No avokado līdz kokosriekstu eļļai: speciālisti iesaka veselīgākas sviesta alternatīvas
Foto: Shutterstock

Sviests kulinārijā jau izsenis ir bijis īpaši iecienīts, un mūsdienās tas ir kļuvis par daudzu cilvēku neatņemamu uztura sastāvdaļu. Tam ir patīkama garša un smarža, un sviests labi der gan kā biezinātājs mērcēm un kūkām, gan kā garšu papildinājums vienkāršiem kartupeļiem ar dillēm. Taču sviests satur daudz kaloriju, un savu ēdienkarti vēlams daudzveidot, sviestu aizstājot arī ar citām garšām.

Par to, ko izmantot sviesta vietā, stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina un "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.

"Lai gan sviests ir bagāts ar taukos šķīstošajiem vitamīniem – A, D un E, tam arī piemīt augstā enerģētiskā vērtība, vidēji ~740kcal uz 100g produkta. Tas nozīmē, ka sviestā būs augsts tauku saturs, turklāt tā sastāvā atrodamas piesātinātās taukskābes un holesterīns, ko mūsu organisms izmanto tauku vielmaiņā un hormonu sintēzē. Pārmērīga sviesta lietošana var atstāt nelabvēlīgas sekas uz cilvēka veselību, īpaši sirds un asinsvadu sistēmu, tādēļ ir vērts aizdomāties par sviesta aizstāšanu un ēdienkartes maiņu. To izdarīt nav grūti – mūsdienās sviesta aizstāšanai ir daudz alternatīvu," skaidro uztura speciāliste Olga Ļubina.

No avokado līdz kokosriekstu eļļai: speciālisti iesaka veselīgākas sviesta alternatīvas
Foto: DELFI

Kā stāsta uztura speciāliste, ir gana daudz veidu, kā veselīgi un garšīgi aizstāt sviestu. Pirmais risinājums – avokado! To var izmantot gan kulinārijā, piemēram, cepot kēksus bez sviesta, bet ar avokado. Ja ir vēlme kaut ko uzsmērēt uz maizītes sviesta vietā, avokado arī šeit ļoti labi noderēs, jo labi nogatavinātām avokado ir mīksta, sviestaina konsistence, un, pagatavojot to ar zaļumiem un citronpipariem, avokado garšos perfekti. Lūk, te atradīsi 24 receptes avokado izmantošanai.

Lasot tālāk, uzzināsi, kādas ir citas speciālistu ieteiktas, veselīgas sviesta alternatīvas.

Tags

Avokado Kokosriekstu eļļa Augu eļļa Riekstu sviests Sviests Turku zirņi

Comment Form