Foto: Shutterstock
"Tasty" skaidro, ko praktiski varam darīt, lai mājas ledusskapis tērētu mazāk elektrības un ilgāk kalpotu.

Praktiskus padomus portālam "Tasty" iesaka "Elektrum Energoefektivitātes centra" speciāliste Anna Luīze Blodone.

  • Vēlams reizi ceturksnī notīrīt putekļus no ledusskapja aizmugurējām restēm, jo putekļi aizkavē dzesēšanu, kā rezultātā palielinās elektrības patēriņš un samazinās ledusskapja kalpošana laiks.
  • Pārbaudi, vai ledusskapja durvis ir blīvi noslēgtas. Vari durvīs iespiest papīra lapu. Ja to grūti izvilkt, viss kārtībā, bet, ja lapa izkrīt, tad notīri blīvgumijas. Ja tās bojātas, tad jānomaina. Citādi siltais gaiss ieplūst ledusskapī, produkti ātrāk bojājas un lielāks ledusskapja elektrības patēriņš.
  • Vecākas paaudzes ledusskapjus regulāri atkausē. Jo saldētavā sakrājas biezāka ledus kārtiņa un katrs ledus kārtiņas centimetrs palielina elektrības patēriņu ledusskapim par desmit procentiem.
  • Tos ledusskapjus, kam jau iestrādāta atsaldēšanas funkcija, vēlams reizi gadā atvienot no elektrības un iztīrīt.
  • Ledusskapis jānovieto 5–10 centimetrus nostāk no jebkuras sienas vai citas virsmas, piemēram, galda, lai tas var brīvi "elpot". Jo jābūt gaisa cirkulācijai, citādi tiek patērēts vairāk enerģijas. Atšķirīgi ir iebūvētajiem ledusskapjiem, kas paredzēti iebūvēšanai dziļākā vietā. Bet tiem kopumā ir par 20 procentiem lielāks elektrības patēriņš, nekā brīvi stāvošajiem ledusskapjiem.
  • Ledusskapi nenovieto pie radiatora, plīts, nevajadzētu, ka saule spīd virsū, jo no ārpuses tas tiek sasildīts, ir lielāks karstums un lielāks enerģijas patēriņš.
  • Vēlams, lai ledusskapis piepildīts ar produktiem no 60 līdz 90 procentiem, lai gaiss varētu cirkulēt ledusskapī. Pārāk tukšs ledusskapis arī patērē vairāk elektrības.
  • Vēlams pārtiku uzglabāt noslēgtos traukos vai iesaiņotu. Tā ne tikai paši produkti ilgāk saglabāsies svaigi, bet ledusskapī neradīsies nevēlams mitrums. Mitrums bieži sakrājas gar ledusskapja sieniņām, tādējādi ledusskapim vairāk "jāstrādā" un tiek patērēta lieka enerģija.
  • Lai tiktu vaļā no nepatīkamā aromāta, kas izveidojies ledusskapī, var tajā ielikt uz šķīvīša novietotas kafijas pupiņas vai kafijas biezumus. Pāris stundu laikā aromāts būs mazinājies. Vēl var ielikt izspiestu citronu, kas uzsūc nevēlamos aromātus.
  • Vēlamā temperatūrai ledusskapī ir +5 grādi un saldētavā -18 grādi pēc Celsija. Katrs grāds, kas pazemina temperatūru, palielina elektrības patēriņu par aptuveni pieciem procentiem.
  • Lieki nevirini ledusskapja durvis, jo ik reizi, kad tās atveram, ielaižam siltumu un ledusskapim no jauna nepieciešams pazemināt temperatūru.
  • Jo vecāks ledusskapis, jo vairāk elektrības tas patērē.

Pirms jauna ledusskapja iegādes

"Ikea" Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus stāsta, ka ledusskapis bieži vien mājās patērē visvairāk elektroenerģijas, tāpēc, izvēloties energoefektīvāku ledusskapi, var ietaupīt.
Ledusskapju energoefektivitāti vērtē klasēs no A+++ līdz G (A+++ klases iekārtas patērē vismazāk elektrības, G – visvairāk).

  • A+++ klase: patērē par 60 % mazāk elektroenerģijas nekā A klases iekārtas un līdz pat 75 % mazāk nekā ledusskapji ar zemāku energoefektivitātes klasi.
  • A++ klase: patērē par 40 % mazāk elektroenerģijas nekā A klases iekārtas.
  • A+ klase: patērē par 20 % mazāk elektroenerģijas nekā A klases iekārtas.

Ledusskapja vēlamais izmērs atkarīgs no tā, cik pārtikas tajā regulāri glabāsi, un no tā, cik ģimenē
cilvēku. Jāņem vērā, cik virtuvē ir vietas – gan horizontāli, gan vertikāli. Nelielām telpām ir pieejami
kompakti risinājumi. Ja mēdz veidot saldētavā krājumus, praktisks būs ledusskapja modelis ar lielu saldētavu. Ir pieejami ledusskapju modeļi ar atsevišķu ventilācijas sistēmu ledusskapim un saldētavai – tas ļauj precīzāk uzturēt vajadzīgo mitruma līmeni un temperatūru un novērš ēdiena aromātu sajaukšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!