Reaģējot uz valstī izsludināto ārkārtas stāvokli, iedzīvotāji iepērk pārtikas krājumus, tomēr ne vienmēr produktu izvēle ir pārdomāta. Stresa ietekmē un nezināšanas pēc cilvēki krīt galējībās: pilni rati ar griķiem un tualetes papīru, bet nav dārzeņu, piena un citu vērtīgu svaigo produktu. Lai uz veikalu vajadzētu doties retāk, mazinot risku inficēties ar pasauli pārņēmušo sērgu, pirkumi ir jāplāno, jo šajos apstākļos nebūtu prāta darbs sapirkt siļķu rolmopšus, karameļu saldējumu, saldinātus dzērienus un marinētus tomātiņus, pēc tam mājās ilgi domājot, ko ar šo dīvaino kombināciju iesākt. Ir īstais brīdis mācīties iepirkties pareizi!

Reaģējot uz Latvijā izsludināto ārkārtas stāvokli un pildot žurnālistikas misiju informēt un izglītot lasītāju, visas turpmākās DELFI publikācijas par koronavīrusa izraisīto slimību “Covid-19” būs pieejamas bez maksas.

Skaidrosim, kādus produktus izvēlēties, kā ātri un droši iepirkties un kā pareizi saplānot ēdienkarti krīzes apstākļos, piedāvājot speciālistu – uztura speciālistes Evas Katajas un šefpavāra Ingmara Ladiga – padomus, kā arī trīs bērnu māmiņas un uzņēmējas Diānas Bīlmanes-Ozoliņas pieredzes stāstu par to, kādu stratēģiju izvēlējusies viņas ģimene, veidojot produktu uzkrājumus.

Četri soļi – no virtuves inventarizācijas līdz veikalam

Krīzes ēdienkarte: kādus produktus izvēlēties, kā iepirkties drošāk un retāk
Foto: Shutterstock


Pirmais solis – inventarizācija, turklāt ne tikai ledusskapī un saldētavā, bet arī pieliekamajā un virtuves skapīšos. Iespējams, tur atradīsies apzinīguma uzplūdā nopirkti pilngraudu milti, aizsākta šķelto zirņu paka un pāris ievārījuma burciņu, ko Ziemassvētkos saņēmi dāvanā no omes. Izmanto šo pārtikas krājumu sarakstu kā pamatu nākamo nedēļu ēdienkartei un pirkumu saraksta veidošanai.

Šajos apstākļos uz veikalu nevajadzētu doties kā uz izklaides vietu, lai īsinātu laiku, laiski klaiņojot pa ejām un pārcilājot produktus. Jau iepriekš izdomā, uz kuru veikalu dosies. Labāk iepirkties veikalā, kurā labi pārzini produktu izvietojumu. Lai iepirkšanās notiktu vēl raitāk, domās izstaigā savu veikalā paredzamo maršrutu un produktus iepirkumu sarakstā apvieno pa grupām – dārzeņi, gaļa, konservi, piena produkti, konservi utt. –, ņemot vērā produktu secību konkrētā veikala nodaļās.

Otrais solis – ēdienkartes izveide. Plānot būs daudz ērtāk un vieglāk, kā pieturpunktu katrai dienai izmantojot konkrētu produktu, piemēram, pirmdienās – pupiņas, otrdienās – kartupeļi, trešdienās – makaroni, ceturtdienās – rīsi utt. Šis padoms var būt īpaši noderīgs ģimenēm ar bērniem. Pajautā bērniem, kādu zupu viņi grib ēst šonedēļ, kurā dienā viņi grib ēst makaronus. Ja izvēle tiek ierobežota ar kādiem noteikumiem, tad būs daudz vieglāk un ātrāk izvēlēties recepti.
Vēl viens risinājums ir produktu sezonalitāte – šis nebūs īstais brīdis kabaču pankūkām un tomātu salātiem, bet kāpostu tīteņi vai kartupeļu sacepums būs pašā laikā. Katras nedēļas ēdienkarti saglabā, jo turpmāk tas atvieglos plānošanu. Kur smelties idejas? Šķirsti pavārgrāmatas, meklē internetā, žurnālos. Sakrāj piezīmes un atzīmes par receptēm, kuras tu gribētu izmēģināt.

