Foto: Shutterstock
Visu cauru gadu mums pietiek ar vidēji diviem litriem ūdens dienā. Tomēr vasarā situācija ir atšķirīga, īpaši, ja plānojam pašā vasaras tveicē kādas fiziskas aktivitātes, kuru laikā ķermenis pastiprināti svīst, tādējādi zaudējot papildu šķidrumu.

Lai atjaunotu pareizo elektrolītu (minerāli, kas palīdz uzturēt pareizu šķidruma līmeni) daudzumu asinīs, jādomā, kā uzņemt pietiekamu ūdens daudzumu. Izrādās, šeit mums talkā var nākt arī daži pārtikas produkti, kas pašā svelmainākajā vasaras dienā pasargās organismu no atūdeņošanās. Protams, arī paralēli šo produktu lietošanai jāturpina uzņemt šķidrums.

Gurķi

Gurķi ir viens no produktiem ar pašu augstāko ūdens saturu. Tāpat gurķu sastāvā atrodams C vitamīns. Vari tos "kraukšķināt" svaigā veidā vai arī pagatavot auksto zupu vai gurķu kokteili. Vēl viens variants - liec plānas gurķu šķēlītes lielā krūzē ar ledus ūdeni. Vari šo dzērienu papildināt ar piparmētru lapiņām lielākam svaigumam.

Jogurts

Izklausās neticami, bet šis vienkāršais piena produkts tiešām satur ne vien olbaltumvielas, elektrolītus, kalciju, bet tā sastāvā ir 85 procenti ūdens. Karstā vasaras dienā baudi veselīgu jogurta desertu kopā ar tikko vāktām dārza vai meža ogām un karoti jaunās ražas medus.

“Rooibos” ledus tēja

Foto: Shutterstock

Šī interesantā un vērtīgā zāļu tēja nopērkama ikvienā tējas bodītē un lielveikalā. "Rooibos" tējas sastāvā nav kofeīna, līdz ar to tā neatūdeņos tavu organismu, kā to dara melnā un zaļā tēja. Līdzīgs princips attiecas arī uz mums pazīstamajām zāļu tējām - kumelītēm un piparmētrām. Pagatavo tēju, pievieno tai nedaudz medus un ledu, tādējādi iegūstot ne vien veselīgu, bet arī gardu atspirdzinājumu.

Arbūzs

Foto: Shutterstock

Angliski un vēl dažās valodās arbūzu dēvē ar "ūdens meloni" un tam ir pamatots iemesls. Šajā milzīgajā ogā ūdens saturs ir līdz pat 92 procentiem ūdens, turklāt arī beta karotīns, C vitamīns un likopēns.

Zaļās salātu lapas

Ja nezini, ko gatavot pusdienās karstā vasaras dienā, izvēlies zaļās salātu lapas - tajās ir ne tikai maz kaloriju (15 kcal uz 100 gramiem), bet salātu sastāvā ir 90 procenti ūdens. Papildus ieguvumi? C vitamīns, šķiedras, folāti un antioksidants beta karotīns, kas palīdz saglabāt ādas skaistumu.

Čia sēklas

Veselības entuziasti jau kādu laiku sajūsminās par šo jauno "superfūdu" - mazajām sēkliņām, ko var lietot uzturā kopā ar pienu, jogurtu un ūdeni. Čia sēklas ir hidrofīliķi, t.i., tās spēj uzsūkt sevī daudz vairāk šķidruma nekā pašas sver. Pievieno tās rīta kokteilim un pagatavo no tām gardu pudiņu, tādējādi nodrošinoties ar nepieciešamo papildus šķidrumu visam rīta cēlienam.

Zemenes

Foto: Shutterstock

Zemeņu sastāvā ir visvairāk C vitamīna, salīdzinot ar visām pārējām ogām. Tāpat, ēdot zemenes, uzņemsi folātu - B grupas vitamīnu, kas atbild par šūnu vairošanos. Šo ogu sastāvā ir 91 procenti ūdens, līdz ar to tās dod būtisku ieguldījumu organisma apgādē ar ūdeni. Ēd zemenes svaigas vai pagatavo no tām kokteiļus, desertus un gardas kūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!