Foto: Shutterstock

Zivis ir viens no veselīga uztura piekritēju ēdienkartes stūrakmeņiem, bet, tirgū vai veikalā stāvot pie svaigo jūras zivju stenda, daudzi mēdz apjukt piedāvājumā, ik reizi izdarot izvēli par labu tradicionālām vērtībām – lasim, forelei vai mencai. Šoreiz aicinām mainīt ierasto lietu kārtību un ielikt iepirkumu grozā treknās, sudrabaini svītrotās skumbrijas. Mēs paskaidrosim, kādēļ tā ir lieliska izvēle un kā garšīgi pagatavot šīs veselībai tik draudzīgās zivis.

Skumbrijas jeb makreles, gluži tāpat kā citas treknās zivis, ir ne vien bagātīgs olbaltumvielu, bet arī omega-3 taukskābju avots. Izrādās, skumbrija satur divas reizes vairāk omega-3 taukskābju nekā lasis, turklāt šī zivs ir arī maciņam draudzīgāka. Pavasarī nozvejotās skumbrijas ir liesākas, bet vasarā tauku daudzums šajās zivīs var sasniegt pat 30 procentu slieksni. Kā vēsta "Nutritionadvance", skumbrijās ir arī daudz "jaunības elementa" selēna un veselībai svarīgā fosfatidilserīna (480 mg uz 100 gramiem gaļas), kas palīdz saglabāt efektīvu smadzeņu šūnu darbību. Skumbrijas ir arī bagātīgs B12, A un D vitamīna avots – viena skumbrijas fileja nodrošinās tevi ar vairāk kā 100 procentiem no organismam nepieciešamās D vitamīna dienas normas. Kā skaidrojām iepriekš, tad tieši D vitamīns uztura speciālistu un ārstu ieskatā ir viens no tiem, kuru mūsu platuma grādos ar uzturu neuzņemam pietiekošā daudzumā.

Foto: Shutterstock

No makreļu dzimtas zivīm sudrabainās, melni svītrotās Atlantijas makreles ir tās, kas visbiežāk pieejamas tirdzniecības vietās Latvijā. "Nutritionadvance" skaidro, ka Atlantijas makreles, salīdzinot ar karaliskajām makrelēm (Scomberomorus cavalla) un austrumu plankumainajām makrelēm (Scomberomorus maculatus), satur ļoti maz dzīvsudraba, tādēļ tās var droši iekļaut ēdienkartē pat divas reizes nedēļā, kā rekomendē ārsti un uztura speciālisti, kuri aicina, rūpējoties par sirds un asinsvadu slimību profilaksi, treknas zivis baudīt vismaz pāris reizes nedēļā.

Skumbrijām ir ļoti intensīva garša, kas ne kuram katram ir pa prātam, bet bieži vien šis aizspriedums sakņojas nezināšanā, kā zivis pareizi pagatavot. Kulinārijā skumbrijas tiek plaši izmantotas gan ceptas, gan kūpinātas, gan sutinātas dažādās mērcēs. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā tās pagatavot, ir cepšana krāsnī vai uz grila.

Kā sagatavot skumbrijas cepšanai

Foto: Shutterstock


Skumbrijas noskalo un izķidā un ieziež ar olīveļļu gan no ārpuses, gan iekšpuses, un piepilda ar citrona vai laima šķēlēm, neaizmirstot arī par sāli un pipariem. Arī garšaugi nenāks par skādi. Pamīšus citroniem pievieno arī svaigus diļļu, pētersīļu, timiāna vai rozmarīna zariņus.

Ar garšaugiem, garšvielām un citrusaugļiem pildītas skumbrijas var cept cepeškrāsnī vai uz grila. Zivis grilē aptuveni septiņas minūtes no katras puses. Ja skumbrijas cep cepeškrāsnī, tad to dara aptuveni 200–220 grādos 25 minūtes. Skaistākam izskatam un labākai garšai, cepot zivis cepeškrāsnī, tās ieteicams apgriezt otrādi, kad pagājusi puse no cepšanas laika.

Kā izmantot konservētu skumbriju


Tievētāji un sporta draugi zivju konservu plauktos visvairāk iecienījuši konservētu tunci, bet arī konservēta skumbrija ir lieliska izvēle, turklāt tā būs lētāka nekā tuncis. Lai izvairītos no liekām kalorijām, izvēlies savā sulā konservētu makreli, ko vari gan likt uz maizītēm, sajaucot ar sīki sakapātiem lociņiem, gan izmantot salātu gatavošanai.