Vaicāta par pērkamo produktu daudzumu, uztura speciāliste Eva Kataja skaidro, ka "nav tāda viena konkrēta saraksta, kas universāli derētu jebkurai ģimenei, jo mūsu ēšanas paradumi ir ļoti atšķirīgi, tāpat kā produkti, ko izvēlamies ikdienā, – kāds ir svaigēdājs, cits necieš griķus, kāds nevar dzīvot bez gaļas, cits – bez saldumiem". Ja ģimenei nav iepriekšējas pieredzes ēdienkartes plānošanā, tad speciāliste iesaka vienu nedēļu fiksēt visu, kas tiek apēsts, lai saprastu aptuvenos produktu daudzumus un ģimenes locekļu prioritātes. Izveido tabulu, kurā vismaz septiņas dienas fiksē visu, kas ēsts brokastīs, pusdienās, vakariņās, kā arī starp ēdienreizēm.

Tā kā daudzi šajās dienās strādā no mājām un arī bērni pastāvīgi atrodas mājās, neizbēgama būs arī biežāka ledusskapja durvju virināšana – gan "aiz neko darīt", gan stresa ietekmē. Lai neļautos haosam un nezaudētu kontroli pār ģimenes budžetu un vidukļa apkārtmēru, Kataja iesaka izstrādāt dienas režīmu un ievērot noteiktas ēdienreizes. "Vēl viena lieta, ko var darīt, ir samazināt pievienotā sāls daudzumu un palielināt dažādu garšvielu daudzumu. Ja sāls būs mazāk, mēs tik daudz neapēdīsim." Kataja norāda, ka arī cukuru nevajadzētu pievienot lielos daudzumos – arī tas palīdzēs neapēst vairāk, kā organismam nepieciešams.


Trešais solis – iepirkumu saraksts. Kad produktu revīzija notikusi un ēdienkarte izveidota, jāizstrādā pirkumu saraksts. Tajā jāieraksta tie produkti, kuru mājās trūkst.

Aprēķinot pērkamo produktu daudzumu, padomā arī par to, cik dienu katrs ēdiens tiks ēsts, un pārdomā, kas paliks pāri un ko tu varēsi nākamajā dienā sasildīt vai pasniegt kā auksto uzkodu. Ja nevēlies pārpalikumu izmantot nākamajā dienā, sasaldē to – un tev būs ēdiens citudien.

Ceturtais solis – iepirkšanās. Šajos apstākļos uz veikalu nevajadzētu doties kā uz izklaides vietu, lai īsinātu laiku, laiski klaiņojot pa ejām un pārcilājot produktus. Jau iepriekš izdomā, uz kuru veikalu dosies. Labāk iepirkties veikalā, kurā labi pārzini produktu izvietojumu. Lai iepirkšanās notiktu vēl raitāk, domās izstaigā savu veikalā paredzamo maršrutu un produktus iepirkumu sarakstā apvieno pa grupām – dārzeņi, gaļa, konservi, piena produkti, konservi utt. –, ņemot vērā produktu secību konkrētā veikala nodaļās.

Lai iepirkšanās būtu arī videi draudzīga un nevajadzētu izmantot polietilēna maisiņus, paņem no mājām līdzi iepirkumu maisu vai kasti produktu ievietošanai. Uzreiz pēc iepirkšanās sakārto iepirktos produktus ledusskapī tādā veidā, kā tie paredzēti lietošanai. Pārdomā, cik ilgi katrs produkts jāglabā. Ja dažiem produktiem jāiztur nedēļa līdz gatavošanai, tos var jau daļēji apstrādāt vai sasaldēt.

