Foto: "Virtuve diviem"
Tuvojoties pavasarim, gaļas ēdieni atkāpjas no ēdienkartes, dodot vietu dažādos veidos pagatavotām zivīm. Īsts gardums ir sulīgs, labi nokūpināts breksis. Salāti klāt, un ir visi paēduši! Kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autors dalās savā kūpināšanas pieredzē, iesācējiem atklājot pāris vienkāršus, pārbaudītus knifus, ko var izmantot ne vien kūpinot brekšus, bet arī citas branga izmēra zivis.

Pieredzējušais makšķernieks iesaka pirms kūpināšanas labi izkurināt kūpinātavu, lai kurtuve būtu pilna ar sarkani kvēlojošām oglēm. Kūpināšanai visieteicamākā ir alkšņa malka. Ja gadās tikt pie ābeles, ķirša vai plūmes, tad tas jau ir karalisks variants.

Kārtīgi notīrītas restes pārziež ar augu eļļu un liek virsū gramatas veidā atvērtas, iztīrītas (ikrus, ja vēlas, atstāj), nosausinātas zivis. Pirms likšanas kūpinātavā katru breksi vienmērīgi pārziež ar pāris daiviņām smalki sarīvēta vai caur spiedi izspiesta ķiploka. Nekādu lieku garšvielu, lai nenomāktu zivju dabīgo garšu! Arī sāli šajā posmā vēl nepievieno, lai zivis nezaudētu sulīgumu.

Liek berkšus kūpinātavā. Ja kūpinātāvā temperatūra ir pārlieku augsta, tad paver vāku vai durtiņas, pavēdinot, līdz tempertūra sasniegusi aptuveni 100 grādu atzīmi. Tad taisa kūpinātavu ciet, pieverot arī vilkmes resti, lai nekāpj temperatūra.

Foto: "Virtuve diviem"

Minūtes 20 zivīm ļauj iekšā apžūt, lai iztvaiko liekais mitrums. Tad kurtuvē piemet pāris nelielas pageles sausas kļavas malkas – dūmiņam.

Procesam ir jābūt lēnam un nesteidzīgam. Noturot kūpinātavā 80-90 grādu temperatūru, brekši ir gatavi pēc aptuveni 1,5 stundas.

Ja vēlas, lai brekši būtu sulīgāki, tad kūpināšanas laiku samazina līdz aptuveni stundai un 10 minūtēm, bet tas, protams, ir lielā mērā atkarīgs arī no kūpinātavas "rakstura" un kūpināmo zivju lieluma.Zivs gatavību var noteikt pēc kūpinājuma zeltainās nokrāsas.

Kad atlikušas aptuveni 15 minūtes līdz kūpināšanas beigām, ir īstais brīdis izņemt brekšus no kūpinātavas un apkaisīt ar sāli. Tad tos žigli liek atpakaļ kūpinātavā, lai sāls izkūst un ievelkās zivīs. Šis vienkāršais paņēmiens kūpinātām zivīm garantē īpašu sulīgumu.

Foto: "Virtuve diviem"

"Ja vēl klāt piedzer vēsu miestiņu, tad rezultāts ir labāks par jebko!" teic "Virtuve diviem" autors.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!