Lūk, 11 receptes skumbrijas iekļaušanai ēdienkartē, starp kurām atradīsi arī ideju, kā no svaigas, saldētas skumbrijas pagatavot izcili gardu uzkodu, kas var sacensties pat ar mazsālīto lasi.

Lai labi garšo!

Pannā sautēti skumbrijas un tomātu salāti uz maizītes

Skumbrija un tomāti, kombinācijā ar pievienotu papriku un nedaudz karija, ir fantastiska sviestmaizīšu garnēšanai. Viena no tām receptēm, kuru vari pagatavot, kad vēlies sātīgas, vēlas brokastis, vienkāršas pusdienas, kuras paķert līdzi kārbiņā, vai našķoties ar ko gardu, gaidot pusdienas vai vakariņas.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā skumbrija ar fenheļa salātiem

Kas var būt labāks par zivi ar kraukšķīgām maizes drupačiņām un draudzīgo vidusjūrnieku – fenheli! Atsvaidzinoši pavasarīga maltīte, kuru paspilgtinās citrona sula, kas pievienota gardajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Sālī ceptas makreles jeb skumbrijas

Cepšana sālī ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri un bez liekas ķēpāšanās lielāka izmēra zivis pagatavot tā, lai tās būtu īpaši sulīgas. Šoreiz stāstīsim, kā pagatavot sālī ceptas makreles jeb skumbrijas.

Lasīt vairāk

Kūpinātas skumbrijas salāti

Iedvesmojoša recepte jūsu svētku galdam - kūpinātas skumbrijas salāti

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti ar zivju konserviem

Maigās zivs kārtainos salātus var gatavot ar lasi, tunci vai skumbriju.

Lasīt vairāk

Mazsālīta skumbrija

Mazsālīta skumbrija uz baltmaizītes - lieliskām uzkodām ikdienai vai svētku galdam.

Lasīt vairāk

Zemūdene – pildītā maize ar skumbrijas un siera smēriņu

Gardas maizes ar skumbrijas un siera pastu.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti 'Mimoza' ar zivju konserviem

"Mimoza" – izcili garšīgi kārtainie salāti ar lasi vai citiem zivju konserviem.

Lasīt vairāk

Sātīgie skumbrijas konservu salāti ar rīsiem un olām

Sātīgu, vienkārši pagtavojamu skumbrijas konservu, rīsu un olu salātu recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Saleniece.

Lasīt vairāk

Strogaņina – kā pagatavot īstu vīru cienīgu uzkodu no skumbrijas

"Nedaudz iz vēstures... Bija laiki, kad ZK "Banga" kuģi tika nosūtīti zvejā pie Āfrikas krastiem, kur tika zvejoti jūras asari. No asariem tajā laikā gatavoja surimi pastu krabju nūjiņu gatavošanā. No pārpalikumiem, ko nevarēja izmantot pastas pagatavošanā, gatavoja zivju eļļu un zivju miltus. Pāri nekas nepalika. Ja gadījās piezvejā tikt pie kādas skumbrijas (makreles), zvejas vīri bija iecienījuši uz kuģa pagatavot "strogaņinu" – uzdodu, ko latviešu valodā varētu tulkot kā "saēvelētā" vai "sašķeldotā" zivs," ēdiena vēsturi skaidroja Aivars Dālderis Kaltenes klubā aizvadītajā makreļu ēdienu gatavošanas meistarklasē Rojas Jūras zvejniecības muzejā.

Lasīt vairāk

Makreles jeb skumbrijas sacepums ar dārzeņiem un sieru

"Bija laiks, kad Rojas zivju konservu fabrikas un ZK "Banga" darbinieki pa reizei tika pie svaigas skumbrijas (tieši tā arī tajos laikos šīs zivis sauca, mūsdienās tās dēvējam par makrelēm), tad nu bija jāmēģina likt galdā mūsu jūras piekrastē nesastopamo zivi. Skumbrijas sacepums ar dārzeņiem un sieru tolaik bija īsts svētku ēdiens!" skaidroja saimniece Dina Čuba Kaltenes klubā aizvadītajā makreļu ēdienu gatavošanas meistarklasē, Recepti piedāvā Rojas Jūras zvejniecības muzejs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!