Foto: Shutterstock
Kā bez liekām klapatām pagatavot rauga mīklu, kas nav ilgi jāmīca un stundām ilgi jāraudzē? Ko iesākt, lai pīrāgiem nevērtos vaļā sāni? Kā zināt, ka mīkla ir uzrūgusi? Kā pagatavot mutē kūstošu un sulīgu pildījumu? Tie ir jautājumi, kas Jāņu dienas gaidās nodarbina ne vienas vien čaklās saimnieces prātu. Mums pūrā ir vesels lērums padomu, kas palīdzēs, cepot pīrāgus un speķa raušus, izvairīties no iesācēju kļūdām.

Iesākumā ņem vērā, ka uzrūgusi mīkla palielināsies apjomā pat 2,5–3 reizes, tāpēc jau sākumā izvēlies piemērota lieluma trauku. Ja tev mājās nav silta mūrīša un uz radiatoriem bļodu nevar uzlikt, vari mīklu raudzēt cepeškrāsnī: to uzsildi līdz +40°C, izslēdz un ieliec bļodu ar mīklu – cepeškrāsns atdziest ļoti lēnu, tādēļ siltuma pietiks, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas varētu paveikt savu darbu.

Vai zini, kā noteikt, ka mīkla ir uzrūgusi un gatava rullēšanai? Mēs zinām un atklāsim arī tev – šajā rakstā.

Foto: Shutterstock

Kad mīkla izrullēta, jāpadomā arī par pildījumu. Vai zināji, ka pildījums ir nedaudz jāpārsāla, lai pīrādziņi nebūtu bezgaršīgi un pliekani? Te vari uzzināt citus knifiņus, kas jāņem vērā, lai pīrāgu pildījums vienmēr izdotos īpaši gards, sulīgs un mutē kūstošs.

Kam gan nav gadījies, atverot cepeškrāsns durvis, novērot ainiņu, ka lielai daļai rūpīgi gatavoto pīrādziņu ir pavērušās maliņas, tie burtiski smīkņā par taviem centieniem, spīdinot savus speķzobiņus. Pīrāgu pabojātais skaistums būtu nieks, bet, diemžēl, pa atvērumu iztek arī sulīgais pildījums, tādēļ "smaidīgi" pīrāgi ir problēma, kas nodarbina ne vienu vien pavārmākslas entuziastu. Kā izvairīties no šādas likstas, skaidrojām te.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!