Foto: Shutterstock

Ja veikalu plauktos starp augļiem parādījušās oranžās un saulainās hurmas, ir skaidrs – tuvojas ziema un tās gaidītākie svētki. Hurmas sezona parasti sākas novembrī un noslēdzas janvārī vai februāra sākumā, tāpēc šie augļi jābauda ar steigu, kamēr vēl ir. Kā nopirkt vislabākās hurmas un ko darīt, ja sanācis tikt pie cietākiem augļiem?

Negatava hurma, neatkarīgi no tās šķirnes un veida, būs neēdama un, visticamāk, nebūs garšīga. Tas tāpēc, ka negatavas hurmas ir sīvas un ar savelkošu garšu. Lai ar šādu pieredzi nesaskartos un netraumētu tos, kuri hurmu ne reizi nav ēduši ar sliktu pieredzi, svarīgi novērtēt, kāda ir hurma, pirms to nopērc.

Kā izvēlēties gatavāko hurmu

Gatavie hurmas augļi būs ar izteikti oranžu krāsu. Uz miziņas var būt nelieli melni plankumiņi – tas nav slikts rādītājs, vien nozīmē, ka hurma patiešām ir gatava. Paceļot pret gaismu, redzēsi, ka gatavai hurmai miziņa ir visai caurspīdīga, bet, pieliekot roku un nedaudz paspiežot, tai ir jābūt ļoti mīkstai. Augļiem jābūt ļoti saldiem, jāatgādina medu, bet mīkstuma konsistencei jābūt želejveidīgai.

Kā uzglabāt hurmu

Hurma turpina nogatavoties pēc noplūkšanas no koka, tāpēc nereti veikalos tās ir negatavas vai viegli gatavas. Tāpēc, ja vēlies pašu labāko un zini, ka hurmu neapēdīsi uzreiz, ļauj tai dienu vai divas pastāvēt augļu grozā istabas temperatūrā. Hurmu nekādā gadījumā nevajadzētu glabāt ledusskapī ieliktu tāpat vien – tas var sabojāt augļa miziņu, norāda "TheKitchn". Ja hurmu glabā ledusskapī, tad tikai ieliktu aizvelkamā pārtikas maisiņā vai kādā plastmasas traukā vienu divas dienas, iesaka "Harvesttotable". Svarīgi ir arī to nomazgāt tikai pirms ēšanas.

Kā nogatavināt hurmu

Ja iegādātā hurma ir stipri negatava, nogatavināšanās procesu vari paātrināt mājās. Šeit noderēs vecais triks ar ābolu, kas palīdz nogatavināt cietus avokado, ar etilēna palīdzību, ko ābols izdala. Papīra turziņā ieliec cieto hurmu un gatavus ābolus, bumbierus, tomātus vai banānus. Tas palīdzēs hurmai nogatavoties pāris dienu laikā.

Vēl var mēģināt hurmu mērcēt siltā ūdenī, kas nepārsniedz 40 grādu temperatūru – šādā veidā hurmu var nogatavināt 10–12 stundu laikā. Hurmu var mēģināt arī saldēt, jo tas atbrīvo augļa šūnās esošo etilēnu. Taču saldēšanas metode līdz tikai tad, ja augli grasies notiesāt tūlīt, jo tas kļūst ļoti mīksts.

Ko gatavot no hurmas

Hurma ir tas auglis, kas ideāli piemērots desertiem un ievārījumiem. Žiglu saldo ēdienu vari pagatavot no ļoti gatava augļa – hurmas miziņā iegriez lielu krustu un nolobi miziņu, tad virsū uzliec karoti putukrējuma un uzbārsti riekstus. Bet pamatēdienos hurma lieliski saskan ar cūkgaļu – pamēģini to pievienot cūkgaļas cepetim ar piparmētru lapiņām un svaigi spiestu laima sulu. Tāpat hurma derēs dažādām biezpiena un tējas kūkām, kā arī papildinās svaigos salātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!