Foto: Shutterstock

Kartupeļi mūsu virtuvēs ir otrā maizīte – tie ir tik garšīgi un lēti, ka gatavojam tos teju katru dienu. Taču reizēm vārīšana prasa krietnu laiciņu, jo īpaši tad, kad plānots pagatavot izcili gardos saspiestos tupeņus cepeškrāsnī. Britu šefpavāre un pavārgrāmatu autore Anna Džounsa savā jaunākajā grāmatā "A Modern Way to Cook" atklājusi vienu vērā ņemamu ieteikumu, ar ko sākas teju katra recepte, kurā nepieciešams izvārīt dārzeņus.

Noslēpums tam, kā izvārīt kartupeļus (un arī citus dārzeņus) divreiz ātrāk, ir pavisam vienkāršs. Vienmēr jāsāk ar to, ka ūdens tiek verdošs aši uzvārīts tējkannā. Kartupeļu vārīšanai izvēlies pareiza izmēra katliņu – tādu, kurā kartupeļi ir salikti vienā līmenī, nevis cits citam virsū. Bet trešais noteikums – lielus kartupeļus sagriez ceturtdaļās.

Džounsa pēc tam, kad viss sagatavots, katlu ar kartupeļiem uzreiz liek uz karstas plīts liesmas un aplej ar verdošo ūdeni no tējkannas. Tādā veidā smalkāk sagrieztie kartupeļi izvārās vien piecu minūšu laikā. Žigli, vai ne? Bet mazākie veselie kartupelīši izvārīsies 10 minūšu laikā – galvenais, sagatavot verdošu ūdeni un pietiekami lielu katliņu.

Šādā veidā var veikli pagatavot kartupeļus ātrai apēšanai, kā arī samīcīšanai kartupeļu biezputrā. Tāpat novārīsi divreiz ātrāk arī tos kartupeļus, kas paredzēti, piemēram, etiķaino kartupeļu cepšanai krāsnī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!