Piektais solis – gatavošana. Sagatavo produktus vai ēdiena sastāvdaļas vairākām maltītēm uz priekšu, tad gatavošanas vakarā tas būs daudz vieglāk un ātrāk. Piemēram, izvāri iepriekš tomātu mērci. Tomātu mērce vienu dienu noder zupai, citu dienu makaroniem. Izcep cepeti. Pirmajā vakarā to var pasniegt kā silto ēdienu, bet visu atlikušo nedēļu izmantot kā uzgriežamo sviestmaizēm. Pagatavo galertu, fašo zaķi vai pastēti, ko varēsiet ēst visu nedēļu (lūk, receptes).

Saldētava ir tavu krīzes maltīšu draudzene. Ilgāk gatavojumus produktus gatavo lielākā daudzumā. Piemēram, gaļu vienā piegājienā izsautē vairākām ēdienreizēm, jo tas prasa ilgu laiku un elektroenerģijas vai gāzes patēriņu, safasē to pa porcijām un izmanto mērcēm, zupām vai sautējumiem. Tieši tāpat dari ar buljonu. Pusi vai pat vairāk nekā pusi sasaldē porciju traukos un paņem tik, cik tev katru reizi ir vajadzīgs. Uzbriedini un novāri pupas, daļu izmanto uzreiz, pārējās sasaldē.

Kādus produktus izvēlēties pārtikas krājumiem

Krīzes ēdienkarte: kādus produktus izvēlēties, kā iepirkties drošāk un retāk
Foto: Shutterstock


Ir tikai normāli, ka cilvēkiem stresa apstākļos ēdiens kalpo kā mierinājums un atgādinājums par stabilām, nemainīgām vērtībām, tomēr nevajadzētu zaudēt paškontroli. Arī karantīnas apstākļos maltītēm jābūt sabalansētām un daudzveidīgām. Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro, ka uzturvielu sadalījums pa ēdienreizēm ir atkarīgs no cilvēka dzīvesveida, tomēr brokastīs gan visiem būtu ieteicams uzņemt saliktos ogļhidrātus un olbaltumvielas. Brokastīs droši var ēst pilngraudu produktus, biezpienu, humusu, pupiņas, olas. "Šāda kombinācija dos gan enerģiju, gan pietiekami ilgu sāta sajūtu."

Griķi, protams, ir vērtīgs produkts, bet nevarētu teikt, ka kaut kādā īpašā veidā unikāls vai pārāks par tiem pašiem brūnajiem rīsiem vai auzu pārslām. Griķi ir laba izvēle tiem, kas ir alerģiski vai nepanes glutēnu, bet tas diezin vai ir iemesls, kādēļ tie pazuduši no veikalu plauktiem. Eva Kataja, uztura speciāliste

Lietošanai ērts produkts ir maltā gaļa – iepērkot lielāku daudzumu, sadalot vairākkārt aiztaisāmos plastmasas maisiņos pa mazākām porcijām, ko saldētavā bez liekas vietas aizņemšanas plakaniski var uzglabāt vienu virs otra, ātri varēsi pagatavot daudzus vienkāršus ēdienus, piemēram, gaļas bumbiņas tomātu mērcē ar makaroniem, maltās gaļas mērci ar griķiem vai kartupeļu biezputru, kas jo īpaši labi garšos ar vienkāršiem burkānu vai biešu salātiem, vai lielu katlu frikadeļu zupas divām dienām. Ja ir laiks un luste darboties, tad no maltās gaļas un rīvētiem tupeņiem vari pagatavot arī leišu iecienītos cepelīnus. Domājot par figūru, labākā izvēle būs liesa vistas, tītara vai liellopa maltā gaļa.

Jo īpaši tad, ja mājās ir bērni, būtu ieteicams turēt pa ķērienam arī vismaz pāris paciņu makaronu, jo šis produkts, pat ilgstoši uzglabājot, nezaudē savas garšas īpašības un ir izmantojams dažādu ēdienu pagatavošanai – no zupām un salātiem līdz sacepumiem. Turklāt skolas vecuma bērni daudzas makaronu maltītes var pagatavot patstāvīgi.

