Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņu gatavošana ir vesels process – vispirms jānovāra lapas, pēc tam jāsagatavo pildījums, jāievīsta tas lapā, jāapcep un tad kāposti jāsutina. Process izklausās ilgs un nogurdinošs, taču ikviens, kurš kaut reizi dzīvē ir baudījis kāpostu tīteņus, pateiks, ka tas ir tā vērts.

Kā vislabāk apvārīt kāpostu lapas? Kādu pildījumu izvēlēties? Un kā apcept tīteņus pirms sautēšanas, lai tie nepiedegtu pie pannas? Ar vērtīgiem padomiem dalās restorānu "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Kāposta lapu vārīšana

"Gatavojot kāpostu tīteņus, iesaku izmantot mūsdienīgu metodi lapu vārīšanai – tvaika katlu. Paņem veselu kāpostu, izgriež tā kacenu un liek tvaika katlā. Tvaika ietekmē kāposts paliks mīkstāks un tā lapas sāks pašas atdalīties viena pēc otras," iesaka Ilga. Ja tvaika katls nav, šefpavāre iesaka klasisko pagatavošanas veidu – kāpostam izgriež kacenu un liek to vārīties verdošā ūdenī. Kad kāposts kļūst mīkstāks, pa vienai ņem nost ārējās lapas.

Ilga arī norāda, ka kāposta iekšējās lapas tīteņiem parasti neizmanto, jo tajās ir grūtāk ietīt pildījumu. Kas attiecas uz sāls pievienošanu vārāmajam ūdenim katlā – tas ir gaumes jautājums. Šefpavāre kāpostu tīteņu pildīšanai iesaka izvēlēties ziemas šķirnes – gludos kāpostus. Bet laba alternatīva tīteņiem ir arī Savojas kāposti, kuru lapas ir daudz mīkstākas.

Tasty.lv padoms: Ja mājās ir mikroviļņu krāsns, kāpostu var pagatavot arī tajā. Kāpostam izgriež kacenu un liek kāpostgalvu mikroviļņu krāsnī karsēties uz 5-15 minūtēm, atkarībā no mikroviļņu krāsns jaudas. Kad virtuve sāk smaržot pēc kāposta – tam var ņemt nost pirmās lapas. Kad mīkstākās lapas noņemtas, kāpostu karsē vēl dažas minūtes, līdz arī apakšējās lapas ir tik mīkstas, lai no tām varētu gatavot tīteņus.

Gardākā tīteņu sastāvdaļa – pildījums

Tradicionāli kāpostu tīteņus pilda ar rīsiem un malto gaļu – vai nu cūkgaļas malto gaļu, vai cūkgaļas un liellopa maltās gaļas sajaukumu. Kā garšīga alternatīva var tikt izmantota arī vistas gaļa. Ja tīteņiem izmanto vistas gaļu, Ilga iesaka izvēlēties nevis fileju, bet gan šķiņķa daļu. Interesantāki kāpostu tīteņi sanāks, ja pildījumam izmantos sēnes un dārzeņus. Šādu kombināciju novērtēs veģetārieši.

Par ko nedrīkst aizmirst, gatavojot pildījumu? Noteikti jāpievieno sasmalcināts sīpols, sāls, pipari, kā arī garšaugi garšas dažādībai. "Svarīgi, lai pildījuma masa ir viegla un mīksta un lai pildījums būtu sulīgs. Lai to panāktu, pie masas var pievienot nedaudz ūdens, bet noteikti ieteiktu neaizrauties ar krējuma vai citu mērču pievienošanu pildījumam."

Tīteņu cepšana un sautēšana

"Lai kāpostu tīteņu cepšana izdotos bez starpgadījumiem, iesaku kāpostu lapas pirms pildīšanas nosusināt, citādi panna var sprakšķēt. Izmantojot labu pannu, tīteņi teju nekad pie tās nepiedeg. Cepšanai var izmantot parastu eļļu. Kad tīteņi ir apcepti, tos liek katliņā sautēties," iesaka Ilga. Lai tīteņi nepiedegtu pie katliņa, katlā pielej nedaudz ūdeni. Tīteņus sautē ar katlam uzliktu vāku, līdz gaļa tīteņos ir gatava. Ja ir vēlēšanās, garšas dažādībai var pievienot arī krējumu, tomātu mērci vai kādu citu mērci pēc paša izvēles.

Slinkie kāpostu tīteņi

Foto: Shutterstock

Slinkie tīteņi jeb kotletes no tīteņu sastāvdaļām. Sulīgi un bezgala gardi - lieliska ideja sātīgām vakariņām,

Lasīt vairāk

Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci

Foto: Vida Press

Kurš gan nezina kāpostu tīteņus? Sainīšus, kas veidoti no vārītu kāpostu lapām, kurās ietīts maltās gaļas un rīsu maisījums? Un tas viss - sautēts burkānu, krējuma un tomātu pastas mērcītē... Šai reizei - nedaudz citādāka tīteņu recepte, kurā parasto galviņkāpostu vietā izmantoti koši zaļie Savojas kāposti, bet pildījumam eksotiskākas garšas notis piešķir kumīns, koriandrs un kanēlis, kā arī čili.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem

Foto: Shutterstock

Krievijā populārā kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm

Foto: mosfood

Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar burkāniem

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - gardie kāpostu tīteņi ar burkāniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!