Foto: Shutterstock

Ja mājās ir daudz jo daudz tomātu, pēc dažām dienām tie mēdz stipri nogatavoties, vairs nav tik stingri un sviestmaizītēm vai tomātiem želejā nederēs. Tomēr arī pārgatavus tomātus vari likt lietā, lai pagatavotu dažādas mērces un maltītes. Ko pagatavot, lai aiz sārtuma plīstošie tomāti neaizietu postā?

No ļoti gataviem tomātiem viegli vari pagatavot mājas tomātu mērci, lečo vai salsu. Tomātus vienkārši sagriež un liec katliņā, pievieno attiecīgās sastāvdaļas, kas paredzētas katrai receptei, un būsi ieguvis gardu piedevu nopietnai kartupeļu un gaļas maltītei vai mērci, ko pasniegt ar uzkodām.

Ļoti gatavie tomāti ir arī lielisks iemesls, lai pamēģinātu pagatavot tomātu ievārījumu. Katliņā saber sagrieztus tomātus, pārber ar mazliet cukura, pievieno sāli, citrona sulu un miziņu, kā arī garšvielas pēc gaumes. Tomātu ievārījumam piestāvēs fenheļa sēklas, čili, sīpoli, etiķis, kumīns un koriandrs. Vāri ievārījumu tik ilgi, līdz tas saželē. Tad sapildi sterilizētās burciņās un atdzesē. Gatavais tomātu ievārījums noderēs kā grauzdētām maizītēm, tā mājās ceptām picām.

Taču viena no maltītēm, ko pagatavot būs visvienkāršāk, ir tomātu krēmzupa. Tomātus nepieciešams vien novārīt buljonā, kam pievienotas garšvielas, sablendēt un sildoša krēmzupa gatava. Bet, ja saule vēl lutina, no pārgatavajiem tomātiem pagatavo gaspačo – tradicionālo spāņu auksto zupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!