  • Lai tev neaptrūktos ideju, no "Tasty" krājumiem izcēlām saulītē makaronu recepšu kolekcijas visām gaumēm, savukārt šeit atradīsi receptes vienkāršām maltītēm, ko paša spēkiem spēs pagatavot pat pirmklasnieks.


Ja mājās būs milti, tos varēsi likt lietā ļoti daudzveidīgi – cepot pankūkas, iebiezinot zupas un mērces, kā arī, protams, gatavojot dažādus saldus un sāļus mīklas izstrādājumus. Komplektā ar mīklu neaizmirsti veikalā paķert arī pāris paciņu rauga, sodu vai cepamo pulveri.

  • Picas "vecmāmiņa" fokača ir viena no vienkāršāk pagatavojamām maizēm – šajā rakstā skaidrojām, kā to izcept mājās. Ja kārojas ātri likt uz zoba ko saldu, te atradīsi receptes vienkāršiem saldajiem kēksiem, bet šeit – brūnīšu kolekciju.

Slēgtos, aizvākojamos traukos griķi, rīsi, manna, grūbas un dažādi putraimi var glabāties ilgi bez bojāšanās, līdz ar to var veidot lielākus krājumus. No tiem varēsi pagatavot dažādus ēdienus, turklāt slinkajās dienās tos var pasniegt ar pavisam vienkāršām piedevām, piemēram, rīvētu sieru, – un vakariņas gatavas! Turklāt tie noder ne tikai putrai, plovam, zupai vai risoto, bet arī dažādu kārumu pagatavošanai. Piemēram, vārītus rīsus samaisot ar gaisīgu putukrējumu, sanāks gards krēms, bet no mannas var pagatavot kūkas, sacepumus, uzputeni un pat halvu. Te atradīsi daudz recepšu pieliekamā krājumu tukšošanai.

Vaicāta par to, vai griķi – šī brīža deficīta prece – ir kādā veidā pārāki par citiem graudaugiem, uztura speciāliste skaidro, ka tā vis nav: "Griķi, protams, ir vērtīgs produkts, bet nevarētu teikt, ka kaut kādā īpašā veidā unikāls vai pārāks par tiem pašiem brūnajiem rīsiem vai auzu pārslām. Griķi ir laba izvēle tiem, kas ir alerģiski vai nepanes glutēnu, bet tas diezin vai ir iemesls, kādēļ tie pazuduši no veikalu plauktiem."

Pākšaugi – šķeltie zirņi, lēcas, turku zirņi un kaltētas pupiņas – ir sātīgi un visiem pieejami produkti, turklāt arī lielisks olbaltumvielu avots, tādēļ arī kādu paciņu pākšaugu būtu noderīgi allaž turēt rezervē. Nepieciešamības gadījumā atliks tikai tos kārtīgi noskalot, uzbriedināt un izmantot, pagatavojot lielu katlu pupiņu zupas vai zirņu biezeņa, ar ko varēsi mieloties vairākas dienas. Receptes meklē te.

  • Lielākais graudaugu un pākšaugu bieds ir pārtikas kodes. No tām nevar būt pasargāta neviena virtuve, jo kodes visbiežāk "atceļo" uz mājām līdz ar veikalā nopirktajiem produktiem. Lai uzzinātu, kā atbrīvoties no šīm nelūgtajām viešņām, izlasi šo padomu rakstu.

