Mazsālīts lasis kārdinošās garšu variācijās: 5 sālīšanas metodes dažādām gaumēm
Foto: Shutterstock

Iesālīt lasi mājas apstākļos ir vienkāršāk par vienkāršu, sarežģītākā procesa daļa ir gaidīšana, kad to beidzot varēs griezt šķēlēs un likt uz maizes, lai izbaudītu katru sulīgo kumosiņu, protams, pirms tam neaizmirstot jau tā apetītlīgo lašmaizīti pilnai laimei uzfrišināt ar plānu sīpola ripiņu un "tuč-tuč" pipariem. Gardēžiem par prieku šodien skaidrosim, kā iesālīt lasi dažādos veidos – gan pavisam klasiskā manierē, gan, izmantojot tādas mazāk ierastas piedevas kā mārrutkus, citrona miziņas vai ingveru.

Izvēloties zivi sālīšanai, ielāgo mantru "ne viss, kas sārts, ir kvalitatīvs lasis". Iegādājoties laša fileju, rūpīgi izvērtē, kāda tā ir. Visgardākais lasis būs tāds, kas audzis tīrā, tekošā ūdenī, nevis kādā audzētavā un piebarots ar barību. Tāpat pavēro, kā veselam lasim izskatās žaunas – ja tās ir brūnas vai pelēkas, šādu zivi labāk nepirkt. Bet filejām jābūt "tvirtām" – piedurot ar pirkstu, atstātajai bedrītei ātri jāizlīdzinās.

Mājās pārbaudi, vai no laša filejas izņemtas visas asakas, ar pinceti izvelkot rūpīgi un bez steigas tās, kas "noslēpušās" filejā. Rīkojies ar apdomu – ja asakas rausi vienu pēc otras, nepievēršot uzmanību, kādā virzienā tā ir filejā, saplucināsi to bez liekas vajadzības, brīdina kulinārijas portāla "Bonappetit.com" speciālisti. Tāpēc asakas centies izņemt tā, kā to darītu ar skabardziņu, kas iedūrusies pirkstā – rūpīgi!

Kad fileja atbrīvota no asakām, lasis ir gatavs sālīšanai!

Kā iesālīt lasi ar sauso sālīšanas metodi

Mazsālīts lasis kārdinošās garšu variācijās: 5 sālīšanas metodes dažādām gaumēm
Foto: Shutterstock

Šis ir vienkāršākais un biežāk izmantotais veids, kā tiek sālīts lasis. Lai iesālītu lasi, izmantojot sauso sālīšanas metodi, būs nepieciešams:

  • 600-700 g laša filejas (ar vai bez ādas);
  • 3 ĒK rupja maluma jūras sāls;
  • 1 ĒK cukura.

Ja sālīšanai izmanto fileju ar ādu, tad no ādas nokasa zvīņas. Ja fileja aplipusi ar zvīņām, to noskalo zem vēsa ūdens strūklas, nosausina ar papīra dvieli. Ja vēlas, var skalošanas fāzi izlaist, vien rūpīgi apslaukot zivi ar papīra dvieli, jo daudzi uzskata, ka zivs zaudē izteiksmīgo garšu, ja tās tiek skalotas. Zivi sadala 2-4 gabalos.

Bļodiņā samaisa sāli ar cukuru. Ja vēlas, maisījumam var pievienot arī kaltētas dilles, oregano, maltu koriandru, melnos, baltos piparus vai citas garšvielas pēc izvēles. Ņem vērā, ka garšvielas nomāks laša dabīgo, delikāto garšu, tādēļ, izvēloties tās pievienot, nepārspīlē ar daudzumu.

Aizvākojamā traukā ieber pusi sāls–cukura maisījuma. Liek traukā lasi (ja izmanto lasi ar ādu, tad liek ar ādu uz leju) un pārber ar atlikušo maisījumu. Trauku atstāj istabas temperatūrā uz pāris stundām. Tad liek ledusskapī vismaz uz vienu nakti.

Izņem, nolej šķidrumu, apslauka lasi, griež plānās šķēlītēs un pasniedz.

Lai labi garšo!

Lasi tālāk, lai uzzinātu citus laša sālīšanas veidus un garšu variācijas.

Source

Tasty

Tags

Svētku galds Jūras sāls Lasis Sālījums Zivju un jūras produktu ēdieni Zivju un jūras produktu uzkodas
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form