Foto: Privātais arhīvs
Vienkāršāku maltīti par pannā zeltaini apceptiem kartupelīšiem grūti iedomāties, bet, mēģinot tos pagatavot mājas apstākļos, ne viens vien ir "aplauzies", tā arī netiekot pie iecerētā rezultāta. Vienkāršu un praksē daudzkārt pārbaudītu knifu, kā mājās pagatavot gardus ceptos kartupeļu salmiņus, kas garšojot gluži kā "Lido" baudāmie, iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lūk, Natalijas piedāvātais rīcības plāns.

Kartupeļus nomizo un sagriež salmiņos. Lielā ūdens daudzumā noskalo salmiņus, lai atdalītu cieti.

Kartupeļus uzliek uz papīra vai auduma dvieļa, lai notecinātu lieko ūdeni, un rūpīgi nosusina, lai visi salmiņi būtu pilnīgi sausi.

Pannā uzkarsē eļļu - labāk izvēlēties eļļu, kas paredzēta cepšanai augstā temperatūrā. Piemēram, rafinētai rapšu eļļai ir augstāks dūmu slieksnis nekā olīveļļai - aptuveni 204 ºC (pirmā spieduma olīveļļai - 177ºC), tāpēc to var droši izmantot cepšanai. Eļļai jābūt pietiekošā daudzumā, lai pannas apakša ar to būtu pilnībā pārklāta.

Uzkarsētajā eļļā ber sausus kartupeļu salmiņus un cep, līdz apakšējā puse ir apbrūnējusi. Raugies, lai panna nav pārblīvēta ar kartupeļiem, tad tie labāk apcepsies. Pannai vāku neliek un kartupeļus nemaisa!

Kad salmiņi apakšpusē apbrūnējuši, tos uzmanīgi apgriež uz otru pusi un ļauj izcepties gandrīz gataviem, joprojām nemaisot.

Aptuveni piecas minūtes pirms cepšanas beigām kartupeļiem pievieno sīki sakapātu sīpolu, uzmanīgi apmaisa pannas saturu, tad uzkaisa sāli un melnos piparus.

Ļauj kartupeļiem cepties 5 minūtes un, kad sīpoli apcepušies, pannas saturu vēl reizi apmaisa.

Uzkaisa dilles vai citus zaļumus, liek šķīvjos un bauda, pārlejot ar skābu krējumu vai jogurta-ķiploku mērci.

Lai labi garšo!

Lūk, vēl 10 ceptu kartupelīšu receptes no "Tasty" padomu apcirkņiem.

Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'

Foto: Shutterstock

Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi pikantā marinādē ar kraukšķīgām mednieku desiņām

Foto: DELFI

Zeltaini kartupelīši un kraukšķīgas mednieku desiņas – smaržos visa māja un ģimene būs sajūsmā! Turklāt nenāksies pat īpaši nopūlēties virtuvē.

Lasīt vairāk

Divas reizes cepti kartupeļi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi ar sīpoliem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Cepti kartupeļi ar sīpoliem un ķiplokiem gardai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām

Foto: Shutterstock

Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.

Lasīt vairāk

Vārīti, cepti kartupeļi ar zaļumiem un mārrutkiem

Foto: Shutterstock

Vārīti, cepti kartupeļi kā kafejnīcā - ar zaļumiem un mārrutkiem pasniedzami ar zaļajiem salātiem vai ar gaļu, kuru starp citu reizēm cepu kopā ar kartupeļiem. Var beigās pārkaisīt ar rīvētu cieto sieru ar kefīru un tā tālāk pēc katra garšas un kulinārā aicinājuma.

Lasīt vairāk

Zeltainas kartupeļu daiviņas 'Tex Mex' gaumē

Foto: Publicitātes foto

Kartupeļu daiviņas ar patīkamu "Tex Mex" garšas pieskārienu! Pasniedz tās kā uzkodu ar skābo krējumu, kas papildināts ar sakapātiem lociņiem.

Lasīt vairāk

Zeltainas polentas kartupeļu daiviņas

Foto: Publicitātes foto

Ja parasti vārīti, cepti vai biezputrā sakulti kartupeļi apnikuši, "Rimi" gardēde Signe Meirāne iesaka izmēģināt jaunu un neierastu recepti.

Lasīt vairāk

Citronīgi kartupeļi ar tomātiem, olīvām, un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Pagatavo ceptus kartupeļus grieķu gaumē – papildināti ar olīvam, svaigiem zaļumiem, sulīgiem tomātiem un citronu sulā marinētiem fetas siera gabaliņiem, tie ne vien izskatīsies ļoti kārdinoši, bet veidos tiešām izcilu garšu salikumu.

Lasīt vairāk

Gluži kā kafejnīcā – eļļā vārīti jaunie kartupelīši ar kraukšķīgu garoziņu

Foto: DELFI

Kad kafejnīcās un restorānos nogaršoti jaunie kartupeļi dažādos veidos, nākas vien pēc tam pašam mājās mēģināt "atkost" kraukšķīgo kartupelīšu noslēpumu. Jāteic, ka man sanāca gluži kā kafejnīcā – kartupelīši bija gardi, zeltaini brūni un ar kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!