Pēc ziemas esam izslāpuši pēc vitamīniem, tādēļ virtuves krājumus noteikti būtu vēlams papildināt ar ilgi uzglabājamiem dārzeņiem, ko varēsi gan cept, gan vārīt, gan, protams, izmantot vitamīniem bagātu svaigo salātu pagatavošanai. No tālām zemēm atceļojušos tomātus un šobrīd vēl pārlieku dārgos gurķus labāk atstāj veikala plauktā, iepirkumu sarakstā iekļaujot ne vien latvieša otro maizi kartupeļus, bet arī bietes, kāļus, rutkus, burkānus, rāceņus, kāpostus, kā arī sīpolus, ķiplokus, selerijas saknes un kādu lielvēderainu ķirbi. Receptes atradīsi šeit.

Nevajag aizmirst arī par augļiem. Imunitātes stiprināšanai krājumos var iepirkt salīdzinoši ilgi uzglabājamos citrusaugļus – citronus, laimus, apelsīnus, greipfrūtus utt. Pie zemniekiem un veikalos joprojām ir nopērkami sulīgi, aromātiski Latvijas āboli, ko var gan grauzt tāpat vien, gan pierīvēt salātiem, pildīt vistas cepetī, izcept krāsnī vai izmantot plātsmaizes gatavošanai. Lūk, te receptes.

Uztura speciāliste Eva Kataja bilst, ka laba alternatīva svaigajiem augļiem šajos apstākļos ir kaltēti augļi, kuri nodrošinās organismu ar dažādām vērtīgām uzturvielām. Katajas ieskatā, klupšanas akmens, atrodoties mājas karantīnā, ir dažādi viegli pieejami ātrie našķi: "Ja, piemēram, no griķiem vai burkāniem neviens nav palicis resns, tad uz galda stāvošs tauks ar cepumiņiem, čipsiem vai "končiņām" ir īsākais ceļš uz aptaukošanos." Kataja iesaka ierobežot uzturā neveselīgos našķus, tos aizstājot ar veselīgākām alternatīvām – kādu svaigu ābolu, saujiņu riekstu, enerģijas batoniņu vai pāris gabaliņiem kvalitatīvas tumšās šokolādes.

Runājot par konserviem, tur ir tas potenciāli bīstamais savienojums, kas var no konservu bundžas pārklājuma izdalīties produktā. Ja katru dienu pie kartupeļiem, rīsiem vai griķiem piejauksi klāt gaļas konservu, tas jau būs par intensīvu, tad labāk izvēlēties saldētu gaļu. Tunča konserviem papildu bīstamība ir smagie metāli, kas uzkrājas gaļā. Es ar to negribu teikt, ka tuncis ir slikts, – tas ir lielisks produkts, tomēr, ja pupiņas vai rīsus var bez bažām ēst kaut katru dienu, tad tunci ēdienkartē es ieteiktu ierobežot līdz divām reizēm nedēļā. Eva Kataja, uztura speciāliste

Arī bundžas vai burciņas, kurās slēpjas sulīgi tomāti, sātīgas pupiņas, krēmīgs kokosriekstu piens, tunča gabaliņi, marinēti šampinjoni, persiku šķēlītes un citi labumi, ir vērts turēt pa ķērienam kādā virtuves plauktā. Tā teikt, nebaltai dienai un neatskārstai vajadzībai, jo nepieciešamības gadījumā no konserviem ātri un ērti varēsi pagatavot dažādas maltītes – no šampinjonu salātiem un tunča sviestmaizēm līdz tomātu zupām un pupiņu sautējumiem. Lūk, recepšu kolekcijas iedvesmai!

Uztura speciāliste Eva Kataja brīdina nepārforsēt ar konservu ēšanu: "Runājot par konserviem, tur ir tas potenciāli bīstamais savienojums, kas var no konservu bundžas pārklājuma izdalīties produktā. Ja katru dienu pie kartupeļiem, rīsiem vai griķiem piejauksi klāt gaļas konservu, tas jau būs par intensīvu, tad labāk izvēlēties saldētu gaļu. Tunča konserviem papildu bīstamība ir smagie metāli, kas uzkrājas gaļā. Es ar to negribu teikt, ka tuncis ir slikts, – tas ir lielisks produkts, tomēr, ja pupiņas vai rīsus var bez bažām ēst kaut katru dienu, tad tunci ēdienkartē es ieteiktu ierobežot līdz divām reizēm nedēļā."

