vai pirkstiem to velkot vertikāli uz augšu. Sviesta vertikālās joslas palīdzēs suflē pacelties.

Foto: Shutterstock

Ja iecerēts gatavot saldos suflē, pēc formiņu ieziešanas ar sviestu bagātīgi ieber tajās cukuru un, grozot rokās, viscaur izoderē formiņas ar cukura kristāliņiem. Lieko cukuru izber šķīvī. Sāļajiem suflē formiņas izkaisa ar nobriedušas maizes drupačām (ne ar rīvmaizi), ko vari iegūt, sarīvējot maizi uz rupjās rīves. Maizes drupačas kalpos kā "kāpnes", suflē mīklai ļaujot labāk pacelties augšup. Arī vēlāk maizes drupačas kavēs ēdiena pārlieku ātru saplakšanu.

Siera suflē parasti nepilda pilnas formiņas, tam atstāj brīvu pirksta platuma joslu. Saldos suflē pilda līdz pašai augšai, ar nazi nolīdzinot virsmu.

Pirms formiņu ielikšanas cepeškrāsnī tās viegli piesit pie galda, lai mīkla ieņem formu pilnībā, pēc tam ar pirkstu novelk gar mīklas maliņu, noslaukot formiņas augšmalu un it kā uzzīmējot seklu gredzenu ap suflē mīklu. Tas ļauj suflē vienmērīgāk pacelties.

Foto: Shutterstock

Formiņas liek līdz 190 grādiem sakarsētā krāsnī un cep aptuveni 15-20 minūtes. Suflē ir gatavs, kad tas ir uzpūties un tā virspusi sedz zeltaina garoziņa, bet, sakratot formiņu, suflē trīc līdzīgi kā želeja, apliecinot, ka viducīti tevi gaida krēmīgs pārsteigums.

"Tasty" krājumos ir gan saldo, gan sāļo suflē receptes, gan arī izsmeļošas video un foto pamācības, lai tu kaprīzā deserta gatavošanu apgūtu soli pa solim, izvairoties no neveiksmes.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!