Foto: Shutterstock
Kraukšķīgās un veselīgās sausmaizītes, kas ir laba alternatīva parastajai maizei, var pagatavot arī mājās. Vajag vien sagādāt rudzu miltus, uzkarsēt krāsni un ķerties pie mīklas jaukšanas. Kā rudzu sausmaizītes pagatavot pašam un kas jāņem vērā?

Pats svarīgākais, kas atšķir rudzu sausmaizītes no kviešu miltu maizes mīklām – rudzu sausmaizīšu mīkla nebūs pārlieku jāmīca un ilgi jāraudzē. Mīklas sajaukšana, atpūtināšana un maizīšu izcepšana aizņems vien aptuveni divas stundas, ja iepriekš būsi sagatavojis visas nepieciešamās sastāvdaļas.

Rudzu sausmaizītēm nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 250 g rudzu milti;
  • 3 g sausais raugs;
  • 1 tk sāls;
  • 2 tk medus;
  • 200 ml silts ūdens;
  • 1 tk maltas ķimenes;
  • 1 tk maltas fenheļa sēklas vai koriandrs.

Vispirms gatavo mīklu. Lielā bļodā ber sausās sastāvdaļas – rudzu miltus, raugu, sāli, ķimenes un fenheļa sēklas. Tad pakāpeniski pielej silto ūdeni un medu, kārtīgi iemaisot mīklā, lai viss labi sajauktos. Kad iegūta mitra, labi sajaukusies mīkla, bļodu apsedz ar pārtikas plēvi un liek atpūsties uz stundiņu.

Tikmēr sagatavo visu darba kārtībai. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220°C. Darba virsmu apkaisa ar rudzu miltiem, lai mīkla neliptu klāt. Tāpat sagatavo trauciņos ķimenes un fenheļa vai koriandra sēklas, ar ko apkaisīt maizītes. Atsevišķi sagatavo arī krūzīti ar siltu ūdeni un otiņu – ūdens noderēs, lai garnējums turētos pie sausmaizītes virsmas cepšanas laikā.

Pēc tam, kad mīkla atpūtināta, tai vajadzētu būt krietni sausākai. Rudzu mīklu ņem nelielās porcijās rokās, kas kārtīgi apbērtas ar miltiem, un saveļ bumbiņā. Tad bumbiņu plāni jo plāni izrullē uz miltainās virsmas, lai iegūtu sausmaizītes. Ar nazi sagriež vēlamo formu un izkārto plāni izrullēto mīklu uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru.

Kad panna ar maizīšu mīklu aizpildīta, katru sausmaizītes porciju sadursta ar dakšiņu un apziež ar silto ūdeni un pārkaisa ar ķimenēm, fenheļa vai koriandra sēklām. Maizītes liek krāsnī un cep 8–12 minūtes, lai tās pamatīgi izkalstu. Sausmaizītes krāsnī noteikti uzmani – tās var arī apdegt, ja krāsns ir ļoti karsta.

Gatavās sausmaizītes izņem no krāsns un nedaudz atdzesē. Ja liekas, ka sausmaizītes nebūs pietiekami kraukšķīgas, tās var nedaudz pacept krāsnī zemākos grādos (120°C) uz restītēm otrreiz, lai pamatīgi izžūtu, iesaka "Lovefood.com". Cepšanu atkārto, līdz visa mīkla sacepta maizītēs. Pēc pagatavošanas sausmaizītes atdzesē un glabā cieši noslēgtā traukā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!