Vaicāta par produktiem, kas būtu īpaši noderīgi imunitātes stiprināšanai, Kataja iesaka ingveru, ķiplokus un dzērvenes.

Un kā ar piena produktiem? Latvijas iedzīvotāji ir diezgan konservatīvi piena produktu lietotāji – mēs joprojām dodam priekšroku piena produktiem ar īsāku realizācijas termiņu, kaut gan visā Eiropā ir cieņā UHT (ultra high temperature) jeb īpaši augstā temperatūrā pasterizēti produkti, kurus pat istabas temperatūrā var uzglabāt līdz pusgadam. Šis būtu īstais brīdis pārskatīt savus paradumus, papildinot produktu krājumus ar UHT pienu, saldo krējumu un pasterizēto jogurtu, teic uztura speciāliste. Kataja skaidro, ka bez bažām par bojāšanos var pirkt arī biezpienu un sviestu, jo viņas pieredze rāda, ka šie produkti nemaina savas īpašības arī pēc atsaldēšanas, ja nu vienīgi biezpiens nedaudz zaudējot mitrumu. Tāpat arī kefīrs, paniņas un citi raudzētie piena produkti ledusskapī var tikt uzglabāti vismaz divas nedēļas un pat ilgāk.

Svarīgi iepirkumu sarakstā iekļaut arī dzeramo ūdeni, tēju vai kafiju, eļļu vai citu taukvielu cepšanai, kā arī pārbaudīt, vai mājās neiet uz beigām garšvielu (ķimenes, ingvers, pipari, lauru lapas, sinepes, mārrutki, buljona kubiņi utt.), kā arī sāls un cukura krājumi.

Ingmars Ladigs: "Šis nav īstais brīdis eksperimentiem"

Krīzes ēdienkarte: kādus produktus izvēlēties, kā iepirkties drošāk un retāk
Foto: Shutterstock


"Šobrīd es ieteiktu paanalizēt, ko jūsu ģimene ikdienā lieto uzturā, un pieturēties pie ierastajiem produktiem – šis nav īstais brīdis, kad meklēt ko jaunu, interesantu un nebijušu, eksperimenti lai paliek laikam, kad būsim tikuši pāri krīzei," teic Ingmars Ladigs, "Re'chef" šefpavārs. Pieredzējušais pavārs skaidro, ka krīzes situācijā vajadzētu apzināti veidot produktu uzkrājumus, lai veikalus apmeklēt vajadzētu pēc iespējas retāk. Viņš iesaka atbalstīt vietējos uzņēmējus un pārtiku iepirkt no vietējiem zemniekiem un ražotājiem, internetā izvietojot savu pasūtījumu un izmantojot piegādes servisu. Interneta vietnes produktu piegādei mājās uzzināsi, izlasot šo rakstu.

Mājās, izpakojot pirkumus, ļoti svarīgi ir nelikt iepirkumu maisus vai kastes uz galdiem vai virtuves darba virsmām. Augļus un dārzeņus tūlīt pēc pārnešanas mājās vajadzētu rūpīgi nomazgāt, un, ja to pieļauj materiāls, nenāktu par ļaunu noskalot arī produktu iepakojumu, pirms ievietot tos ledusskapī vai virtuves plauktā. Ingmars Ladigs, "Re'chef" šefpavārs

Uzkrājumi jāveido prātīgi, ņemot vērā, ka produktiem ir noteikts realizācijas laiks, tādēļ pirkumiem jābūt pārdomātiem. "Šādos gadījumos laba izvēle ir saldēti produkti. Pašu saldēta pārtika saldētavā labi uzglabājas līdz pat trim mēnešiem. Ko var saldēt? Protams, gaļu, zivis. Svaigos dārzeņus pirms saldēšanas iesaku blanšēt (verdošā ūdenī 2–3 minūtes apvārīt, tad atdzesēt aukstā ūdenī) un safasēt tādos daudzumos, cik ģimenei nepieciešams vienai maltītei," skaidro šefpavārs.

