Foto: Shutterstock
"Neesmu liela kulināre, bet man patīk svētku reizē pīrāgus uzcept vai palutināt mājiniekus ar gaisīgu kūku. Tā kā cepeškrāsni lietoju maz, vēlējos uzzināt vairāk par mazajām elektriskajām cepeškrāsniņām," žurnālam "Praktiskais Latvietis" raksta lasītāja Natālija.

Iespējams nopirkt dažādas minicepeškrāsnis – ar sildelementiem augšā un apakšā, taimeri un termostatu. Izmēģinot praksē, tām tomēr atklājās vairāki trūkumi. Ja virtuve ir maza vai cepeškrāsni lieto ļoti reti, iespējams, trūkumi nav tik būtiski, salīdzinot ar vietas ekonomiju. Arī cenas ziņā ietaupījums ir trīs četras reizes, jo mazu cepeškrāsniņu var nopirkt, sākot no 50 eiro, atlaižu laikā pat vēl lētāk.

Lai karstums būtu vienmērīgs

Izvēloties cepeškrāsni, jānoskaidro, vai tai ir konvekcijas funkcija, kas nodrošina gaisa cirkulāciju un vienmērīgu cepšanos no visām pusēm. Dažas saimnieces uzskata, ka konvekciju nevajag, jo ēdiens esot sauss un nereti pat apdegot. Jāņem vērā, ka šādās cepeškrāsnīs jānoregulē 10–20 grādu zemāka temperatūra. Izmēģinot dažādas minicepeškrāsnis, jāsecina, ka, neizmantojot konvekcijas funkciju, tās necep vienmērīgi, ēdiens nav sulīgs, vairāk apžūst. Ievērojot pareizu temperatūru un cepšanas ilgumu, konvekcija palīdz izcept vienmērīgāk. Ja cepot temperatūra ir par zemu, ēdiens cepas ilgāk, nekā vajadzētu, tas žūst un nav garšīgs.

Temperatūras režīmi krāsniņām lielākoties ir līdz +250°C, bet zemāku temperatūru iespējams noregulēt. Tas svarīgi divos gadījumos: lai pēc pagatavošanas ēdienu kādu laiku uzturētu siltu un lai žāvētu tajā ogas un augļus (šim nolūkam piemērota +50…+60°C temperatūra), bet pārsvarā mazajām krāsniņām temperatūras režīmi sākas no +100°C. Turklāt dažos modeļos piedāvātā temperatūra neatbilst reālajai situācijai. Ja negribas eksperimentēt, noderēs speciālie krāsniņu termometri.

Ietilpība - vismaz 25 litri

Būtisks rādītājs ir minicepeškrāsns ietilpība, ko mēra litros. Divdesmit un mazāk litru ir ļoti maza krāsniņa, kurā vienlaikus var izcept sešus mazos pīrādziņus vai četrus buljona pīrāgus. Šādas cepeškrāsns pilnīgi pietiek divu cilvēku ģimenei. Ja ietilpība ir 9–15 litru, tā drīzāk ir domāta maizīšu pagatavošanai, jo var izcept divas karstās sviestmaizes, kas būs gardākas nekā tosteros gatavotās. Cenu starpība nav būtiska, tāpēc racionālāk izvēlēties 30–35 litru ietilpības cepeškrāsni (salīdzinājumam – lielajām cepeškrāsnīm tā ir 50–60 litru).

Krāsniņu jauda svārstās no 1000 līdz 3000 W. Jo tā mazāka, jo lēnāk krāsniņa uzsilst un ēdiens mazliet ilgāk jāgatavo. Jauda, sākot no 1500 W, ir pietiekama, lai gana ātri pagatavotu gardu maltīti.

Mīnusu vairāk nekā plusu

Lielākais mīnuss ir minikrāsniņu nespēja vienmērīgi sadalīt karstumu. Katrai ir savs niķis – viena no izmēģinātajām vairāk karsēja kreisajā pusē, cita nedaudz piededzināja viduci, trešā – aizmuguri. Cepot picu, nav tik svarīgi, ja kāds gabaliņš izdodas brūnāks, kāds – baltāks. Gatavojot pīrāgus, tas jau traucēja, bet ar kūku varētu pat sagādāt problēmas, jo biskvīta un citu jutīgāku kūku kvalitāte cieš (tās sakrītas) no biežas durtiņu virināšanas un plāts grozīšanas. Gaļa izcepās labi, jo īpaši vistu spārniņi un stilbiņi, durtiņas droši var virināt, grozīt plāti, pārbaudīt gatavību. Lai process būtu vienmērīgs, cepot vismaz vienreiz plāts jāapgriež tā, lai tālākā mala atrastos priekšā un labā puse tiktu pārlikta uz kreiso. Sasalušu un neatlaidinātu gaļu izcept neizdosies, arī veselu vistu varēs pagatavot tikai jaudīgākajās cepeškrāsnīs.

Jāņem vērā, ka minicepeškrāsns ārpuse stipri sakarst. Tātad jāsargā mazi bērni un jāpārdomā, kur to novietot. Eksperimentā izmēģinātās cepeškrāsnis bija ar kājiņām, bet tik un tā, uzliekot krāsniņu uz koka galda, uz virsmas palika lieli, tumši plankumi – virsma apdega.

Mazo cepeškrāšņu pluss – tās, kam ir atbilstīga jauda, uzsilst divreiz ātrāk nekā lielās cepeškrāsnis, aizņem maz vietas un nav dārgas.

Ar sildriņķiem vai bez tiem

Vairākām lielākas ietilpības cepeškrāsnīm komplektā ir divas sildplates (tautā sauktie riņķi), uz kurām gatavot ēdienu. Tas gan preci sadārdzina (vidēji par 40%) un palielina svaru. Varētu domāt – ideāls risinājums, ja virtuvīte ir ļoti maza un gatavo vienīgi brīvdienās. Manīgākas saimnieces pat uz šādas miniatūras virsmas varētu saplānot pusdienas: kamēr vistu spārniņi ar kartupeļiem cepas iekšpusē, uz sildplates pagūtu vēl pagatavot zupu un mērci. Diemžēl nākas vilties, jo sildplate un krāsniņa vienlaikus nestrādā. To gan pārdevēji nepaskaidro, un lielākoties šis mīnuss atklājas praksē (ar maziem burtiņiem lietošanas instrukcijā tas gan ir rakstīts). Turklāt jāpiedomā, kur novietot krāsniņu ne vien stipri sakarsušā korpusa dēļ, bet arī tāpēc, ka tauki sprakšķ.

Pannas un panniņas

Mazajām cepeškrāsnīm ir visai dīvaini iekšējie izmēri. Daudzās nevar ielikt standarta tortes formu (24–26 cm diametrā), tāpēc apaļu kūku izcept neizdosies vai būs jāmeklē speciāla formiņa. Labi, ja krāsniņas komplektā ir restītes, mazā panna un dziļā panna. No lēzenas taisnstūra panniņas tauki sāk pilēt uz sildelementa, kas ne visiem modeļiem ir zem metāla plāksnes kā lielajām cepeškrāsnīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!