Foto: Shutterstock

Karstais laiks ar joni tuvojas, un beidzot būsim sagaidījuši tādus laika apstākļus, lai no sirds izbaudītu ne tikai sauli un atpūtu pie ūdens, bet arī atveldzējošus dzērienus un vieglus ēdienus. Taču karstums var būt arī apgrūtinājums mūsu organismam, tāpēc ir rūpīgi jāizvērtē, ko no garšīgajām lietām baudīt. To noskaidrot Tasty.lv palīdzēja uztura speciāliste Alise Kindzule, kura darbojas uzņēmumā "Lido".

Kā stāsta Alise Kindzule, vasara ir piemērots laiks, lai aktivizētu vielmaiņu, reizē arī uzlabojot imūnsistēmu un attīrot organismu ar dabīgiem produktiem, kuros ir daudz vitamīnu un minerālvielu. Taču karstās dienas apgrūtina izvēli, jo, termometra stabiņam slīdot uz augšu, apetīte kļūst arvien zemāka. Uztura speciāliste iesaka ēst pat tad, kad to negribas, jo organismam karstajās dienās ļoti nepieciešama enerģija.

Kindzule arī uzsver, ka, lai organisms un pašu veselība neciestu, jādzer daudz ūdens, kā arī jāēd tādi produkti, kuru sastāvā tas ir daudz, jo 20 – 30% no uzņemtā šķidruma organisms saņem tieši ar pārtikas palīdzību.

Ko ēst? Uztura speciāliste vasaras produktus – ogas, piemēram, zemenes, mellenes un avenes, kuru sastāvā ir 85 – 95% ūdens. Tāpat noteikti jāēd arī arbūzi, melones, greipfrūti (īpaši sarkanie), apelsīni, āboli, bumbieri, aprikozes, vīnogas, plūmes un ananasi. No dārzeņiem noteikti jāizvēlas tomāti, gurķi, burkāni, redīsi, paprika, bietes, zaļie lapu salāti, spināti, kāposti, puķkāposti un brokoļi.

Produktus noteikti vajag ēst svaigus, bet priekšroka jādod arī sautētiem, vārītiem un tvaicētiem ēdieniem, karstajās dienās izvairoties no ceptas maltītes, lai tā nebūtu lieka nasta gremošanas sistēmai. Atvēsināties karstajā laikā palīdzēs augļu sulas, salāti, aukstās zupas, sieri, pilngraudu maize un auksta, liesa gaļa.

Lielajā karstumā Alise Kindzule neiesaka lietot cukurotus un kofeīnu saturošus dzērienus. Piemērotākie dzērieni – ūdens un atdzesēta tēja. Ūdenim vari pievienot ogas un augļus garšai, taču karstajā laikā atsakies no cukura. Tāpat šajā laikā vajadzētu arī piebremzēt ar konditorejas izstrādājumiem un saldumiem, jo tie veicina organisma atūdeņošanos. Tāpēc kūkas, vafeles un smalkmaizītes jāatstāj "vēsākām" dienām, kad temperatūra nepaceļas augstāk par 20 līdz 24 grādiem.

Pašsaprotami ir arī tas, ka karstajā laikā noteikti jāatsakās no ātrajām uzkodām. Tā vietā uztura speciāliste iesaka apēst piecas augļu un piecas dārzeņu devas – dienā jāapēd vismaz desmit saujas. Tāpat, jākontrolē arī izdzertā ūdens daudzums, tāpēc nedrīkst aizmirst par noteiktajiem diviem litriem dienā. Karstajā laikā arī pastāvīgi jādomā par ēdiena kvalitāti, tāpēc neaizmirsti apskatīt produktu derīguma termiņus.

Gatavojoties tveicei, ieskaties Tasty.lv recepšu krājumos, lai atrastu piemērotāko karstajām dienām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!