Foto: Shutterstock
Lavandas smaržo tik debešķīgi, ka gribas tās apēst. To var izdarīt, pievienojot šo puķi - garšaugu dažādiem ēdieniem, sākot ar cepumiem, beidzot ar sīrupiem. Pats galvenais, gatavojot lavandu našķus, ir ievērot mērenību, jo šis nu patiešām ir tas gadījums, kad laba nevajaga daudz.

Sāksim ar nepatīkamo un vilšanos izraisošo ziņu – lavandu pievienošana dzērieniem un ēdieniem neiekrāsos tos lavandu lillā. Nebūs! Ja vēlas lillā ēdienu, talkā jāņem melleņu sula vai pārtikas krāsviela. Kad nu tas noskaidrots, tad ķersimies pie garšas, jo to, atšķirībā no krāsas, lavandas nodrošina pilnā mērā. Galu galā tās kvalificējas ne tikai kā puķes, bet arī kā garšaugs. Un ar garšaugiem, kā zināms, kas par daudz, tas par skādi! Vajag pavisam maz, lai sasniegtu vēlamo.


Cukura aromatizēšana

Foto: Shutterstock

Ja vēlas tējai, krēmiem un dažādiem biskvītiem piešķirt vieglu lavandu noti, tad visvienkāršāk to izdarīt, pievienojot lavandu cukuru. To savukārt vienkārši pagatavot cukurtraukā vai burkā kopā samaisot izkaltētas lavandas un cukuru. Atliek tikai rūpīgi aizvākot, un pēc pāris dienām būs gatavs lietošanai.

Tējas, sīrupi un limonādes


Lavandas ziediņi, aplieti ar karstu ūdeni –un tēja gatava! Tieši tik vienkārši. To, vai garšo 100% lavandas tēja, jāizmēģina un jāizlemj pašam. Jāteic gan, ka aromāts ir daudzsološāks par garšu. Lavandas lieliski iederas dažādos tēju kokteiļos, papildinātas ar liepziediem, kumelītēm, raspodiņiem un citām tējas zālēm. Mazās lillā puķītes vari iemaisīt arī melnajā tējā, aromatizējot to.

Lavandu limonādes patiesībā ir citrona un lavandu kopdarbs. Lavanda kalpo kā limonādes iesmaržinātāja. Gatavojot limonādi, izvēlies lavandu cukuru vai sīrupu.

Runājot par sīrupiem, arī tos var gatavot dažādi. Ja vēlies to saglabāt ziemai, tad jāvāra ilgāk, un sīrups, kopā ar lavandām savārīts izveidos brūnganu šķidrumu. Ātrāks veids ir dzidrā cukura sīrupā iebērt lavandas, īsu brīdi uzvārīt, atļaut atdzist un izkāst. Kā jau minēts raksta sākumā – lillā krāsu, ja ir tāda vēlme, iegūst ar pāris pilieniem pārtikas krāsvielas vai mellenēm.

Savukārt dzeramajā ūdenī līdzās citroniem, ledus gabaliņiem un piparmētrām, droši var peldināt svaigu lavandu zariņus. Būs gan garša, gan dekoratīvais elements.

Lavandu cepumi

Foto: Shutterstock

Visvienkāršākais un pārbaudītākais lavandu gardumu veids ir lavandu cepumi. Faktiski, lavandu cepumi ir jebkuru cepumu recepte, kas papildināta ar pāris tējkarotēm lavandu ziediņu. Gluži kā siera cepumiņiem pievieno ķimenes, tā sviesta, auzu pārslu vai mandeļu cepumiem pievieno lavandas.

Desertu burvība

Foto: Shutterstock

Ja jāmin deserts, kuram visbiežāk pievieno lavandas, tad līderos izvirzās krems brilē. Saprotams arī kādēļ: šis no saldā krējuma un olām gatavotais deserts tiek karsēts divas reizes. Vispirms katlā, tad ūdens peldē krāsnī. Pietiekami ilgs laiks un karstums, lai pievienotās lavandas varētu izpausties un atdot savu aromātu.

Dažādiem krēmiem, musiem un kūkām vislabāk pievienot lavandu cukuru.

Lavanda kā dekors

Foto: Shutterstock

Pateicoties savai piesātinātai krāsai , lavandas ir lielisks galda dekors. Un ne tikai! Ar mazajiem aromātiskajiem zariņiem var un vajag dekorēt kūkas, saldējumus un dažādus desertus.

Lavandas, ko likt ēdienā, noteikti izvēlies no paša dārza vai uzticama audzētāja. Ziedu veikalā nopirkta lavanda podiņā galīgi nebūs piemērota gastronomijas eksperimentiem.

Jūlijs ir lavandu mēnesis Latvijā, tādēļ izmanto iespēju un aizbrauc pēc smaržīgā garšauga. Te atradīsi pāris lavandu pieturpunktus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!