Garšvielu pasaule ir ļoti bagāta, tāpēc to lietošana sniedz iespēju ar minimālām pūlēm pagatavot daudz atšķirīgu ēdienu. Turklāt, izmantojot garšvielas, var samazināt sāls patēriņu. Kas jāņem vērā, tās lietojot, skaidro žurnāls "Praktiskais Latvietis".

Gatavojot maltīti, nevajadzētu vienu un to pašu garšvielu pievienot vairākiem ēdieniem, kas tiks celti galdā.

Izvēloties garšvielas, jāpievērš uzmanība to saderībai. Visvieglāk var maldīties, vienu garšvielu izceļot kā pamatgaršvielu, bet citas atstājot papildgaršvielu statusā.

Vislabākais rezultāts sagaidāms, garšvielas pievienojot pamazām ēdiena gatavošanas dažādos posmos. Pielikt par maz garšvielu ir mazāka kļūda, nekā pievienot to par daudz.

Gatavojot dzidros buljonus, kā arī ēdienus, kas ilgi jācep, gatavošanai lieto veselus garšaugus. Izmantojot maltās garšvielas, buljoni zaudē pievilcīgo izskatu, jo nav dzidri. Malto garšvielu īstā vieta ir ātri gatavojamajos ēdienos, jo no tām ātrāk izdalās garšas un aromātiskās vielas.

Garšvielas var pievienot ēdiena gatavošanas sākumā, vidū vai beigās. Tikai jāievēro, ka garšaugu virszemes daļas necieš ilgstošu karsēšanu, tāpēc tās labāk likt katlā vai uz pannas mirkli pirms ēdiena gatavošanas beigām. Gatavas garšvielas pievieno sākumā.

Papriku un karija maisījumu pirms lietošanas sakarsē taukvielās. Tādējādi līdzās labai garšai iegūst arī patīkamu ēdiena krāsu.

Garšvielas pievienojot aukstiem ēdieniem, jārēķinās, ka garša pavājinās jau pēc pāris stundu uzglabāšanas ledusskapī.

Pārtikas produkti ar lielu cietes saturu (piemēram, rīsi, kartupeļi un makaroni) uzsūc vairāk garšvielu, tāpēc tiem jāpievieno lielāka garšvielu deva.

Dažas veselas garšvielas (kanēļa miza, vaniļas pāksts) var izmantot vairākas reizes, pēc vārīšanas ēdienā tās noskalojot un izžāvējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!