Foto: Shutterstock
Iesālīt lasi mājas apstākļos ir vienkāršāk par vienkāršu, sarežģītākā procesa daļa ir gaidīšana, kad to beidzot varēs griezt šķēlēs un likt uz maizes, lai izbaudītu katru sulīgo kumosiņu, protams, pirms tam neaizmirstot jau tā apetītlīgo lašmaizīti pilnai laimei uzfrišināt ar plānu sīpola ripiņu un "tuč-tuč" pipariem. Gardēžiem par prieku šodien skaidrosim, kā iesālīt lasi dažādos veidos – gan pavisam klasiskā manierē, gan, izmantojot tādas mazāk ierastas piedevas kā mārrutkus, citrona miziņas vai ingveru.

Izvēloties zivi sālīšanai, ielāgo mantru "ne viss, kas sārts, ir kvalitatīvs lasis". Iegādājoties laša fileju, rūpīgi izvērtē, kāda tā ir. Visgardākais lasis būs tāds, kas audzis tīrā, tekošā ūdenī, nevis kādā audzētavā un piebarots ar barību. Tāpat pavēro, kā veselam lasim izskatās žaunas – ja tās ir brūnas vai pelēkas, šādu zivi labāk nepirkt. Bet filejām jābūt "tvirtām" – piedurot ar pirkstu, atstātajai bedrītei ātri jāizlīdzinās.

Mājās pārbaudi, vai no laša filejas izņemtas visas asakas, ar pinceti izvelkot rūpīgi un bez steigas tās, kas "noslēpušās" filejā. Rīkojies ar apdomu – ja asakas rausi vienu pēc otras, nepievēršot uzmanību, kādā virzienā tā ir filejā, saplucināsi to bez liekas vajadzības, brīdina kulinārijas portāla "Bonappetit.com" speciālisti. Tāpēc asakas centies izņemt tā, kā to darītu ar skabardziņu, kas iedūrusies pirkstā – rūpīgi!

Kad fileja atbrīvota no asakām, lasis ir gatavs sālīšanai!

Kā iesālīt lasi ar sauso sālīšanas metodi

Foto: Shutterstock

Šis ir vienkāršākais un biežāk izmantotais veids, kā tiek sālīts lasis. Lai iesālītu lasi, izmantojot sauso sālīšanas metodi, būs nepieciešams:

  • 600-700 g laša filejas (ar vai bez ādas);
  • 3 ĒK rupja maluma jūras sāls;
  • 1 ĒK cukura.


Ja sālīšanai izmanto fileju ar ādu, tad no ādas nokasa zvīņas. Ja fileja aplipusi ar zvīņām, to noskalo zem vēsa ūdens strūklas, nosausina ar papīra dvieli. Ja vēlas, var skalošanas fāzi izlaist, vien rūpīgi apslaukot zivi ar papīra dvieli, jo daudzi uzskata, ka zivs zaudē izteiksmīgo garšu, ja tās tiek skalotas. Zivi sadala 2-4 gabalos.

Bļodiņā samaisa sāli ar cukuru. Ja vēlas, maisījumam var pievienot arī kaltētas dilles, oregano, maltu koriandru, melnos, baltos piparus vai citas garšvielas pēc izvēles. Ņem vērā, ka garšvielas nomāks laša dabīgo, delikāto garšu, tādēļ, izvēloties tās pievienot, nepārspīlē ar daudzumu.

Aizvākojamā traukā ieber pusi sāls–cukura maisījuma. Liek traukā lasi (ja izmanto lasi ar ādu, tad liek ar ādu uz leju) un pārber ar atlikušo maisījumu. Trauku atstāj istabas temperatūrā uz pāris stundām. Tad liek ledusskapī vismaz uz vienu nakti.

Izņem, nolej šķidrumu, apslauka lasi, griež plānās šķēlītēs un pasniedz.

Lai labi garšo!

Lasi tālāk, lai uzzinātu citus laša sālīšanas veidus un garšu variācijas.

Kā iesālīt lasi šķidrā sālījumā


Foto: Shutterstock

Lai iesālītu lasi, izmantojot "slapjo" metodi, būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 1 kg laša filejas (ar vai bez ādas);
  • 1 l ūdens;
  • 4 ĒK jūras sāls;
  • 2 ĒK cukura;
  • 1 ĒK 9% etiķa;
  • 2-3 lauru lapas;
  • 3-4 smaržīgie pipari.


No ādas nokasa zvīņas. Ja fileja aplipusi ar zvīņām, to noskalo zem vēsa ūdens strūklas, nosausina ar papīra dvieli. Ja vēlies, vari skalošanas fāzi izlaist, vien rūpīgi apslaukot zivi ar papīra dvieli. Zivi sadala 2-4 gabalos.

Gatavo sālījumu. Ūdeni lej katliņā, liek uz plīts un uzvāra. Pievieno sāli, cukuru, piparus, lauru lapas un vāra 2-3 minūtes.

Tad noņem katliņu no plīts un iemaisa etiķi. Sālījumu atdzesē līdz istabas temperatūrai, nokāš.

