Foto: Shutterstock

Sieviešu diena ir labākais laiks, kad izrādīt savas jūtas jaunkundzei, iepriecināt mammu vai parādīt cieņu kolēģēm. Taču tas nav tik vienkārši, kā šķiet – ir jāmēģina iegādāties gan "pareizās" puķes, gan šis tas jāsaprot no sieviešu dienas populārākā dzēriena – dzirkstošā vīna. Savas prasmes būs jāparāda gan izvēloties īsto un pareizo dzirkstošo dzērienu, gan vakarā iepriecinot mīļoto sievieti, nodemonstrējot spēju eleganti sagatavot vēsu dzēriena pudeli, neizšaut ar korķi griestu lampas spuldzīti un piepildīt dāmas glāzi, muļķīgi neaplejot rokas, galdu un drēbes.

Lai sieviešu diena būtu patīkams piedzīvojums, radīt daiļā dzimuma sejās smaidu, nevis vienas no nervozākajām 24 stundām gadā, "Latvijas balzams" tehnologi sagatavojuši vērtīgus padomus, kas noderēs dzirkstošā vīna izvēlē, pasniegšanā un uzglabāšanā. Kad svarīgākais apgūts, dzirkstošo vīnu pagatavo sievišķīgos kokteiļos smeļoties iedvesmu no Tasty.lv receptēm, jo 8. martā drīkst!

Īsi par dzirkstošajiem vīniem iesācējiem

Dzirkstošie vīni atšķiras pēc to pagatavošanas veida un vīnogu šķirnēm – tāpat kā klasiskais vīns – un tos iedala pēc cukura daudzuma. Romantiskām būtnēm lieliski piestāvēs Rose jeb rozā dzirkstošais vīns. Tas ir gatavots no tumšas krāsas vīnogām, tam raksturīga svaiga garša ar ziedu un augļu toņiem aromātā. Kaut arī tas arī ir viens no Valentīndienā pirktākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, laikam ejot, tas arvien vairāk zaudē stereotipu kā "meiteņu dzēriens".

Latvijā arvien populārāks kļūst Brut jeb sausais vīns. Attiecīgi, pasniedzot šo dzirkstošo vīnu, ir lielāka iespēja, ka tu būsi trāpījis pareizi, pat nezinot dzēriena saņēmējas gaumi. Brut, kas skaitās dzirkstošo vīnu klasika, ir ar zemu cukura saturu – tas ir viegli sauss un kraukšķīgs. Ja dzēriena etiķete izskatās paredzēta tikai profesionāliem vīna pazinējiem, tad zini, ka pussausu dzirkstošo vīnu apzīmē ar vārdu "sec". Ja vēlies saldu dzirkstošo vīnu, un uz etiķetes nav neviens vārds pazīstamā valodā, meklē vārdus "demi sec" vai "doux". Bet ar dzirkstošajiem tāpat kā jebkuru citu dāvanu – nedāvini to, par ko pats nepriecātos!

Dzirkstošā vīna sagatavošana pasniegšanai

Pat, ja dzirkstošā vīna iegādē neesi ieguldījis krietnu daļu savas algas, lai tas būtu baudāms, ņem vērā, ka vismaz divas stundas pirms pasniegšanas tas jāievieto ledusskapī (un nevis saldētavā). 6-9 oC temperatūra būs tieši laikā! Pēc pudeles atvēršanas to ir vēlams ielikt dzesēšanas traukā ar ledu un turēt tajā, kamēr pudele tiek tukšota, lai dzēriens nesasilst. To izdarīt var pavisam vienkārši – piepildi trešdaļu trauka ar ūdeni, pa virsu saber ledu, un liec iekšā pudeli. Būs smalki un gardi!

Pudeles atvēršana

Lai arī cik skaisti filmās izskatās dzirkstošā vīna korķa atraušana vaļā ar skaļu paukšķi, tam pārlidojot pāri visai telpai, un dzērienam ar joni izšļācoties no pudeles, tas tomēr nav pareizais atvēršanas veids. Dzirkstošā vīna korķis jāver vaļā lēnām. Turot rokās pudeli 45 grādu leņķī, ar kakliņu vērstu prom no cilvēkiem un telpas griestiem, noņem korķa foliju un metāla gredzenu. Ar īkšķi viegli spied korķi uz augšu un lēnām griez pudeli (nevis korķi). Korķis iznāks ārā ar vieglu, elegantu paukšķi.

Kā saliet eleganti

Nekur nesteidzies un glāzi pildi lēnām līdz 2/3 tilpuma, ja nevēlies redzēt ar lipīgu dzērienu aplietas sievietes rokas vai jauno paklāju. Glāžu veids – klasiskās, tupljveida glāzes. Tās ļaus romantiski abiem kopā vērot burbulīšu virtenes un baudīt dzēriena aromātu.

Piemērotākās uzkodas

Dzirkstošais vīns, visticamāk, nav ikdiena, tāpēc arī uzkodas izvēlies svētkiem piemērotas. Pārsteidz savu sievieti, ceļot galdā smalkākus sierus, ja malkosiet sauso vai pussauso dzirkstošo vīnu. Vislabākie būs mīkstie sieri, piemēram, Brī vai Dor Blu. Ja vēlies īpaši pārsteigt, pasniedz jūras veltes – austeres, vēžveidīgos (pirms tam gan pārliecinies, kā tos pareizi sagatavot). Saldos dzirkstošos vīnus baudiet kopā ar smalku desertu.

Dzirkstošā vīna uzglabāšana

Dzirkstošo vīnu var uzglabāt ledusskapī pat vairākas dienas, tikai pudelei jābūt noslēgtai – lieliski, ja ir speciālais, vairākkārt lietojamais pudeles korķis. Ja atrodi šampanieša pudeli no rīta tomēr neieliktu ledusskapī, kā īsts dzērienu pazinējs, iemet pudelē rozīni, kas liks "dzirkstulim" atkal burbuļot, un pagatavo Mimoza kokteili, sajaucot dzirkstošo vīnu ar apelsīnu sulu!

Lai dzirkstoši svētki!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!