Foto: Shutterstock
Burbuļvafeles ir tipisks Honkongas ielu ēdiens. Tas ticis izgudrots jau ap 1950. gadu un pa šo laiku iekarojis gardēžu simpātijas dažādās teju visās pasaules malās. Un kā nu ne – jo burbuļvafeles var pagatavot ar dažādiem saldiem un sāļiem pildījumiem, turklāt, pat vēl nenobaudot ne kumosiņa, tās jau no skata vien izskatās tik kārdinošas, ka tā vien prasās tikt iemūžinātas un ievietotas instagramā.

Šoreiz skaidrosim, kā šo pasaules slavu iekarojušo kulta ēdienu pagatavot mājās. Pirmais, kas nepieciešams, protams, ir īpaša panna ar bumbiņveida padziļinājumiem aptuveni paipalas olu lielumā. Ja vien tev šādu pannu svētkos jau nav atnesis Ziemassvētku vecītis, tad, ieklikšķinot "Google" meklētājā vārdu salikumu "bubble waffle maker", uzparikti burbuļvafelu cepšanai vari itin viegli atrast un iegādāties tādās interneta lielpārdotuvēs kā "Amazon" un "Aliexpress".

Kad tikts pie kārotās pannas, laiks uzzināt, kā pareizi gatavot mīklu, kā cept vafeles un ar kādiem pildījumiem tās pasniegt.

Kas jāņem vērā, gatavojot burbuļvafeļu mīklu

Foto: Shutterstock

Internetā, palasot komentārus un iepazīstoties ar pieredzējušu burbuļvafeļu cepēju pieredzi, secinājām, ka svarīgi ir atrast tādu mīklas recepti, lai vafeles izdotos ne vien pufīgas un skaisti zeltainas, bet arī pēc izcepšanas būtu viegli saritināmas, nedaudz elastīgas un, ieliecot vafeli, tā nedalītos atsevišķos gabaliņos – protams, ja vien tieši tāds nav tavs mērķis.

Lūk, burbuļvafeļu pamatmīklas recepte, ko iesaka "Supplz" speciālisti. Mīklas daudzums paredzēts trīs vafelēm.

Nepieciešamie produkti:

  • 140 g miltu;
  • 2 olas;
  • 2 TK (bez kaudzes) cepamā pulvera;
  • 1.5 ĒK pilnpiena;
  • 2 ĒK (ar kaudzīti) kukurūzas cietes;
  • 140 g cukura;
  • 140 ml silta, vārīta ūdens;
  • 1.5 ĒK augu eļļas;
  • 1 ĒK vaniļas pudiņa pulvera vai vaniļas ekstrakts vai esence pēc garšas.

::recepte::

Bļodā samaisa sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri, cieti un vaniļas pudiņa pulveri (ja to izmanto).

Atsevišķā bļodā sakuļ olas ar cukuru. Ja iecerēts gatavot sāļās vafeles, pievieno mazāk cukura un sastāvdaļas papildini ar šķipsnu sāls, bet vaniļas pulveri aizstāj ar pāris karotēm rīvēta cietā siera

Olu masai pievieno pienu, ūdeni un samaisa.

Pievieno miltu maisījumu un sajauc visu viendabīgā masā.

Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi, liek ledusskapī uz stundu.

Pirms cepšanas ļauj mīklai sasilt līdz istabas temperatūrai.

::!recepte::

Ja vēlies, mīklu vari iekrāsot ar pārtikas krāsvielām, papildināt ar sēkliņām, riekstu gabaliņiem vai citām piedevām pēc savas gaumes, ieskatiem un fantāzijas lidojuma.

Kad mīkla gatava, uzzini, kā pareizi cept burbuļvafeles un ar ko tās pildīt.

Kā pareizi cept burbuļvafeles

Foto: Shutterstock

Kad mīkla gatava, kārtīgi sakarsē vafeļu pannu.

