Foto: Shutterstock
Uzreiz pēc ledus nozušanas daudzas zivis gatavojas nārstam, tādēļ pavasarī, dodoties pēc loma, jāatceras, ka noteikumi paredz virkni aizliegumu un ierobežojumu. Tomēr tas nenozīmē, ka makšķerēšanai jāatmet ar roku, jo tieši pavasarī daudzas zivis sāk aktīvi baroties un guvums var būt necerēti brangs, tādēļ šoreiz, pārskatot "Tasty" krājumus, izveidojām zivju gatavošanas padomu izlasi, kas virtuvē noderēs kā špikeris kaislīgiem makšķerniekiem.

Kaut pavasarī jāaizmirst par vēžošanu un četru sugu zivju (līdakas, vimbas, alatas un zandarti) paturēšanu lomā, tomēr tas nenozīmē, ja mājās būs jādodas tukšā: pirmajos lomos no krasta var tikt pie branga izmēra raudām, nedaudz vēlāk – arī brekšiem. Aprīļa beigās un maija sākumā jau var cerēt uz karūsām, bet jūras piekrastē var saķert labus reņģu lomus.

Te uzzināsi šefpavāra Naura Haukas ieteikumus reņģu gatavošanā, bet to, kā izcept reņģes bez piedūmotas virtuves, stāstījām šajā rakstā.

Reizēs, kad loms gadījies īpaši brangs, noderēs šie vienkāršie, bet vērtīgie padomi, kā zivis pēc iespējas ilgāk saglabāt svaigas.

Foto: Shutterstock

Reizēm saldūdens zivīm, kas noķertas stāvošos ūdeņos, ir dūņu piegarša. Vai zināji, ka no tās palīdzēs atbrīvoties auksts etiķūdens, kurā zivi pirms gatavošanas iemērc uz apmēram 1 stundu? Etiķūdens proporciju un to, ko iesākt, ja pārplīst zivs žultspūslis, kā rīkoties, lai zivis nepieceptos pie pannas un citus zivju gatavošanas pamatnoteikumus uzzināsi te.

Nav ko skumt arī tajās reizēs, kad loms ir mazāks nekā cerēts, jo dažādas svaigas un saldētas zivis veikalu plauktos nu atrodamas visu cauru gadu. Lai izvēlētos tiešām kvaltitatīvu produktu, vērts ieklausīties pārtikas tehnoloģes Dzintras Koktas noderīgajos ieteikumos, ko atradīsi te, bet šajā rakstā atklājām knifu, kā atsaldēt zivis nieka pusstundā.

Mums pūrā ir arī noderīgs padoms daudzu iecienītās siļķītes cienītājiem – noskatoties šo video, apgūsi veiklu un izmēģināšanas vērtu triku, kā siļķi atbrīvot no asakām.

Foto: Shutterstock

Ja palaimējies iegādāties "akcijas" lasi, sper nākamo soli gaidāmā garšu baudījuma virzienā, uzzinot, kā rīkoties, lai lielo zivi nepārceptu. Kā lasi pagatavot, lai tas nezaudētu sulīgumu, uzzināsi, izlasot šo rakstu.

Pārskatot mūsu ieteikumus, uzzināsi arī to, kā notīrīt asarus bez zvīņām piesprakšķinātas virtuves, kādas ir zivju ēdieniem piemērotākās garšvielas, kā pagatavot pildītu zivi vai maigas un sulīgas zivju kotletes, un vēl daudzus vērā ņemamus padomus.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!