Foto: Shutterstock
Kur glabāt ikdienā izmantotās augu eļļas iepakojumus? Un olīveļļu? Ērtākais variants, protams, ir rokas stiepiena attālumā no plīts, bet ne vienmēr tā ir pareizākā izvēle.

Cepšanai, vārīšanai, salātiem un marinādēm izmantojamās eļļas tiek piedāvātas ļoti plašā klāstā. Nereti, virtuvē blakus saulespuķu, rapšu un olīveļļai atrodas arī valriekstu eļļa, zemesriekstu eļļa vai pat avokado eļļa. Taču vai trīs un vairāk dažādu veidu eļļu glabāšana ir nepieciešama?

Iepakojums

Viens no veidiem, kā gādāt par to, lai eļļa ilgāk saglabātu tās vērtīgās īpašības, ir atbilstoša iepakojuma izveide. Ja zini, ka eļļu izlietosi dažos mēnešos, plastmasas iepakojums nebūs sliktākā izvēle. Taču eļļas, kuras neizmanto regulāri, iegādājies nelielos daudzumos un tādas, kurām ir stikla iepakojums.

Pudeles tumšie stikli veicinās saules staru nepiekļūšanu eļļai. Uzglabāšanai pateicīgi ir arī metāla iepakojumi, kurus stingri noslēdzot, eļļas pasargāsi arī no skābekļa ietekmes.

Glabāšanas vieta

Eļļas nevajadzētu glabāt tādās vietās virtuvē, kur mēdz būt ļoti silts, tāpēc izvairies eļļas pudeles glabāt pie plīts, virs cepeškrāsns, plauktos, kas ir blakus cepeškrāsnij, vai tur, kur to skars tiešie saules stari. Izvēlies nomaļāku skapīti vai atvilktni, un glabā eļļu tajos. Trīs lieku soļu pasperšana neatsver sastāvējušās un pudelē sakarsušās eļļas garšu.

Ja tomēr vēlies eksperimentēt ar dažādām eļļām, izvairies no lielajiem iepakojumiem akciju laikā veikalos. Dodies uz specializētu veikaliņu, kur zinoši pārdevēji piedāvās tev piemērotāko, un eļļu varēsi nopirkt pat pavisam nelielos tilpumos. Ievērojot tikai dažus priekšnoteikumus, eļļa ilgāk saglabās savu garšu, un nesabojāsies.

Iedvesmai - receptes, kuru sastāvā ir eļļa:

Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra kotletes, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Pildītas paprikas Itālijas lauku stilā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Aromātiska, garda Vidusjūras stila siltā uzkoda, pildīta ar tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem un olīvām. Olīvu vietā tu vari izmantot arī anšovus vai kaperus.

Lasīt vairāk

Teļa aknas ar sīpoliem Venēcijas stilā

Foto: Shutterstock
Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un rozmarīna tornīši

Svētku reizei kēksiņu formiņās var izcept glītos un gardos kartupeļu, rozmarīna tornīšus. Tie iepriecinās ikvienu ēdāju un to garša neliks vilties nevienam. Ar doto produktu daudzumu iznāks 12 kartupeļu tornīši. Neatsverams palīgs tornīšu cepšanā būs kēksiņu panna, līdz ar to būtu jāizvēlas tādi kartupeļi, kuru šķēles piemērotas kēksiņu formai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!