Foto: Shutterstock
Latvietim vienkāršajam, kas aknas pazīst jau no bērnības un ēdienkartē manījis visai bieži, aknu pagatavošana nebūs nekas svešs un neparasts. Taču tiem, kuri aknas ikdienā negatavo un šo klasisko delikatesi bauda vien retu reizi, ir lietas, ko derētu iegaumēt. Piemēram, kā tikt vaļā no netīkamās smakas, kas piemīt liellopa aknām?

Vai arī – kā sacept aknas, lai tās būtu izcili mīkstas un sulīgas, nevis cietas? Kāda ir atšķirība starp jēra un teļa aknām? Aknas ir vērtīgas uzturā, jo tajās ir aminoskābes, dzelzs, fosfors, A, E un B grupas vitamīni. Taču ar to apjomu ēdienkartē nevajadzētu pārspīlēt, jo tajās ir arī daudz holesterīna. Lai aknas nebūtu bieds, lūk, daži padomi, kas noderēs!

Netīkamo aknu smaržu, kas īpaši raksturīga tādam produktam, kas nācis no dzīvnieka, kurš izmitināts kārtīgos laukos, vai meža dzīvnieku aknām, gatavojot aknas, iespējams novērst ar piena produktu palīdzību. Ja plāno gatavot liellopa aknas, tās pēc sagriešanas gabaliņos un aknu plēvītes noņemšanas izmērcē pienā vismaz stundu (ja aknas gribas ļoti mīkstas, var pat pienā atstāt uz nakti). Drošības pēc var arī ilgāk. Bet, ja tiek gatavotas nelielāka zvēriņa aknas, piemēram, cāļa, tad tās var pagatavot krējuma mērcē. Pirms gatavošanas, lai būtu pavisam droši, ka aknas netīkami neodīs, noskalo tās zem tekoša ūdens.

Lai aknas nebūtu cietas, cep tās vien pāris minūtes labi uzkarsētā pannā. Saceptās aknas pēc tam var pasutināt katlā, klāt pievienojot, piemēram, sīpolus un krējumu. Lai aknām piešķirtu garšu, pievieno garšvielas vien tad, kad aknas jau ir uz pannas – aknu gabaliņus apkaisa ar sāls un maltu piparu maisījumu.

Dažādu lopiņu aknas

Liellopa aknas – kvalitatīvas aknas būs tumši sarkanbrūnas. Liellopa aknas sver aptuveni 4-5 kilogramus. Garšas ziņā tās ir nedaudz asas, mēdz būt pat rūgtenas. Liellopa aknas visgardākās būs ceptas, fritētas un grilētas.

Teļa aknas – izmēra ziņā daudz mazākas, nekā liellopa – sver vien 1-2 kilogramus. Svaigas un gatavošanai piemērotas teļa aknas būs gaiši sarkanbrūnā krāsā. Tās ir vienas no delikātākajām aknām, jo var viegli pārcept un sabojāt, ja garšvielas tiks pievienotas priekšlaicīgi. Teļa aknas gatavo apceptas, pievieno mērcēm, no tām gatavo pastētes un pilda arī pīrādziņos.

Jēra aknas ir viena no visīstākajām delikatesēm, jo tās nav no visplašāk nopērkamajām aknām. Jēra aknas sver aptuveni kilogramu un garšas ziņā ir maigas, reizēm pat nedaudz pikantas. Jēra aknas īpaši gardas sanāks, ja pirms cepšanas tiks izmērcētas vīnā vai sarkanvīna etiķī.

Cūkas aknas – sarkanbrūnā un brūnā krāsā. Cūkas aknas sver aptuveni 1-2 kilogramus un tām ir izteikti specifiska garša. Cūku aknas vislabāk pagatavot pastētē, jo svaigām aknām ir viegli graudaina tekstūra, kas ceptos aknu gabaliņos var negaršot tik labi. Protams, cūku aknas drīkst arī grilēt, cept uz pannas, sautēt un visādi citādi pagatavot.

Vistas aknas – izmēra ziņā vismazākās no pārējām aknām, sasniedzot vien 30 gramus. Vistas aknas ir spilgti sarkanbrūnas, ar maigu garšu. Tās lieliski garšos ceptas – kā mērcēs, tā siltajos salātos. No vistas aknām sanāks arī garšīga pastēte. Visvienkāršākais variants, kā tās pagatavot – apcept uz pannas, klāt pievienojot sāli un piparus.

Ceptas cāļu akniņas ar sēnēm un tomātiem

Foto: Shutterstock


Ceptas cāļu aknas ar sēnēm un tomātiem var pasniegt kā uzkodu ar grauzdiņiem vai kā pamatēdienu, tās pasniedzot ar kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Teļa aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci

Foto: Shutterstock


Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.

Lasīt vairāk

Siltie cāļa akniņu salāti ar grauzdiņiem un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Siltie cāļa aknu salāti būs ātri pagatavojama, bet ļoti sātīga maltīte kādai vakariņu vai pusdienu reizei.