Laša gabalus liek traukā, pārlej ar sālījumu, aizvāko trauku vai pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz divām diennaktīm.

Sālījumu nolej, lasi griež šķēlēs un pasniedz.

Lai labi garšo!

Kā iesālīt lasi ar dillēm un citroniem


Foto: Shutterstock

Receptē norādīts aptuvens sāls daudzums, tādēļ jāņem vērā, ka būs nepieciešams tik daudz, lai ar to viscaur pārklātu laša fileju.
  • 600-700 g laša filejas ar ādu;
  • 3 ĒK rupja maluma jūras sāls;
  • 1 citronam norīvēta miziņa (uz smalkās rīves);
  • 1 buntīte sīki sakapātu diļļu.


No ādas nokasa zvīņas. Ja fileja aplipusi ar zvīņām, to noskalo zem vēsa ūdens strūklas, nosausina ar papīra dvieli. Ja vēlies, vari skalošanas fāzi izlaist, vien rūpīgi apslaukot zivi ar papīra dvieli. Zivi sadala divos vienāda lieluma gabalos.

Liek abus gabalus ar ādu uz leju uz virtuves dēlīša, kas pārklāts ar pārtikas plēvi, pārkaisa abas filejas ar plānu sāls kārtu, tad ar rīvēto citrona miziņu un visbeidzot – ar dillēm. Saliek kopā ar ādām uz āru un cieši ietin pārtikas plēvē.

Liek ledusskapī uz 24 stundām. Tad iztin, noslauka sāli un zaļumus, griež šķēlēs un pasniedz.

Fileju, ietītu folijā vai pārtikas plēvē, var uzglabāt ledusskapī nedēļu.

Lai labi garšo!

Kā iesālīt lasi mārrutkos

Foto: Shutterstock

Mārrutkiem piemīt ne vien patīkama, asa garša, bet arī konservējošas īpašības, tādēļ, izmantojot mārrutkus laša sālīšanai, zivs būs ne vien garšīga, bet arī ilgi uzglabājama.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 600-700 g laša filejas (ar vai bez ādas);
  • 120 g jeb 4 ĒK jūras sāls;
  • 60 g jeb 2 ĒK cukura;
  • 120 g mārrutku;
  • 10 melnie pipari;
  • 4 smaržīgie pipari.Ja sālīšanai izmanto fileju ar ādu, tad no tās nokasa zvīņas. Ja fileja aplipusi ar zvīņām, to noskalo zem vēsa ūdens strūklas, nosausina ar papīra dvieli. Ja vēlies, vari skalošanas fāzi izlaist, vien rūpīgi apslaukot zivi ar papīra dvieli. Zivi sadala divos vienāda lieluma gabalos.


Piparus saberž piestā, liek bļodiņā un samaisa ar sāli, cukuru un mārrutkiem.

Uz darba virsmas vai virtuves dēlīša uzklāj 1/3 sālījuma, tad liek vienu filejas gabalu uz sālījuma (ja izmanto lasi ar ādu, tad liek ar ādu uz leju) Pārklāj fileju ar 1/3 sālījuma, liek virsū otru fileju (ja izmanto lasi ar ādu, tad liek ar ādu uz augšu) , saspiež abas filejas kopā, pārklāj augšējo fileju/ādu ar atlikušo sālījumu. Kopā saliktās filejas cieši ietin pārtikas plēvē.

Liek ledusskapī uz 24 stundām. Tad iztin, noslauka sālījumu, griež šķēlēs un pasniedz.

Fileju, ietītu folijā vai pārtikas plēvē, var uzglabāt ledusskapī nedēļu.

Lai labi garšo!

Kā iesālīt lasi suši cienītāju gaumē

Foto: Shutterstock

Japāņu virtuvei raksturīgus produktus var izmantot laša sālīšanai, rezultātā iegūstot maigu un aromātisku lasi, kura garšas īpašības īpaši novērtēs suši cienītāji.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 300 g laša filejas ar ādu;
  • 60 g jeb 2 ĒK jūras sāls;
  • 30 g jeb 1 ĒK cukura;
  • 30 g vasabi;
  • 3 cm smalki sarīvētas ingvera saknes;
  • 2 ĒK rīsu etiķa, sakē vai degvīna.

No ādas nokasa zvīņas. Ja fileja aplipusi ar zvīņām, to noskalo zem vēsa ūdens strūklas, nosausina ar papīra dvieli. Ja vēlies, vari skalošanas fāzi izlaist, vien rūpīgi apslaukot zivi ar papīra dvieli.

Piemērota izmēra aizvākojamā traukā samaisa visas sālījuma sastāvdaļas, liek sālījumā lasi ar ādu uz augšu.

Aizvākoto trauku liek ledusskapī uz 24 stundām. Tad izņem lasi no sālījuma, noslauka un izmanto, gatavojot suši, vai pasniedz sagrieztu plānās šķēlēs, pārziežot ar maigu majonēzi, kas samaisīta ar asajiem vasabi mārrutkiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!