  • Te atradīsi to produktu sarakstu, kurus droši vari likt saldētavā, kā arī špikeri, cik ilgi tie ir uzglabājami. Savukārt šajā rakstā uzskaitījām produktus, kurus nevajadzētu saldēt.


Nopērkot lielāku daudzumu gaļas, Ladigs iesaka to labāk sadalīt mazākās porcijās un jau sagatavot. Piemēram, var apcept, atdzesēt un sasaldēt kotletes, pagatavot lielāku daudzumu pelmeņu un sasaldēt pa porcijām. Gaļu var apcept, izsautēt, atdzesēt un sasaldēt. Vēl viens lielisks pusfabrikāts ir mājās gatavotas desiņas (kupātus) – gaļas masu sapilda zarnās, apvāra verdošā ūdenī divas minūtes, tad atdzesē un sasaldē pa porcijām. No kauliem var sagatavot sātīgu buljonu, saliet to kastītēs vai vairākkārt aiztaisāmos maisiņos un sasaldēt. Šādi var iegūt precīzāku produktu klāstu ēdienkartei un gatavojot plānot laiku, jo atlaidinātās produktu sagataves būs ātri un ērti pagatavojamas.

  • Lūk, te atradīsi padomu pelmeņu gatavošanai mājas apstākļos, šajā rakstā skaidrojām, kā mājās gatavot kupātus, te uzzināsi buljona gatavošanas noslēpumus, bet šajā rakstā atklājām profesionāļu ieteikumus, gatavojot kotletes.

Vaicāts par ēdienreižu plānošanu, Ladigs teica, ka "ir lieti zināt, ka ēdienreizē uz personu vidēji jāparedz 150 grami gaļas vai zivs un 250 grami piedevu (kartupeļi, makaroni, graudaugi u. c.), kā arī vismaz 100 grami svaigo salātu".

Veidojot iepirkumu sarakstu, šefpavārs iesaka paturēt prātā, ka graudaugi, piemēram, rīsi, tos gatavojot, palielinās apjomā trīs reizes, makaronu izstrādājumi divas reizes, bet dārzeņiem apstrādes un gatavošanas procesā būs 20–30% masas zuduma.

"Zaļos salātus šobrīd labāk aizstāt ar dažādiem pašmāju sakņu salātiem. Ir virkne dārzeņu, kas mums ir pieejami no rudens ražas, – bietes, burkāni, ķirbji, kāļi – tos var arī vārīt un cept. Ja cep, tad labāk ar visu mizu, tad garša būs daudz piesātinātāka. Salātu mērces labāk gatavot mājās pašiem, jo tas būs gan lētāk, gan veselīgāk," iesaka speciālists.

Šobrīd vairāk nekā jebkad agrāk ir īpaši svarīgi pirms došanās uz veikalu izveidot precīzu iepirkumu sarakstu. Ladiga ieskatā, šobrīd nevajadzētu izvēlēties produktus lielajos iepakojumos, piemēram, ūdeni vai pienu papīra vai polietilēna "sešpakās": "Jāpadomā par to, kā produkti tiek transportēti. Ārējais iepakojums saskaras ar visām sava garā loģistikas ceļa pieturvietām: noliktavām, mašīnām, veikala rampām, grīdām utt." Profesionālis piebilst, ka mājās, izpakojot pirkumus, ļoti svarīgi ir nelikt iepirkumu maisus vai kastes uz galdiem vai virtuves darba virsmām. Augļus un dārzeņus tūlīt pēc pārnešanas mājās vajadzētu rūpīgi nomazgāt, un, ja to pieļauj materiāls, nenāktu par ļaunu noskalot arī produktu iepakojumu, pirms ievietot tos ledusskapī vai virtuves plauktā.

