Foto: Shutterstock
Kurš gan neatceras leģendāro kafejnīcu, kur varēja dabūt saldējumu ar griljāžu? Karamelizētās auzu pārslas piestāv dažādiem desertiem – biezpiena krēmam, kūku dekorēšanai un saldo zupu pasniegšanai. Kā pagatavot kraukšķīgo griljāžu, nepiededzinot auzu pārslas un nepiedūmojot visu virtuvi?

Vispirms nodrošinies ar auzu pārslām, sviestu, cukuru un tīru, sausu pannu. Sakarsē pannu, izkausē tajā sviestu, pieber auzu pārslas, cukuru un tad nepārtraukti maisot karsē. Šajā procesā pats svarīgākais ir nepadoties un ne uz mirkli neatstāt pannu novārtā. Kolīdz ļausi auzu pārslām ilgāk pacepties, tās nekustinot no vietas, pārslas strauji piedegs. Šo procesu var uzlabot, uzregulējot mērenu karstumu. Ļoti augstā temperatūrā var pat gadīties tā, ka ar visu maisīšanu auzu pārslas piedegs.

Ja doma par auzu pārslu maisīšanu aptuveni 10 minūšu garumā nevilina, izmanto cepeškrāsni, kur karstums grauzdēs auzu pārslas vienmērīgāk. Arī šajā veidā auzu pārslas ir ik pa brīdim jāapmaisa, bet ne tik uzcītīgi, kā grauzdējot tās pannā.

Starp citu, auzu pārslas izdosies iegūt ar vēl izteiksmīgāku karameļu garšu, ja izmantosi brūno cukuru. Ļoti labu garšu iegūsi, ja grauzdēšanas brīdī pannas saturu papildināsi arī ar kādu šķipsnu kanēļa.

Kā pielietot griljāžu?


Pagatavoto griljāžu var pārbērt pāri visdažādākiem desertiem – krēmiem, uzputeņiem, pudiņiem, kārtojumiem, pat kūkas var dekorēt un brokastu jogurtu papildināt. Ja apgrauzdēsi arī riekstus, samaisīsi ar žāvētiem augļiem, sukādēm, iegūsi musli maisījumu, ko ēst ar pienu, jogurtu.

Biezpiena un auzu pārslu cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.

Lasīt vairāk

Olu un Burbonas vaniļas krēms ar auzu pārslu griljāžu

"Salda garša vienmēr raisa smaidu. Tikai atceries – izvēlies kvalitatīvus produktus!" saldo ēdienu raksturo receptes autors Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Zemesriekstu sviesta un auzu pārslu batoniņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salds gardums, kuru ņemt kā našķi līdzi rudenīgās pastaigās vai garās darba dienās. Batoniņš būs īsta enerģijas bumba, jo tajā ir salds brūnais cukurs un zemesriekstu sviests. Bet kraukšķīgumam pievienotas auzu pārslas un mandeļu skaidiņas.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Foto: DELFI

Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un valriekstu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu un valriekstu cepumi – kraukšķīgi, gardi un vienkārši pagatavojami.

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar karamelizētām auzu pārslu drupačām

Foto: Shutterstock

Gards rudens deserts. Āboli krāsnī tiek likti divas reizes - vispirms cepti ar kanēli un cukuru, pēc tam ar auzu pārslu drupačām. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Ātrais kefīra kēkss ar grauzdētām auzu pārslām

Kādu vakaru, pēc atspirdzinošas vizināšanās ar velo, sapratu, ka kaut ko taču gribēsies vakariņās. Ko nu? Paskatījos ledusskapī un secināju, ka mūsmājās iemaldījusies kefīra paka, kuru noteikti neizdzersim un auksto zupu netaisīsim ne tik! Tā kā jau vienu kefīra paku biju izlietojusi pankūkās, šoreiz atkal cept pankūkas absolūti nebija vēlmes. Bet... kefīrs jau tāda laba lieta, ko var izmantot gan kūkās, kēksos un citās labās lietās.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un žāvētu augļu uzkodu lodītes

Foto: Shutterstock

Burvīgas enerģijas lodītes ziemas mēnešiem. Tās vari ēst gan brokastīs, gan ņemt līdzi uz darbu un apēst pārtraukumā.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – dateļu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu – dateļu cepumi gardam našķim pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar karamelizētiem āboliem, auzu pārslām un kazenēm

Foto: DELFI

Šis ir īsts bagātīgas vasaras beigu garšas deserts, kas pats kūst uz mēles un izplata ābolu un kanēļa smaržu pa visu māju. Turklāt tas ir ātri pagatavojams.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!