Foto: Shutterstock
Tortilju plāceņi ir daudzos dažādos veidos pielietojams produkts. Vari tās izmantot gan vakariņu pagatavošanai, pildot tortiljas ar gaļu, kraukšķīgiem dārzeņiem un mērci vai izmantojot kā pamatni ātrās picas pagatavošanai. Darba ballītei no tām vari pagatavot gardas uzkodas, piemēram, siera salātu vai kūpināta laša rullīšus, bet bērni priecāsies par tortilju plāceņos ievīstītiem ceptiem banāniem ar putukrējumu. Ja iemācīsies tortilju plāceņus pagatavot mājās, tad vienmēr varēsi turēt saldētavā vai ledusskapī pāris iepakojumus šī universālā produkta, kas lieti noderēs, lai ātri pagatavotu gardas un daudzveidīgas maltītes.

Lai pagatavotu 8–10 tortilju plāceņus 15–17 cm diametrā, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 250 g kviešu miltu + milti darba virsmas pārkaisīšanai;
  • 1/2 TK sāls;
  • 3 ĒK augu eļļas;
  • 240 ml ūdens.

Gatavošanas process

Bļodā iesijā miltus, pievieno sāli un iemaisi.

Pievieno ūdeni, eļļu un maisi, līdz iegūsti elastīgu mīklu.

Sadali mīklu 8–10 vienādās bumbiņās.

Pārkaisi darba virsmu ar miltiem, izrullē katru mīklas bumbiņu 15–17 cm diametrā. Ja vēlies, lai tortiļu malas ir nevainojami līdzenas, tad, izmantojot attiecīga izmēra šķīvi vai bļodiņu, ar nazi nogriez liekās mīklas maliņas.

Kārtīgi uzkarsē čuguna vai citu pannu ar biezu apakšu. Apcep katru plāceni sausā pannā aptuveni minūti no katras puses.

Pildi plāceņus ar sev tīkamiem pildījumiem un pasniedz siltus.

Tortilju plāceņu uzglabāšana un atkārtota sildīšana

Ja vēlies plāceņus uzglabāt, atdzesē tos, ievieto vairākkārt aiztaisāmā plastmasas maisiņā un uzglabā ledusskapī vai saldētavā.

Kad vēlies izmantot plāceņus, ietin tos folijā un aptuveni 5 minūtes uzsildi līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī.

Tortilju plāceņus vari uzsildīt arī mikroviļņu krāsnī, ietinot samitrinātā papīra dvielī.

Ja iedvesmojām tevi uz kulināriem varoņdarbiem, uzzini, kā tortlju plāceņus izmantot 13 dažādos garšīgos, "Tasty" recepšu apcirkņos atrastos veidos.

Labu apetīti!

Tortiljas ar zivi, salātiem un jogurta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Garda un vienkārša uzkoda – ar zivi, salātiem un mērci pildītas tortiljas. Šo no tortiljām gatavoto maltīti dēvē par fahitām (fajitas).

Lasīt vairāk

Burito ar cūkgaļu

Foto: Shutterstock


Burito ar cūkgaļu - kārtīgai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Asais burito ar liellopa gaļu un papriku


Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.

Lasīt vairāk

Vrapi ar pīles fileju un dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Eksotiski vrapi, kuru pagatavošanai vajadzīga ne tikai pīles fileja, bet arī Hoisin mērce. Šī mērce ir klasiska sastāvdaļa Pekinas pīles pagatavošanai – meklē to veikalu plauktos pie Āzijas virtuves produktiem.

Lasīt vairāk

Laša un vārītas olas vraps

Foto: Shutterstock


Ērta un garda uzkoda, kas būs piemērota gan pasēdēšanai nelielā draugu lokā, gan brīvdienu brokastīs ģimenei, gan paņemšanai līdzi uz darbu veselīgai uzēšanai pārtraukumā.

Lasīt vairāk

Burito ar tomātu omleti, avokado un šķiņķi

Foto: Publicitātes attēls


Tortiljas lapas sainītis burito vienmēr būs ērta maltīte, ko ēst, turot rokās. Ātrām vakariņām burito sapildi ar omleti, kas papildināta ar tomātiem un avokado. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rimi gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Foto: DELFI


Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas


Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu


Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.

Lasīt vairāk

Tortiljas ar augļiem un riekstiem


Pārsteidz sevi un mīļoto ar no sirds gatavotu ēdienu. Saldās tortiljas ar augļiem un riekstiem ir ļoti ātri pagatavojams deserts, kurš neprasa daudz pūļu. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska recepte.

Lasīt vairāk

Vienkārši pagatavojama tomātu biezzupa ar vistu meksikāņu gaumē

Foto: iStock


Vienkārši pagatavojama tomātu zupa ar vistu, kam vēl vairāk meksikāņu temperamenta piešķirsi, pievienojot svaigu vai kaltētu čili. Tāpat šai zupai piestāv arī dažādi svaigi zaļumi, piemēram, pētersīļi vai kinza.

Lasīt vairāk

Burito ar vistu


TV šova "Mūsdienu Latvijas garša" finālists Artūrs Freibergs piedāvā šo gardo meksikāniskā ēdiena recepti - burito ar vistu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!