Lej mīklu (aptuveni 160 g) uz viegli ietaukotas pannas, iepildot katrā lodveida padziļinājumā, lai tie būtu līdz malām pilni. Lai tas būtu izdarāms vienkāršāk un daudz ērtāk, mīklu iepriekš vēlams iepildīt plastmasas pudelītē ar "snīpīti". Šim mērķim var izmantot, piemēram, iepriekš izmantotu kečupa pudeli no viegli saspiežamas plastmasas.

Ja vēlas, lodītes var papildināt ar kādu pildījumu, iespiežot katrā puslodē vien nedaudz mīklas, tad veikli saliekot tajās mazus šokolādes, marmelādes vai – sāļajā variantā – siera un šķiņķa gabaliņus, un tad pildījumu pārklājot ar atlikušo mīklu.

Tad pannu aizver un cep 3-4 minūtes, ik pēc minūtes apgriežot pannu otrādi.

Gatavo vafeli uzmanīgi izņem no pannas, pilda un pasniedz nekavējoties. Lasot tālāk, gūsi iedvesmu dažādiem sāļiem un saldiem vafeļu pildījumiem.

Idejas saldiem un sāļiem burbuļvafeļu pildījumiem

Foto: Shutterstock

Kaut atpazīstamāki, protams, ir saldie burbuļvafeļu pildījumi, tomēr lieliski šis Honkongas ielu ēdiens sader arī ar dažādiem sāļajiem produktiem, kā, piemēram, vārīta vai kūpināta vista, mazsālīts lasis, salami, bekons vai cits pamats, kas papildināts ar siera šķēlēm, avokado, tomātiem, marinētu gurķu šķēlēm, sīpolu riņķīšiem, krēmsieru, dažādām mērcēm un cietiem labumiem pēc savas izvēles. Garšu variācijas ir teju bezgalīgas!

Pašpikot idejas sāļo produktu salikumiem vari šajā rakstā, kur atrodamas receptes tortilju pildījumiem.

Foto: Shutterstock

Savukārt, ja vēlies pagatavot klasiskas saldās burbuļvafeles, tad no pannas izcelto vafeli vēl siltu sarullē tūtiņā vienkārši piepildi ar saldējumu. Slinkajā variantā tas var būt kāds no veikalā nopērkamajiem saldējumiem, bet iznākums būs vēl labāks, ja tu pacentīsies un pagatavosi saldējumu mājas. Piemēram, no saldētiem banāniem saldo kārumu burbuļvafeļu pildīšanai ar jaudīga blendera palīdzību var pagatavot pāris minūtēs. Lūk, recepte, bet te atradīsi vēl vairākas receptes fiksajiem saldējumiem, kurus mājās var pagatavot bez saldējuma mašīnas.

Vēl viens variants – vēl siltu vafeli no vienas puses dāsni pārzied ar šokolādes un riekstu krēma kārtu un pildi ar vijīgās putās sakultu putukrējumu, kam vari pievienot arī kādu daļu bezpiedevu krēmsiera, maskarpones vai krēmīgās rikotas. Dažādām garšu niansēm izmanto pāris pilienus esences, izvēloties apelsīnu, mandeļu, vaniļas vai kādu citu sev tīkamu garšu.

Kad izvēlētais pildījums iepildīts vafelē, īpaši kārdinošam rezultātam papildini kompozīciju ar augļu šķēlītēm, ogām, ievārījumu vai marmelādi, riekstu drumstalām, krāsainiem konditorejas dekoriem, želejlācīšiem, spīdīgi glazētām "M&m's" dražejām, "Oreo" cepumu pusītēm un karameļu, ogu vai šokolādes mērces stīdziņām kā pēdējo štrihu šajā nevainojamajā ēdamajā gleznā.

Foto: Shutterstock

Ērtākai baudīšanai gatavo burbuļvafeli vari vertikāli ievietot vienreizējā papīra glāzītē, un tad atliek tikai ķerties pie patīkamākās daļas – degustācijas.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!