Foto: Shutterstock
Savulaik kartupelis bija visai eksotisks dārzenis un nebūt ne zemnieku galdam paredzēts, bet ar laiku ieguva arvien plašāku atpazīstamību. Tā 1796. gada Jelgavā izdotajā pavārgrāmatā muižu pavāriem jau ir vairākas receptes, kas vēsta, kā kartupeļi pagatavojami, atklāj Ventspils muzeja pārstāve Maruta Eistere.

18. gadsimta vidū kartupeļus Kurzemē sāka audzēt plašāk, ļaužu apziņā nostiprinājās gan kartupeļa vārds, gan arī visvienkāršākie, līdz mūsdienām saglabājušies kartupeļu pagatavošanas veidi. Lūk, vienkāršas kartupeļu pagatavošanas receptes pārveidojumā no vecās drukas jeb fraktūras uz jaunās ortogrāfijas formu ar skaidrojumiem, ko piedāvā Ventspils muzejs.

"Top labi nomazgāti un ūdenī izvārīti; kad tā uz galda dod, tad top kartupeļi ar munderēm [mundieriem] saukti un ar sviestu jeb sāli ēsti; – jeb tā miza tiek novilkta, tie kartupeļi sagriezti un dziļā bļodā ar sviestu, saldu krējumu, drusciņ sāli, muskatu puķēm [žāvēts muskatrieksta apvalks, muskatzieds, mūsdienās reti izmantota garšviela – aizstājam ar muskatriekstu] un smalki sagrieztiem cīpoliem [sīpoliem] gozāti [sautēti] un ar pētersīļiem un lokiem apbārstīti; – jeb arī pannā ar sviestu un sīpoliem dzelten brūni izcepti."

"Vāri tos kartupeļus ūdenī mīkstus, novelc to mizu, sagriezi viņus plānās ripītēs, sataisi salātu bļodiņā ar bomelji [augu eļļu], vīnetiķi un pipperu [pipariem], un lai tā kādu brīdi stāv pirms viņus uzdod [galdā]."

Lūk, te atradīsi vēl 22 receptes latvieša vēderam tuviem kartupeļu ēdieniem, kas pagatavojami no pavisam vienkāršām sastāvdaļām.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!