Foto: DELFI

Karstuma vilnis ir klāt, un liekas, ka varētu tikai dzert un dzert ūdeni. Kas ir ļoti laba doma! Bet kaut kas jau jāēd arī. Labā ziņa – ar ēdienu varam sev palīdzēt ja ne atvēsināties, tad vismaz saglabāt daudzmaz normālu ķermeņa temperatūru, mitruma un dzīvesprieka līmeni.

Neba karstuma viļņa dēļ gulēsi kā tāda pussprāgusi jūraszvaigzne – ar pareizo attieksmi un pārdomātu gastronomisko pieeju karstumu var tīri labi pārdzīvot!

Svaigs kā gurķītis

Karstā dienā iekosties aukstā gurķītī tiešām ir īsta bauda un glābiņš. Gurķis, kā zināms, faktiski sastāv no ūdens, varētu pat teikt, ka gurķis ir ūdens forma, tikai uzmundrinoši zaļā krāsā. Gurķi šajā laikā jātur pa rokai! Tie ne tikai lieliski mitrina organismu, un vismaz uz kādu brīdi remdē arī izsalkumu. Gurķu salātiņi ar krējumu vai bezpiedevu jogurtu jau vispār ir īsta ēdienreize! Ar gurķiem tagad būtu jāpiekrauj pilns ledusskapis – ja vien tas jau nav piekrauts ar kerfīru un marinētām bietēm.

Aukstās zupas – pietiks visai vasarai

Aukstās zupas vēl bez visa cita ir lieliskas ar to, ka tām recepti nevajag. Ja ir – lieliski (un "Tasty" ir! skati zemāk!), bet, ja vien ir kefīrs vai paniņas, gurķis un dilles, tad faktiski "bezreceptes" aukstā zupa jau ir gatava. Ar bietēm, bez bietēm, ar dillēm, ar gurķiem, ar redīsiem ar skābenēm, ar avokado; ar kefīru, paniņām, ar kvasu; ar vistu, ar girosu, ar garnelēm un, piedodiet visi, kam tā šķiet zaimošana, bet arī ar desu – kombināciju ir simtiem. Un vēl jau ir arī saldās aukstās zupas – zemeņu, rabarberu, aveņu, ķiršu, aprikozu...

Tā vien šķiet, ka no aukstajām zupām varētu pārtikt visu vasaru un, ja katru dienu gribētu izmēģināt kādu jaunu aukstās zupas variantu, var gadīties, ka vasara būtu par īsu!

Jogurts un draugi

Zemenes ar aukstu jogurta mērci, dažādi salāti ar jogurtu, gurķi ar jogurtu – šis ir dzesējoš un spirdzinoši. Ar piebildi, ka tas ir bezpiedevu jogurts. (Jogurti ar dažādām garšām var būt arī īstas cukura bumbas, un tādus ēst kopā ar ogām vai augļiem, kas arī satur cukuru, nav prāta darbs ne karstā, ne aukstā laikā.) Jogurts ar dārzeņiem, jogurts pāri vārītiem jaunajiem kartupelīšiem, jogurts ar vārītu olu, jogurts kā dažādu salātu mērce – tā paēst var atsvaidzinoši, gana liesi un gana sātīgi, neliekot organismam pārstrādāties. Savukārt sulīgi augļi un ogas un labās pienskābes baktērijas bezpiedevu jogurta veidā – tā ir lieliska formula izciliem vasaras saldēdieniem.

Idejas dažnedažādiem jogurta našķiem var pasmelties šajā rakstā.

Salāti Vidusjūras stilā

Daudz runāts par visa veidu zaļumu svarīgumu ēdienkartē. Bet cilvēks jau nav ne trusis, ne govslops, gribas kaut ko kārtīgāku arī. Šajās karstajās dienās lielisks risinājums ir dažāda veida salāti, kur zaļumiem līdzvērtīgi spēlētāji ir arī jaunie kartupelīši, makaroni, vistas filejas gabaliņi, fetas siers un tamlīdzīgi gardumiņi. Rukola, spināti, redīsi un citi zaļumi šādos Vidusjūras stila salātos iederas lieliski. (Par dillēm domas dalās, bet mēs jau dilles liekam klāt visam, Baltijas jūra, Vidusjūra vai ZIemeļjūra, kāda starpība!) Vidusjūras garšas paspilgtinās arī olīveļļa ar citronu sulu, ar ko šādos salātos labāk aizstāt ierasto kefīru vai krējumu. Šādi salāti jau ir kārtīga maltīte, viegla un reizē pietiekami sātīga.

Čili pikantērijas atvēsina

Pikanti ēdieni ēdieni un dzērieni, kas izsit sviedru lāsītes uz pieres, karstā laikā nav jāizsvītro no ēdienkartes – tieši otrādi! Zupas, mērces, omletes un citi ēdieni ar čili liks sajust asumiņu un karstumiņu, bet – tur jau tā sāls, šoreiz gan jāsaka: tur jau tas pipars!

Kāpēc arī karstā laikā čili jāliek klāt visam, kam var pielikt, ir medicīnisks izskaidrojums: čili aktīvā viela kapsaicīns izraisa svīšanu, un svīst karstā laikā ir labi! Svīšana palīdz atdzesēt ķermeņa temperatūru līdz normālai, tā glābjot no pārkaršanas. Te svarīgi atcerēties par padzeršanos, lai papildināt organisma mitruma rezerves.

Kā čili ilgāk saglabāt svaigus

Karstuma viļņi nāk un iet, galvenais ir gardi paēst un baudīt vasaras garšas! Iedvesmai receptes atspirdzinošām, atvēsinošām un vieglām maltītēm no "Tasty" vasaras kolekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!