Foto: Shutterstock
Nav svarīgi, vai lēmums neēst olas tiek pieņemts, sekojot savai pārliecībai, vai ārsta ieteikumiem, bet, izdarot šādu izvēli, nākas aizdomāties – vai tiešām turpmāk būs jāatsakās no kūkām, pīrādziņiem, skābeņu zupas un citiem gardajiem olu ēdieniem? Un, ar ko un vai vispār ir iespējams olas aizstāt. Uztraukumam nav pamata, mūsu pieredzes un wikiHow padomu apkopojums pierāda, ka arī bez olām ir iespējams pagatavot teju visus tavus iepriekš iecienītos gardumus.

Kā piešķirt ēdienam olu garšu?

Tev talkā nāks ajurvēdiskā melnā sāls. Tā ir dabiska sāls, kas ilgstoši tikusi karsēta kopā ar ajūrvēdisku augu augļiem. Uzsūcot augos esošās vērtīgās vielas, sāls iegūst raksturīgo sārti pelēcīgo krāsu un izteiktu cieti vārītu olu smaržu.

Melno sāli vari izmantot veģetārās majonēzes gatavošanai, skābeņu vai aukstajā zupā, salātu mērcēs, omletes imitācijās – visur, kur iederas olu aromāts. Garšas ziņā būs absolūta ilūzija par olu klātbūtni ēdienā.

Ko lietot olu vietā kā saistvielu?

Zirņu milti ir viena no lietām, kurām noteikti ir jābūt tavā virtuvē, pat ja neesi veģetārietis. Jo, kas zina – var pienākt diena, kad izrādās, ka ledusskapī vairs nav "aizķērusies" neviena ola, bet ļoti gribas brokastīs uzcept kabaču plācenīšus. Pat ļoti neliels daudzums zirņu miltu satur mīklu kopā labāk nekā olas.

Tie noderēs dažādu plācenīšu un uzkodu gatavošanai (piemēram, rīvētu dārzeņu "kotletēm", mīklā ceptiem dārzeņiem u.c.). Labāk dod priekšroku turku zirņu miltiem, nevis miltiem no dzeltenajiem zirņiem, jo turku zirņu milti labāk līp un tiem ir maiga, neitrāla garša.

Ar ko aizstāt olas, gatavojot mīklu?

Mīklu itin veiksmīgi satur kopā milti, ja vien to ir pietiekoši daudz. Gatavojot smilšu, kārtaino vai rauga mīklu, olas vari vienkārši nepievienot. Pankūku mīklu gatavo, pievienojot pienu (vai sojas pienu), nevis ūdeni un dažas ēdamkarotes augu eļļas. Sajauc mīklu un ļauj miltiem uzbriest 15 – 20 minūtes, tad pankūkas turēsies kopā arī bez olu palīdzības, turklāt, tās varēsi cept arī uz sausas pannas, nepievienojot eļļu, jo tā jau ir mīklā.

Olu alternatīva kūkās, kēksos un cepumos?

Centies izvēlēties receptes, kurās uz katriem 200 gramiem miltu jāpievieno ne vairāk kā viena ola. Aizstāj katru olu ar 2 ēdamkarotēm piena (sojas piena, skāba krējuma) un ceturtdaļtējkaroti cepamā pulvera. Vari katras olas vietā pievienot ¼ glazi tofu siera.

Kēksos ar lielu žāvēto augļu piedevu vai biezpienmaizes virskārtai, olas vietā vari pievienot ēdamkaroti kukurūzas cietes, kas sajaukta ar 2 ēdamkarotēm ūdens. Šādus kēksus un biezpienmaizi griez gabaliņos tikai pēc tam, kad tie ir pilnībā atdzisuši.

Kēksos, kur iederas atbilstoša garša, katru olu vari aizstāt ar ¼ glāzi samīcīta banāna mīkstuma, ābolu biezeņa (vai cita augļu biezeņa ar augstu pektīna saturu) vai maltam žāvētām plūmēm, kuras sajauktas ar šķipsnu cepamā pulvera.

Ar ko pārziest pīrādziņus?

Šim mērķim vari izmantot pienu vai sojas pienu. Pīrādziņiem cepoties veidosies brūna garoziņa, līdzīgi kā pārziežot tos ar olu. Tiesa gan, atšķirībā no olām, "piena garoziņa" būs kraukšķīga, nevis mīksta.

Lai saldie pīrādziņi, kliņģeri un kēksi iegūtu brūnu un smaržīgu garoziņu, tie tūdaļ pēc izcepšanas jāpārziež ar stipru, saldu kafiju.

Ar ko aizstāt olas dzeltenumu?

Baidies, ka nepievienojot olas dzeltenumu, vaniļas mērce, tavi slavenie pīrādziņi un citi kulinārijas meistardarbi būs blāvi un vairs neizskatīsies kārdinoši? Kurkuma un safrāns piešķirs patīkami dzeltenu krāsu visam, kam pievienosi šīs garšvielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!