Foto: Shutterstock
Ja esi starp tiem, kam ledusskapī vienmēr glabājas pudelīte kečupa, ir vērts tomātu sezonā pagatavot pašam šo daudzveidīgi pielietojamo mērci un pierādīt sev un citiem mājiniekiem, cik gards tas var būt pašgatavots.

Pašiem gatavot kečupu būtu vērts kaut vai tāpēc vien, lai izvairītos no mistiskām piedevām, kas mēdz parādīties mērces sastāvā, turklāt pēc pagaršošanas sapratīsi, ka mājās gatavots kečups nudien ir dievīgi gards un nesalīdzināms ar veikalā pieejamajiem.

Pamatsastāvdaļas

Kečupa gatavošanai vajag labi daudz tomātu, galu galā, tā ir svarīgākā sastāvdaļa. Šajā sakarā izvēlies tomātus, kas nav ar biezu mizu, bet sulīgi. Dzelteni, sarkani, saldi vai skābi – tas lai paliek katra paša ziņā, turklāt garšu pēc tam var regulēt, tāpēc šķirnei nav nemaz tik liela nozīme. Ieteicams vienīgi izvairīties no tomātiem ar cietām serdēm, jo pat pēc vārīšanas cieti gabaliņi traucēs baudīt gardo mērci.

Bez tomātiem, kas mērcē ir galvenā lomā, jānodrošinās ar sīpoliem – labi derēs gan baltie, gan sarkanie, savukārt maigākai mērcei piemēroti būs Šalotes sīpoli. Pikantumam noteikti vajag ķiploku, par ļaunu nenāks kādi garšaugi, piemēram, rozmarīns, raudene, bet bez tā visai daudz vajag cukuru, kas balansēs ar tomātu skābumu. Tāpat pie sastāvdaļām vajadzēs ierindot sarkanvīna vai baltvīna etiķi, sāli, piparus un čili, ja vēlies mērci pikantāku.

Kečupa gatavošana

Kad sastāvdaļas sarūpētas, jāķeras pie paša galvenā, proti, gatavošanas. Tomātus, sīpolus un ķiplokus sagriež mazos gabalos un liek katlā sautēties. Pēc trīsdesmit minūšu vārīšanas masu atdzesē un tad izberž caur sietu.

Pēc tam masai pievieno atlikušās sastāvdaļas, zaļumus smalki sakapātus, tāpat arī čili, un vāra 40 minūtes. Pēc garšas regulē un pievieno vēl vairāk saldumu, skābumu vai pikantumu.

Pagatavoto kečupu pildi sterilizētās burkās vai pudelēs, aizvāko, atdzesē. Tieši tik vienkārši! Pēc tam glabā to ledusskapī vai tumšā, vēsā vietā. Mājās gatavoto kečupu ledusskapī var glabāt 3-4 mēnešus.

Garšas variācijas

Tomātus var aizstāt ar plūmēm – iegūsi lielisku alternatīvu ierastajam kečupam. Pieturoties pie klasiskām vērtībām ar tomātiem, papildini mērci ar kādu sildošu garšvielu, piemēram, kanēli, pievienojot standziņu vārīšanās brīdī un pēc tam to izņemot. Kečups iegūs patīkamu aromātu un maigi sildošu garšu. Arī muskatrieksts, krustnagliņas un malts ingvers ļoti labi iederēsies. Vārīšanas laikā var pievienot arī lauru lapas, baziliku ar visiem kātiņiem, kuros slēpjas daudz aromātu, arī salvijas lapas, bet no garšvielām var izmēģināt paprikas pulveri, pikantumam Tabasco mērci vai čili pārslas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!