Lasīt vairāk

Ceptas cāļa akniņas konjakā pēc 19. gadsimta franču receptes

Foto: Shutterstock


Ceptas vistu aknas var izmantot kā uzkodu kopā ar salātiem vai kā pamatēdienu ar tvaicētiem dārzeņiem. Cepšanai tiek izmantoti pīļu tauki, bet tie varētu būt arī zosu tauki, cūku tauki, sviests vai eļļa. Garšas buķete būs visgardākā, ja izmantos pīļu vai zosu taukus.

Lasīt vairāk

Vistas akniņas krēmīgi saldskābā mērcē

Foto: DELFI


Vienkārša recepte slinkai svētdienas pēcpusdienai. Izrādās, maigās cāļa akniņas itin labi sader ar saldskābo tomātu mērci un tagliatelle pastu.

Lasīt vairāk

Aknu plācenīši

Foto: Shutterstock


Vienkārši un ātri, lēti un gardi - aknu plācenīši.

Lasīt vairāk

Pildītie aknu pankūku uzkodu rullīši

Foto: mosfood


Neparasta uzkoda viesību galdam - rullīši, kas pagatavoti no aknu pankūkām, sēnēm un burkāniem. Savdabīga un neticami laba garša, izmēģiniet un sapratīsiet, ka šī recepte ir tā vērta, lai to atkārtotu vēl un vēl.

Lasīt vairāk

Vistas aknu pastēte ar meža sēnēm un ceptiem vīngliemežiem no Mārtiņa Rītiņa

Foto: DELFI


Burvīgi gaisīgās vistas aknu putas ar sēnēm un vīngliemežiem būs garda un kārdinoša uzkoda jebkuros svētkos. Šoreiz recepte dota lielākam ēdāju skaitam, gadījumam, ja pastēte tiek gatavota lielākām viesībām.

Lasīt vairāk

Siltie vistas akniņu salāti ar mājās marinētiem šampinjoniem

Foto: mosfood


Koša un garšīga maltīte vakariņām vai pusdienām - siltie salāti ar vistas akniņām un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie vistas akniņu salāti ar ābolu


Pavasarīgu salātu recepte, kurā galvenā loma - marinētām vistu aknām. Receptes autors, šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pamēģināt šos salātus, izmantojot truša, liellopa vai cūku aknas!

Lasīt vairāk

Aknu pastēte bērniem


Nav noslēpums, ka daudzi cilvēki pastiprinātu uzmanību pārtikas produktu sastāvam sāk pievērst tad, kad ģimenē paradās bērniņš. Sak, paši jau varam ēst šo un to, bet mazajam cilvēciņam tomēr gribas dot vislabāko. Tādēļ daudzi jaunie vecāki iecienījuši Berga bazāra pastāvīgos tirgotājus – bioloģiski sertificēto zemnieku saimniecību "Laukgaļi", kas sestdienās uz Rīgu ved gan olas, gan cāļa gaļu, gan dažādus subproduktus un majās gatavotu gardu, maigu aknu pastēti.

Lasīt vairāk

Gardais aknu stroganovs ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock


Gardai maltītei aknu stroganovs ar sīpoliem, sēnēm un sālītiem gurķiem.

Lasīt vairāk

Vistu akniņu salāti ar sviestā ceptu bumbieri un balzamiko krēmu

Foto: Shutterstock


Šie salāti piestāvēs gan nesteidzīgām brīvdienu brokastīm, gan svētku galdam. Balzamiko krēms un sviestā cepts bumbieris lieliski papildina vistu akniņas, radot īpaši izsmalcinātu garšu salikumu. Ja iecerēts, ka salātus baudīs tikai pieaugušie, tad īpaši gardi būs, ja dekorēsi tos ar konjakā mērcētām rozīnēm.

Lasīt vairāk

Vistu akniņu salāti ar grauzdiņiem un sinepju–apelsīnu mērci

Foto: Shutterstock


Ļoti vienkārši, bet īpaši gardi vistu akniņu salāti ar aromātisku sinepju–apelsīnu mērci. Šos salātus vari papildināt arī ar sulīgiem augļiem – vīnogām un apelsīna šķēlītēm.

Lasīt vairāk

Siltie akniņu salāti ar olām un pākšu pupiņām

Foto: Shutterstock


Gardi vistu akniņu salāti ir kā radīti gan sātīgām brokastīm, gan vieglai pusdienu maltītei. Blanšētās pupiņas tiem piešķir patīkamu kraukšķīgumu, ķirštomātiņi svaigumu, bet mērce – pikantu noti.

Lasīt vairāk

Vistu akniņu salāti ar rukolu un kivi

Foto: Shutterstock


Ļoti ātri pagatavojami salāti gan ikdienai, gan svētku galdam. Maigās vistu akniņas lieliski papildina kivi skābums un pikantā rukola.

Lasīt vairāk

Aknas krējuma – sīpolu mērcē

Foto: Shutterstock


Aknas krējuma – sīpolu mērcē. Kā radītas kārtīgām pusdienām vai vakariņām!

Lasīt vairāk

Vienkāršās aknu kotletes

Foto: Shutterstock


Klasisko kotlešu cienītājiem vērts savu ēdienkarti dažādot ar šādām kotletēm, kas visai iecienītas bija pirms daudziem gadiem, bet nepelnīti aizmirstas mūsdienu virtuvē. Aknu kotlešu gatavošanai var izmantot vistas, cūkas un arī liellopa aknas, atkarībā no gaumes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!