Foto: Shutterstock
Šobrīd "trendīgi" ir veidot mini zaļumu dārziņu virtuvē uz palodzes. Tas ne tikai personalizē virtuves interjeru, bet ir arī patīkama nodarbe – noplūkt dilles vai lociņus no sava mini dārziņa. Lai ierīkotu zaļumu dārziņu uz palodzes, nepieciešamas viens pāris lietas, bet emocionālais gandarījums par paveikto būs neizmērāms.

Šobrīd ir īstais laiks, lai uz palodzes audzētu lociņus. "Ja mājās atrodami sīpoli, kas jau sāk dzīt asnus, tos var ielikt zemē vai ūdenī. Traukā vai glāzē ielej ūdeni un ieliec sīpolu līdz pusei. Tas sāks izlaist saknes. Un nedēļas laikā var jau būt lociņi, ko piegriezt klāt salātiem," stāsta floriste Vēsma Mēnese. Galvenais lociņu izdīgšanai ir saules gaisma un siltums. "Ja palodze pietiekami saulaina, var iesēt dilles un pētersīļus kastītēs vai speciālos konteineros, var arī izmantot krējuma burkas, kuras nogriež aptuveni desmit centimetru augstumā. Vienā bedrē sēj pa vienai sēklai – ik pēc puscentimetra. Ja sēklas ļoti smalkas, sasēj vairākas un pēc tam tās var sapiķēt jeb ņemt pa vienam stādam un pārstādīt citā kārbā. Sēklas nevajag sēt dziļi – aptuveni piecus milimetrus."

Vēl uz palodzes var diedzēt sēklas, piemēram, kreses. Stādu audzētāji šobrīd piedāvā dažādas sēklas. "Ielej traukā ūdeni, saliec sēklas. Zemē tās neliek, tikai ūdenī. Gaidi, kad izdīgst aptuveni piecus centimetrus augsti dīgsti un vari tos pievienot salātiem. Galvenais, lai sēklas nesāk pelēt, jo tad tās būs pa galam. Šādi dīgsti būs lieliska un veselīga delikatese un vitamīnu avots pavasarī," stāsta Vēsma Mēnese.

Uz palodzes kastē tagad var sēt baziliku, timiānu, rozmarīnu, ko vēlāk varēs pārstādīt dārzā. "Tie būs ēdami gan tikai ap Jāņiem, bet iesēt var tagad. Uztaisi vagu centimetra dziļumā, iesēj sēklu, aplej un ļauj dīgt. Labāk reizi nedēļā izmantot mēslojumu. Tiklīdz stādi paaugas, tad tos izpiķē lielākos podos, un, ja ir piemājas dārzs, tad var izstādīt tajā, ja nav – uz palodzes lielākā kastē vai podā. Jūnija beigās varēs pa lapai vai zariņam ņemt nost un lietot."

Vēsma Mēnese iesaka būtiskas nianses mini dārziņa veidošanai uz palodzes. "Nedrīkst izmantot dārza zemi, obligāti jāņem kūdra, jo tā ir ūdens caurlaidīga un nesapelē. Tajā augs vislabāk. Nevis izmanto kūdru no meža, bet veikalā jānopērk speciālā kūdra dēstiem. Otrkārt, bez mēslojuma neiztikt, jāizmanto tāds, kas paredzēts jauniem un augošiem stādiem. Un, treškārt – nepieciešama saules gaisma un siltums. Tad viss izdosies!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!