Jau četrus gadus Latvijas veikalos ir aizliegts pārdot etiķa esenci, taču konservēšanas receptēs joprojām sastāvdaļu uzskaitījumā ir minēts tieši šis produkts. Ko darīt, ja esences krājumi mājās beigušies? Ar ko aizstāt?

Etiķa esenci var aizstāt ar klasisko, veikalos nopērkamo 9% galda etiķi. Ja receptē norādīts, ka jāpievieno 1 ēdamkarote etiķa esences, liec 7-9 ēdamkarotes etiķa. Gatavojot etiķa marinādi, attiecīgi pievieno mazāku ūdens daudzumu - par tik karotēm mazāk, cik etiķa vairāk pievienots, iesaka žurnāla 100 labi padomi tematiskā pielikuma Marinēšana veidotāji. Pievienojot etiķi konserviem, piemēram, ziemas salātiem, tie jāpavāra nedaudz ilgāk, lai liekais šķidrums iztvaikotu.

Gatavojot marinādes un konservus, pievērs uzmanību, kuras valsts recepte tā ir, jo dažādās valstīs mēdz būt atšķirīgs etiķa esences stiprums. Latvijā agrāk tika izmantota 70% etiķa esence, taču ārpus Latvijas par etiķa esenci dēvē etiķa koncentrātu, kurā skābes daudzums svārstās no 15 līdz 25 un pat 30%, un to var iegādāties veikalos. Ja esence pirkta kādā kaimiņvalstī, pirms lietošanas, pirmkārt, rūpīgi jāizlasa produkta apraksts, otrkārt, jāvadās pēc garšas sajūtas un jāizrēķina attiecība, kādā to pievienot marinādēm, norāda žurnāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!