Foto: Shutterstock
Ceriņi nu jau savu uzvaras gājienu pretī pavasarim ir veikuši – kur vien paskaties, saldi smaržo violetie krūmi. Bet vai zināji, ka to ziedos vari izmantot dažādu ēdienu pagatavošanā, dekorēšanā un saldu piedevu radīšanā? Bērnībā skaitītās pieclapu ceriņu ziedu laimītes ir tikai sākums.

Ceriņu ziediem ir saldena, nedaudz skāba garša, kas atgādina citronu. Tā labākās īpašības izceļas, ceriņu ziedus saldinot. Tomēr ņem vērā, ka ēdienos jāizmanto nomazgāti ceriņu ziedi, kas plūkti no tādiem krūmiem, kuri nav apsmidzināti ar ķimikālijām vai neaug lielu ceļu tuvumā.

Ceriņu ūdens būs atspirdzinošs dzēriens, kuru baudīt visas dienas garumā. Ņem aukstu avota ūdeni, iemērcē tajā vairākus ziedu zariņus un noturi dažas stundas vēsākā vietā vai ledusskapī. Intensīvākai ceriņu smaržai un garšai vari atstāt ūdeni ievilkties pat uz diennakti. Kad ūdens gatavs, izlej to cauri sietiņam un baudi savu neparasto dzērienu!

Ceriņu sīrups būs ideāla piedeva saldajām pankūkām, mājās ceptām beļģu vafelēm vai gardiem vasaras kokteiļiem. Ņem vienu krūzi ūdens, krūzi cukura, krūzi ar ceriņu ziediem un gatavo tāpat, kā jebkuru sīrupu, cukuru izšķīdinot verdošā ūdenī un pievienojot ziediņus.

Ceriņu ziedi būs arī lieliska piedeva pavasarīgiem salātiem, ja apkaisīsi lapu salātus ar pāris ziediņiem. Tāpat, ceriņus vari izmantot kūku un desertu dekorēšanā – tie lieliski piestāvēs siera un krēmkūkām, biezpiena kūkām un kārtojumiem. Prasmīgākie var pagatavot no tiem arī gaisīgas pavlovas vai kādu citu olbaltumu desertu.

No ceriņiem var pagatavot arī vīnu, līdzīgi kā tas ir ar pienenēm, kā arī želejas, kuras vari, piemēram, izmantot biskvītkūkās ievārījuma vietā vai padarīt interesantāku savu pankūku svētdienu, medus vai cita saldinātāja vietā liekot paša gatavoto ceriņu želeju.

Ceriņu ziedi būs lielisks veids, kā papildināt un padarīt neparastu kādu ēdienu, vienlaikus piešķirot tam īpašu skaistumu un aromātu.

Lūk, divas receptes ceriņu izmantošanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!