Nemanot vien klāt konservēšanas sezona. Dārzos gatavojas vasaras veltes un jāsāk domāt, kā tās uzglabāt ziemas periodam. Kā vienkāršā veidā panākt, lai konservēšanai izmantojamie trauki būtu pietiekami tīri, lai tajos varētu pildīt sagatavotos vasaras labumus? Savā pieredzē ar žurnāla "1000 padomi" pielikumu "Marinēšana" dalās LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Solvita Kampuse.

Pamatprincips ir vienkāršs - nepieciešamība sterilizēt traukus ir atkarīga no tā, kas šajās burkās tiks pildīts.

Ievārījumiem, kuri tiek uzkarsēti līdz vārīšanās temperatūrai un kuru sastāvā ir daudz cukura, pietiks, ja burkas izmazgāsim ar mazgāšanas līdzekli, kārtīgi izskalosim ar karstu un aukstu ūdeni. Pēc šādas apstrādes burkas ir gatavas ievārījumu uzglabāšanai ziemas periodam.

Kompotiem, marinējumiem un sālījumiem, kuru gatavošanai mājas apstākļos pasterizācijas temperatūras nav tik augstas kā rūpnieciskajā ražošanā, ir būtiski sagatavot pēc iespējas tīrākus traukus. Parasti bojāšanos nepareizi sterilizētos traukos rada pienskābo baktēriju dažādi savvaļas kloni, kas sastopami telpās un arī "lidinās" gaisā. Šīs baktērijas var izdzīvot apstākļos ar lielāku produktu skābumu un zemāku vismas pH līmeni. Marinējumus var "piemeklēt" arī citas - etiķskābās baktērijas, iznākums no tā gan īpaši nemainās, konkrētais konservs ir sabojāts un lietošanai nav derīgs. Savukārti ikdienā tik pazīstamajām pūšanas baktērijām un raugiem nepatīk konservi ar lielu skābumu, ko satur dažādas marinādes, augļi un ogas. Šiem produktiem paredzētos traukus mājas apstākļos tīri izmazgā un izkarsē cepeškrāsnī. Turpat, sterilā vidē, arī atdzesē un tikai tad tajos pilda konservējamos produktus. Ja pildīšanai izmantosi karstu un vēl neatdzesētu burku, tā var sprāgt.

Pastāv arī citi paņēmieni trauku sterilizēšanai, piemēram, karsēšanas vietā var lietot zilos graudiņus. Sagatavoto šķīdumu lej izmazgātos traukos, kārtīgi izskalo un notecina. Sīrupiem paredzētās pudeles, kurām grūti piekļūt ar birsti, iespējams sterilizēt ar spirtu - drošu un ātru dezinfekcijas līdzekli. Situācija ir vēl vienkaršāka, ja tavā rīcībā ir trauku mašīna - tajā mazgātās burkas jau ir tīras un vairs nav jāsterilizē.

Arī burku vāciņus un pudeļu korķus apstrādā tāpat, tomēr jāatceras, ka metāla uzskrūvējamos vāciņus vai korķus ar gumijas pārklājumu iekšpusē nav vēlams ilgstoši karsēt. Novecojusi joprojām nav metode pēc marinēšanas burkas apgāzt otrādi - tas ir viens no veidiem, kā ātri un vienkārši konstatēt, vai izdevies kārtīgi pievalcēt burkas vāciņu. Un vēl arī papildu funkcija - marināde var vienādi sadalīties pa trauku un apņemt visus produktus. Ja marinēšanai izmanto aizgriežamos vāciņus, burku ieteicams apgāzt uz neilgu laiku, jo ilgstoši to uzglabājot otrādi, spiediens uz vāciņu var traucēt tam hermētiski noslēgties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!