Foto: Shutterstock

Ik dienas gatavojot, katra izmantotā burkāna, gurķa, redīsa galiņus mēs nogriežam un izmetam vai nu atkritumu spainī, vai aiznesam uz komposta kaudzi. To pašu darām arī ar garšaugiem – maltītēs izmantojam vien to lapiņas, bet kātiņus izmetam. Bet arī šiem atgriezumiem var atrast pielietojumu, un tie nebūt nav jāizmet mēslainē.

Garšaugu kātiņus nevajag mest laukā – arī tos var sakapāt līdz ar koriandra, pētersīļa un citu garšaugu lapiņām un pievienot iecerētajiem salātiem, mērcei vai kādam citam ēdienam. Garšaugu kātiņus tikpat labi var piebērt arī zupai.

Ārā mest nevajag arī sakneņu lapas – biešu, redīsu, pastinaku vai burkānu. Nogrieztās biešu lapas, piemēram, uz pannas viegli noblanšē sviestā, un pēc tam var pievienot kartupeļu biezenim, siltajiem salātiem vai gaļas ēdieniem.

Arī puravu, brokoļu, puķkāpostu un seleriju lapas var izmantot kulinārijā. Puravu lapas apcep eļļā vai sviestā smalki sagrieztas un pasniedz kā piedevu pamatēdienam, pievienojot garšvielas pēc patikas. Bet brokoļu un ziedkāpostu lapas var sagriezt kopā ar dārzeņu ziedkopām un pagatavot maltītē, kā ierasts. Bet seleriju lapiņas, kas paslēpušās starp to kātiem, var izmantot kā garšaugu, saplucinātas pievienojot, piemēram, salātiem ar tunci.

Brokoļu vai ziedkāpostu kātiņus nevajag izmest un norakstīt kā nederīgus. Tos noteikti vajag izmantot, gatavojot dārzeņu zupas vai krēmzupas. Brokoļu kāti ir pietiekami saldi, lai nenomāktu kopējo maltītes garšu.

Bet reizēs, kad receptei nepieciešama vien citronu, apelsīnu vai laima sula, noteikti pirms sulas izspiešanas norīvē citrusaugļu miziņu. Tieši miziņa dažādām kūkām un desertiem piešķir patīkamu aromātu un garšu. Sarīvēto citrona miziņu ieber nelielā trauciņā vai saldējamā maisiņā un glabā saldētavā, lai nākamo reizi, kad siera kūkai nepieciešama vien citrona miziņa, norīvētais auglis nestāvētu neizmantots.

Tāpat zudumā nevajag laist ķirbju sēkliņas – rudenī, kad ir īstā ķirbju raža un tie ienāk mūsu virtuvē, no ķirbju sēkliņām var pagatavot uzkodu. Iztīrītās ķirbja sēklas saber uz cepamās pannas, apcep cepeškrāsnī (180oC aptuveni 25 minūtes) un viss!

Pie reizes – nogrieztos sīpolu, burkānu un puravu galiņus var izmantot, lai vārītu dārzeņu buljonu. Tos līdz buljona vārīšanas brīdim glabā saldētavā, kādā trauciņā, lai sakrātos piemērots daudzums, un pēc tam izmanto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!