Minestrone – dārzeņu sezonas hits: kā pareizi vārīt itāliešu iecienītāko zupu
Foto: Shutterstock

Itāliešu virtuves populārākajai zupai minestronei, gluži kā borščam, kāpostu zupai vai soļankai, nav vienas īstās receptes. Virumā izmantoto dārzeņu klāsts dažādās sezonās ir atšķirīgs, līdz ar to mainās arī garšu nianses un paveras plašas iespējas improvizēt, liekot lietā teju visus dārza labumus. Šī gardā zupiņa ir garda, aromātiska un sātīga, turklāt tās gatavošanai ne vienmēr jāizmanto gaļa, kas, savukārt, nozīmē, ka minestroni varēsi pagatavot pat nieka 30 minūtēs.

Minestrone radusies kā īsts nabaga ļaužu ēdiens, kuru iesākumā zemnieki gatavoja, sagrabinot pa druskai no visa, kas atrodams dārza un pieliekamā krājumos, lai sātīgi pabarotu ģimeni: dažādi dārzeņi, sauja makaronu vai rīsu, bunte zaļumu, gabaliņš siera un garda zupa gatava! Ņemot vērā dažus pamatnosacījumus, ko iesaka "Kitcenmag" speciālisti, restorāna ēdienkartes cienīga minestrone izdosies pat pavārmākslas iesācējiem.

Kādus dārzeņus izvēlēties minestronei

Konservētu tomātu un makaronu zupa
Foto: Shutterstock

Vasaras nogale un rudens ir vispiemērotākais brīdis minestrones gatavošanai, jo šis ir lielisks veids, kā garšīgi izmantot pašmāju sulīgo un vitamīniem pārbagāto jauno dārzeņu ražu, neaizmirstot arī par garšaugiem, kuru aromātu buķete šobrīd ir jo īpaši reibinoša, tādēļ tieši šajā sezonā zupas garša būs daudz piesātinātāka un niansētāka nekā ziemas mēnešos un pavasarī.

Kaut gan minestrones gatavošanai var izmantot plašu klāstu dārzeņu, tomēr tas nenozīmē, ka katlā vari mest visu, kas pagadās pa rokai. Dārzeņus itāliešu iecienītajam virumam jāizvēlas ar apdomu, ievērojot pāris vienkāršus nosacījumus.

Piemēram, vasaras-rudens sezonas zupā lieliski iederēsies cukīni, baklažāni, paprika, zaļie zirnīši, tomāti, pākšu pupas, kā arī dažādu krāsu, formu un lieluma parastās pupiņas. Ziemas-pavasara variantā minestrones vārīšanai vislabāk izmantot kāpostus, brokoļus, ziedkāpostus, fenheli, mangoldu, kaltētas vai konservētas pupiņas. Savukārt sīpoli, burkāni un selerijas sakne vai kāti ir universālas sastāvdaļas, ko itālieši pievieno virumam teju vienmēr.

Nekas ļauns nenotiks, ja savu reizi dažādībai minestroni papildināsi arī ar kādu kartupeli, gabaliņu ķirbja, pāris sasmalcinātiem sparģeļiem, sauju kukurūzas graudu, spinātiem vai citām sezonā aktuālām dārza veltēm.

Interesanti, ka minestronei itālieši teju nekad nepievieno Briseles kāpostus un rukolu, jo tiek uzskatīts, ka šo sastāvdaļu specifiskā garša ir pārāk intensīva, nomācot pārējo buķeti. Arī radikjo un artišokus šai zupai nevajadzētu pievienot, ja nevēlies, lai zupa iemantotu rūgtenu piegaršu.

Kad ar dārzeņu izvēli ir tikts skaidrībā, laiks uzzināt, kādas tad ir pārējās minestrones sastāvdaļas.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.
Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka