Foto: Shutterstock
Lētās un veselīgās grūbas ir lielisks graudaugs, kurš mums ir pieejams visu cauru gadu, tādēļ jau izsenis ticis izmantots daudzās tradicionālās receptēs. Arī mūsdienu Latvijas garša nav iedomājama bez grūbām, ko pierāda kaut vai gruboto – ļoti veiksmīga pašmāju itāliskā risoto versija.

Tādēļ, kad gaisā jau jūtams pavasaris, iemācies no grūbām pagatavot šo un citus gardus un veselīgus ēdienus.

Kā sagatavot grūbas?

Lai izvairītos no tā, ka grūbu ēdiens iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu, pirms gatavošanas grūbas rūpīgi jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs. Noskalotās grūbas vismaz pāris stundas mērcē, lai graudaugi piebriest un trīskāršo savu apjomu.

Kāpēc grūbas ir veselīgas?

Grūbās ir bagātīgas melatonīna rezerves. Lai arī cilvēka organisms šo hormonu izstrādā pats, īpaši nakts laikā, tā bieži mēdz trūkt, un tieši melatonīna trūkums rada bezmiegu un trauksmes sajūtu. Tādēļ grūbas mērenos daudzumos ir ieteicams iekļaut vakariņu ēdienkartē. Miežu graudi, no kuriem ražo grūbas, visvairāk no visiem graudiem satur fluoru un selēnu, kā arī lielu daudzumu lizīna, kas nostiprina cilvēka imūnsistēmu un veicina kolagēna dabīgo veidošanos. Medicīnas darbinieki grūbas iesaka mazasinības, aizcietējumu, zarnu iekaisuma gadījumos, kā arī cilvēkiem ar tieksmi uz aptaukošanos.

Kā izmantot grūbas?

Grūbas vari izmantot zupu, sautējumu, putru un citu ēdienu pagatavošanai, turklāt iepriekš novārītas grūbas noderēs svaigo salātu garšas bagātināšanai. Piedāvājam vairākas receptes iedvesmai.

Koča jeb ķūķis

Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Bukstiņš ar grūbām

Foto: Shutterstock

Bukstiņa variācija ar grūbām - garda klāt piedzerot kefīru, kam virsū uzbērts sāls un pipari.

Lasīt vairāk

Sātīgais rasoļņiks

Foto: Shutterstock

Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem

Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu.
* Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas filejas medaljoni kamas panējumā ar pētersīļu grūbām

Daudzi gardēži uzskata, ka Latvijā labākā gaļa ir tieši cūkgaļa. Tā lieliski der ikdienas maltītēm un, pareizi sagatavota, arī svētkiem. Receptes pamatā izmantotas mūsu zemē augušas izejvielas - nekā lieka vai pārlieku sarežģīta. Taču pasniegt iespējams glīti un piemēroti svētku galdam. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Gruboto - grūbu 'risoto'

Grūbu risoto jau sen gribēju izmēģināt, taču nekad līdz tam netiku. Kādurīt beidzot cēlos ar skaidru domu, ka ir īstā diena, kad to gatavot! Izpētīju receptes internetā un nolēmu, ehh... gatavošu pēc "čujs ņuhs un poņa" principa. Galarezultāts sanāca sātīgs un gards. Jaunākais bērns noēda 3 (!!!) porcijas. Kur tas mazajā puncītī sarūmējās, to nevaicājiet!

Lasīt vairāk

Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili

Foto: Shutterstock

Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .

Lasīt vairāk

Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem

Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!