Foto: Shutterstock
Ir tomāti kā tomāti, un ir tādi, kas nemaz netaisās krāsoties. Daži pat lāga neizaug un tādi arī paliek – pusaugā. Dažreiz gadās veselu kaudzīti zaļu tomātu savākt, siltumnīcu tīrot. Ko iesākt ar zaļiem, pacietiem tomātiem?

"Ko tik nevar izdarīt ar zaļiem tomātiem!" saka veģetārās pavārmākslas guru Dita Lase. "Marinēt, ievārījumus vārīt, konservēt salātos ar burkāniem, kāpostiem, puķkāpostiem, baklažāniem, ar tomātu mērcēm. Absolūti brīnišķīgi – zaļiem tomātiem ir tāds specifisks sūrumiņš, tur var visādus čatnijus un visādas izsmalcinātības ar viņiem darīt, ko pēc tam, atšaujot mazo pirkstiņu, ēst no smalkas tasītes kā uzkodu. Zaļo tomātu zapte vai zaļo tomātu čatnijs ir kaut kas, ko nevajag sev nolaupīt!"

Foto: Shutterstock

Vīriešu zaptes indiešu brālēns

Čatnijs būtībā ir mērce, skaidro Dita Lase. No zaptes tas atšķiras ar ķiploku, ingveru un čili. Čatnijs nāk no indiešu virtuves, un čatnija definīcija ir tāda: tam jābūt tik asam, ka tu nevari viņu ieēst, un tik saldam, ka tu nevari atsacīties.

Vīriešu zapte būtībā ir čatnijs – tikai latviešu gaumē. Tas nav tik salds, kā indieši taisītu, un, protams, nav tik ass. Bet būtībā čatnijs ir sāļā zapte. Un mēs to esam taisījuši visu savu mūžu!

Foto: Shutterstock

Dita Lase saka: "Bieži vien viss jaunais ir mums sen zināmas, mīļas un garšojošas lietas – tikai, pateicoties globalizācijai, tagad esam uzzinājuši, kā kurā zemēs tās sauc. Tagad vienkārši ir iespēja paņemt kādas tautas autentisko recepti, piemēram, indiešu, paņemt mammas recepti – un ietrāpīt kaut kur pa vidiņu, uztaisīt tā, kā garšo tev.

Visu vajag darīt, pielāgojoties ar tādu mīlestību pret sevi – no vienas puses, savas ģimenes un nācijas tradīcijas, no otras puses, citu tautu tradīcijas, kaut kas modernāks, kas ienāk. Galvenais, lai pašam garšo. Mērķis jau nav uztaisīt moderni un pēc tam izmest visu ārā. Mērķis ir pilns pieliekamais ar lietām, kas tev garšo un par kurām tev ir prieks!"

Foto: Shutterstock

Kā zaļus tomātus pārvērst par čatniju

Zaļo tomātu čatnijs – brīnišķīgi, saka Dita Lase. Ja vēl pieliek ērkšķogas, kas ir īstas čatnija ogas, piparmētru vai kinzu, kādi nu zaļumi kuram labāk garšo, rezultāts lielisks.

Lūk, Ditas Lases padoms čatnija gatavošanai: "Cukurs dod zaptes saldumu, un tad var sākt likt klāt garšvielas, asumiņu. Indiešu asums nebūs latviešu gadījums, bet tāpat ingveru var pielikt, piparus ņiprākus, čili pākstiņu, habanero, piemēram – var izņemt sēklas, lai nav tik zvērīgs. Un tādu čatniju veģetārietis pieliek pie dārzeņiem vai ko nu viņš ēd, neveģetārietis pie gaļas – un visi laimīgi. Un visādas dārzeņu un krekeru mērcītes – iejauc to čatniju majonēzē vai jogurtā un tev ir brīnišķīga mērcīte!"

Iedvesmai – ne tikai zaļo tomātu čatnija, bet arī zaļo tomātu ievārījuma, kečupa, lečo, ikru un pat salātu receptes no "Tasty" kolekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!