Foto: Shutterstock
Jau kādu laiku kvinoja vairs nav ekskluzīvo vai 'bio' un 'eko' veikaliņu produkts, kuru mēs ikdienā tikpat kā neredzam. Tagad arī lielāko veikalu plauktos var manīt šo interesanto produktu, kas nedaudz atgādina grūbas, citiem pat rīsus vai kuskusu. Bet kas tad īsti ir kvinoja, un kā to izmantot kulinārajos piedzīvojumos?

Kvinoja pie mums atceļo no Dienvidamerikas, Andu kalnu reģiona, kur to audzē tādās vietās, kā Peru, Ekvadora un Argentīna. Šo graudaugu īpaši iecienījuši veģetārieši, vegāni un veselīga uztura piekritēji, jo tas ir pietiekami barojošs, kvinojas sastāvā ir daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, kā arī to sastāvā ir daudz magnija un fosfora. Tāpat kvinojā ir daudz B grupas vitamīnu. Tāpēc tas ir viens no pasaules tendenču iekarojošajiem superproduktiem.

Dažādie kvinojas veidi

Foto: Shutterstock

Gatavojot izmanto gan kvinojas sēklas, gan pārslas, kā arī uzpūstās sēklas un pat kvinojas miltus. Kvinojas sēklas ir lieliska alternatīva rīsiem, kartupeļiem, pastai un kuskusam. No kvinojas pārslām sanāks gardas putras, kā arī panējumi gaļai vai zivīm. Uzpūstās kvinojas sēklas izmanto salātos, uz maizītēm vai pat brokastu jogurtos, bet no kvinojas miltiem vari pagatavot teju jebkuru miltu ēdienu – sākot no pankūkām un beidzot ar kūkām.

Pārtikā izmanto trīs veidu kvinoju – balto, sarkano un melno kvinoju. Visbiežāk sastopamā, kā vēsta wholegrainscouncil.org, ir baltā kvinoja, kura uzskatāma par 'parasto' kvinoju. Sarkanā kvinoja pēc pagatavošanas labāk uztur savu formu, un tik viegli nesalīp, kā to dara parastā, tāpēc tā ir piemērotāka salātiem. Bet melnā kvinoja arī pēc gatavošanas saglabā tās tumšo krāsu un ir saldāka par divām iepriekš minētajām.

Kā pagatavot un izmantot kvinoju maltītēs?

Foto: Shutterstock

Kvinoju vari pielietot gluži tāpat, kā jebkuru citu graudaugu produktu. Vāri no tās putras, pasniedz kā piedevu pie gaļas vai zivīm, iemaisi salātos kopā ar dārzeņiem, tāpat kā kuskusu. Vēl viena kvinojas priekšrocība ir tāda, ka tā lieliski garšos arī sautējumos un sacepumos. Nebaidies ar to eksperimentēt, tāpat kā ar kukurūzas miltiem.

Thekitchn.com sagatavojuši lielisku kvinojas zināšanu špikeri – viena krūzīte nepagatavotas kvinojas ir līdzvērtīga trim krūzēm vārītas kvinojas. Aptuveni uz vienu krūzi kvinojas nepieciešamas divas krūzes šķidruma – ievērojot šīs proporcijas, kvinoja izdosies perfekti irdena.

Pirms gatavošanas kvinoju kādu brīdi izmērcē siltā ūdenī. Ja gatavo sarkano vai melno kvinoju, sūruma garšas novēršanai kvinojas sēklas atbrīvo no miziņām. Kvinoju var pagatavot aptuveni 20 minūtēs, bet tās nedaudz sīksto garšu vari padarīt maigāku, gatavojot kvinoju buljonā, ja to izmantosi salātos, vai pienā, ja vāri kvinojas brokastu putru. Protams, neaizmirsti par garšvielām – pievieno sāli, rozmarīnu, melnos piparus vai svaigu ķiploku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!