Nepelnīti aizmirstā tējas sēne – kā mājās pagatavot kombuču
Foto: Shutterstock

Vai atceries, kā omīte vai opītis vērīgi uzmanīja burkas, kuru saturs ar katru dienu mainījās, līdz beidzot varēja dzert saldu padzērienu, kas varbūt tolaik nemaz nešķita tik kārdinošs, tomēr labo īpašību dēļ tika dzerts? Šobrīd reti kurš vēl mājās audzē tējas sēni un gatavo veselīgo dziru, bet varbūt pēc šī raksta būsi iedvesmots to darīt, galu galā, rezultāts ir zelta vērtē.

Tējas sēnes pazinējs Miķelis, kas ir viens no retajiem šī darbiņa veicējiem, ne vien pats to audzē un gatavo gardu, veselīgu padzērienu ''Dzīvības dzēriens'', bet arī man un ''Tasty'' lasītājiem atklāj dažus interesantus faktus par kombučas gatavošanu.

Kas ir tējas sēne?

Tējas sēnes audzētājs atklāj, ka tā ir simbiotiska baktēriju un raugu kultūra, kas sadarbības ceļā baro viena otru, un lai gan augot tā šķiet līdzīga sēnei, patiesībā ar mežā augošajām sēnēm tai ir visai mazs sakars. Pateicoties organiskajām skābēm un enzīmiem, kas veidojas brūvēšanas laikā, dzērienam piemīt detoksifikācijas efekts uz ķermeni. Rezultātā gatavais kombuča dzēriens ir dabīgi dzirkstošs, tam raksturīga nedaudz etiķaina pēcgarša, kas rodas kultūrai augot un vairojoties.

No kā sastāv kombučas, kas gadsimtiem ilgi Indijā un Ķīnā ir zelta vērtē? Viena sastāvdaļa ir tēja. Miķelis atklāj, ka Latvijā ierasts tējas sēni jeb kombuču gatavot no melnās tējas, taču pasaulē lielāku popularitāti ieguvusi tieši zaļā tēja. Tēja nepieciešama, lai kultūra saņemtu slāpekli, bez tā neiztrūkstošs ir cukurs – to pievieno, lai raugi, kas ir kultūrā, spēj baroties un ražot alkoholu. Kas nav mazsvarīgi, dzēriena pagatavošanā vajadzētu izmantot tēju, kas iegūta no tējas koka (Camellia Sinensis). Diemžēl piparmētru tēja īsti nederēs. Speciālists gan piemin, ka var pievienot papildus dažādu augu tējas, tai skaitā piparmētru, bet noteikti jāpievieno arī īstā tējas koka tēja, jo tā nodrošinās kultūras attīstību.

Katram tējas veidam ir savas veselību veicinošās spējas. Piemēram, zināms, ka zaļā tēja palīdz notievēt, paaugstinot ķermeņa temperatūru pavisam nedaudz ilgstošā periodā, savukārt melnā tēja samazinot holesterīna daudzumu asinīs, atklāja Miķelis.

Šis dzēriens īpašs ar to, ka tas ir dzīvs un pilns ar mikroorganismiem, gluži kā auglis. Jāpiebilst, ka rūpnieciski ražotās kombučas pasaulē jau vairs nav dzīvas un nesatur šo vērtību, tāpēc vai nu jāgatavo dzēriens pašam vai jāmeklē kāds mājas brūvētavas ražojums.

Bez pašas tējas kaut kur jādabū arī tējas sēne. Varbūt kāds paziņa brūvē šo dzērienu, bet varot iegādāties tējas sēnes arī sludinājumu portālos un meklēt dažādos veikalos. Vairāk par tējas sēnes gatavošanu pirmajā reizē, kā arī tās labajām īpašībām lasi šeit.

Source

Tasty

Tags

tējas Virtuves gudrības Dzērieni
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form