Foto: Shutterstock
Ja ir grils, tad jāgrilē! Un grils ir pelnījis, ka uz tā gatavo ne tikai gaļu un dārzeņus, bet arī sieru. Kāds siers ir vispiemērotākais grilēšanai? Grilsiers!

Ar ko grilsiers atšķiras no parastā siera? Vai tad grilēt nevar visus sierus? Varēt, protams, var, bet galarezultāts neiepriecinās. Ja vien tavs meditācijas veids nav skatīties kā siers izkūst un ietek grilā, tad būs vien šim pasākumam jāizvēlas piemērots siers.

Kāds tas ir? Tāds, kas saglabā formu un neiztek uz karstām oglēm! Grilsieram nav izteiktas garšas, to varētu raksturot kā maigu un neuzmācīgu. Grilsieri ir tie sieri, kas pa īstam atdzīvojas un garšu iegūst tieši grilēts.

Jāņu siers

Mūsu pašu nacionālais lepnums, kas Līgo svētkos visbiežāk uz galda stāv dekorācijai, nevis ēšanai, ir izcili piemērots grilam. Nav ko to turēt uz galda, tas jāliek uz uguns un jācep. Droši var cept arī uz pannas! Vēlāk to var bagātināt ar ievārījumu vai pesto, likt uz maizes, salātos vai ēst tāpat, uzdurtu un ceptu uz iesma!

Varenais kiprietis halumi

Orģinālais halumi top no kazas un aitas piena, bet nopērkamas arī govs piena siers. Siers uz uguns perfekti saglabā stingru garoziņu, bet iekšā top mīksts un maigs.

Foto: Shutterstock

Lieliski garšo salātos! Halumi vērts izmēģināt pa Kipras modei – kopā ar svaigi sagrieztu arbūza šķēli! Pasaka, ne uzkoda!
Foto: Shutterstock

Mocarellas lielais brālēns – provolone

Foto: Shutterstock

Ja bodē redzi dīvaina paskata kunkuli siera plauktā, neej garām! Tas, visticamāk ir provolone siers, kas prasīties prasas nonākt uz grila! Jānoloba vaska kārtiņa, jāsagriež un jāgrilē! Šo sieru gan labāk grilēt uz pannas vai starp maizes šķēlēm, jo tieša uguns provolone sieram rada vēlēšanos izkust vairāk, nekā pieļaujams.

Citi grila spēlētāji

Meklējot cepamsieru, siera stendā droši var grozā likt sierus, kas jau nobrendoti kā grilsiers. Ražotājs ir padomājis par to, lai siers atbilstu perfekta grilsiera īpašībām.

Ir sieri, ko var tupināt uz grila, bet tikai tādā gadījumā, ja pirms tam tie ievīstīti folijā un bagātināti ar eļļu un dažādiem garšaugiem. Šim nolūkam labi noderēs gan cietais fetas siers, gan kamambēra ritulītis. Pēc pagatavošanas šos sierus var ēst kopā ar grilētiem dārzeņiem un dāsni ziest uz maizes.

Foto: Shutterstock

Savukārt, ja dikti gribas uzgrilēt sieru, kas neatbilst grila karstajām prasībām, ņem talkā maizi un taisi panini – grilētu sendviča maizi ar sieru.

Lai labi kūst, bet neizkūst!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!