Diānas Bīlmanes-Ozoliņas pieredze

Krīzes ēdienkarte: kādus produktus izvēlēties, kā iepirkties drošāk un retāk
Foto: Shutterstock


Arī trīs bērnu māmiņa un uzņēmēja Diāna Bīlmane-Ozoliņa iesaka vairāk apmeklēt mazos, specializētos zemnieku veikaliņus: "Vietējo ražotāju produkti tiešām ir daudz labāki – turklāt vienmēr, ne tikai krīzē. Tādā veidā mēs atbalstīsim vietējos un mazos ražotājus, uzņēmējus, ko arī vajadzētu darīt vienmēr, ne tikai šajā ārkārtas situācijā."

  • Te iepriekš stāstījām, kā uzņēmīgā sieviete, riskējot ar visiem ģimenes ietaupījumiem, uzsāka savu veselīgās pārtikas ražošanas biznesu.

Vaicāta par ģimenes izvēlēto stratēģiju pārtikas iegādē, jaunā sieviete atklāj, ka pagaidām netiekot veidoti īpaši krājumi, jo arī līdz šim pirkumi tikuši plānoti un veikti aptuveni reizi nedēļā, tādēļ virtuvē vienmēr atrodami pamatprodukti:

  • rīsi;
  • griķi;
  • makaroni;
  • šķeltie zirņi vai lēcas;
  • auzu pārslu vai kāda cita putra;
  • konservēti tomāti;
  • konservētas pupiņas;
  • burkāni;
  • avokado;
  • rupjmaize;
  • svaigais siers;
  • dārzeņi;
  • banāni;
  • eļļa.

"Augu pienu pērkam uzreiz pa sešiem gabaliem iepakojumā, jo to daudz izmantojam un derīguma termiņš ļoti liels. Pavasarī ideāls ēdienkartes papildinājums ir dīgsti, zaļumi un sīpolloki, ko katrs pats var izaudzēt mājās uz kādas saulainas palodzes. Mums vienmēr mājās ir arī rieksti un sēkliņas, kā arī dažādas mērces: pesto, zemesriekstu, sojas, saldā čili. Ar tām jebkuru vienkāršu ēdienu var padarīt super garšīgu un atšķirīgu. Piemēram, novārām jebkurus graudaugus vai pākšaugus – griķus, rīsus, makaronus vai šķeltos zirņus –, samaisām ar kādu no mērcītēm, pievienojam nedaudz svaigu vai konservētu tomātiņu, rīvētus burkānus, pārberam ar sieru, pārkaisām ar sēkliņām vai dīgstiem – un perfekts, gards un ātri pagatavojam ēdiens ir gatavs! Šādas kombinācijas ir nebeidzamas," iedvesmo Diāna, piebilstot, ka mājās neesot daudz laika gatavot, jo ir mazi bērni, tādēļ lielākoties ģimenes maltītes ir pavisam vienkāršas.

"Manuprāt, galvenā stratēģija šajā situācijā ir necelt paniku. Šis ir laiks, kas mums liks aizdomāties, kā dzīvojām un kā dzīvot. Nu, nav jāiet uz lielveikalu katru dienu! Jādzīvo apzināti un produkti jāpērk jēgpilni."

Tev jau ir aktīvs "DELFI plus" abonements!

Šis ir maksas raksts.

Lai turpinātu to lasīt, lūdzu, lejupielādē jaunāko DELFI aplikāciju vai turpini lasīt rakstu, izmantojot pārlūkprogrammu.

Lasīt rakstu.
EUR 2,99 / par 4 nedēļām*
*Abonements tiek atjaunots automātiski, līdz izvēlēsieties to pārtraukt
Maksāt ar norēķinu karti
Maksāt ar SMS
vai
Maksājumus nodrošina:
Kāpēc abonēt DELFI plus?
Esi DELFI plus abonents?

Tags

Tasty pēta Paliec mājās Koronavīruss Covid-19 DELFI plus Lasāmgabali
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form