Foto: Shutterstock
Pašā konservēšanas sezonas karstumā jāsteidz burkās salikt un ziemai saglabāt visas dārza veltes. Latvietim grūti iedomāties gardāku uzkodu par tikko no burkas izņemtu kraukšķīgu pašu gatavotu gurķīti. Kā panākt, lai gurķis būtu nevis mīksts ar cietu mizu, bet gan patīkami krakšķīgs un stingrs pēc konsistences? Žurnāls "Dienas Ēdieni" apkopojis padomus un faktorus, kas ietekmē gurķu kraukšķīgumu. Izrādās, viss nav atkarīgs tikai no saimnieces prasmēm - gardāko gurķu sākums meklējams jau audzēšanas pašā sākumposmā.

Pirmkārt, daudz kas ir atkarīgs no augsnes, kādā gurķi audzēti. Jo augsnes sastāvā vairāk kalcija, jo gurķi būs kraukšķīgāki. Nākamais iemesls - šķirnes izvēle. Kraukšķīgākas būs tās šķirnes, kas domātas audzēšanai uz lauka. Marinēšanai vispiemērotākie ir gurķi ar plānu miziņu, mazu sēklotni un blīvu konsistenci. Treškārt, kraukšķīgumu veicina pievienotie garšaugi: mārrutki un upeņu lapas. Ceturtais faktors ir karsēšanas tehnoloģija. 

Veronika Kangare savā konservēšanas padomu grāmatā norāda - ja vēlaties kraukšķīgākus gurķus, burkas pēc pasterizēšanas vajag strauji atdzesēt aukstā ūdenī. Tad gurķi neturpinās karst un saglabāsies cietāki. Tomēr tas jādara piesardzīgi, lai burkas nesasprāgtu dēļ temperatūras maiņas. Burkas nepieciešams ūdenī atdzesēt pakāpeniski, ūdens temperatūru samazinot līdz 20 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!