Foto: Shutterstock
Ja savu ceriņu pieclapīti atradi un apēdi, tad laime kādam laikam nodrošināta. Bet laimes jau nekad nevar būt par daudz. To vienmēr gribas paglabāt vēlākam laikam. Vēl var paspēt pagatavot ko saldu un smaržīgu no ceriņiem, lai mēs visi kļūtu mazliet laimīgāki.

Ceriņu tēja, ceriņu cukurs un ceriņu sīrups ir tās lietas, kas vēl labu laiciņu glabās šķietami nesaglabājamo un nenotveramo ceriņu garšu un smaržu un kas turklāt ir arī apēdama un izdzerama.

Īpaši ceriņu cukurs vēlāk darīs brīnumus. Neparasta garšas nots, smarža, kas uzvēdī un sākumā pat liekas neticama – ar ceriņu cukuru var uzburt īstus svētkus. To var pielikt pie trausliem cepumiem vai kūkas biskvīta, to var iekult putukrējumā, pielikt pie tējas – neparasti!

Foto: Shutterstock

Jāatceras, ka ar ceriņiem ir kā ar lavandām: liekas, tajā smaržā varētu peldēties bezgalīgi. Bet gan ceriņu, gan lavandu smarža ir intensīva, un tādēļ, pievienojot ceriņu cukuru vai ceriņu sīrupu dzērieniem un ēdieniem, pārsīlēt nevajag, tas būs tas pats, kas sasmaržoties par traku.

Šobrīd, kad ceriņi šur tur vēl pilnā plaukumā, ceriņu tēju un kūkas gan var dabūt arī pavisam vienkāršā veidā – ja tējas galdiņš ir zem ceriņkrūma, ar ceriņu laimi piebirs pilnas krūzītes un šķīvji!

Un galu galā – par ceriņu kūku šobrīd var kļūt ikviena kūka, īpaši, ja to glazē. Uz vēl nesacietējušā glazējuma vienkārši jāuzkaisa daži ceriņziedi, kas kļūs par izsmalcinātu un skaistu kūkas rotājumu.

Ceriņus var baudīt arī šķietami prozaiskākos veidos – piemēram, pankūkās. Vēl var pagūt sarīkot ceriņu pankūku ballīti!

Foto: Shutterstock

Ceriņu pankūkas var cept divējādi. Var iejaukt ceriņziedus pankūku mīklā un cept pankūkas kā parasti, un pasniedzot vēl visu mazliet apkaisīt ar ceriņziediem. (Ziemā pankūkām savukārt varēs pievienot ceriņu cukuru!) Gan jau kādam arī ceriņu pieclapītis tiks vēderā!

Bet var izmēģināt arī ko neparastāku – uzcepot pavisam īstas ceriņu pankūkas. Te atkal vajadzīga parasta, pabieza pankūku mīkla. Ceriņu čemuru sagriež mazākos čemuriņos, tos iemērc pankūku mīklā, apcep no abām pusēm un pasniedz karstus, pārkaisot ar pūdercukuru. Ēd, turot aiz kātiņa, ar atšautu mazo pirkstiņu!

Foto: Shutterstock

Iespējams, ka tā ir ļoti latviska lieta – mēģināt laimi ne tikai izkalt, bet arī apēst vai ieslodzīt burciņā, lai vēlāk ēstu pa mazai karotītei. Mazliet vairāk laimes noderēs mums katram, tāpēc "Tasty" ar prieku dalās ar dažām ceriņu laimes receptēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!