Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka bez kartupeļiem pusdienas vai vakariņas daudziem nav iedomājamas. Garšīgu kartupeļu pagatavošanai svarīgs ir ne tikai apstrādes veids, bet arī tas, kādi ir izvēlētās šķirnes kartupeļi. Tāpēc, lai nesaskartos ar nepatīkamiem pārsteigumiem – kā noteikt, vai kartupeļi ir miltaini vai ūdeņaini?

Padomu meklējām gudrībās no pūra lādes un uzgājām lielisku ieteikumu Jura Reiznieka grāmatā "Seni padomi". Lai pateiktu, vai kartupelis ir miltains, nepieciešams pārgriezt svaigu kartupeli uz pusēm. Pēc tam abas kartupeļa pusītes jāberzē vienu pret otru un jāvēro, kas notiek – ja kartupeļa pusītes salīp kopā un berzējot gar tā malām veidojas putas, tas ir miltains. Bet, ja kartupeļus paberzējot un paspiežot no tiem izdalās vien ūdens – kartupeļi ir pārlieku ūdeņaini un būs ar sliktu garšu.

Kartupeļu miltainumu vai ūdeņainumu gan neietekmē tas, vai tā mīkstums ir dzeltens vai balts. Katrai šķirnei ir savas tekstūras un garšas īpatnības. Visgardākie būs miltainie, taču vārot ir jāuzmanās, lai tie neizjuktu. Tāpēc, kad tos vāra, vaktē, lai tie būtu vēl viegli stingri pirms nokāšanas. Ja plīts atļauj, tad vislabāk gardos, miltainos kartupeļus ir vārīt uz lēnas uguns.

No Latvijā pieejamajiem kartupeļiem miltaini un gardi būs "Agria", "Fontane", "Laura", "Vineta" un citu vidēji mīksto šķirņu kartupeļi (tos audzētāji apzīmē ar burtu B). Bet, ja kartupeļi nepieciešami stingri, ko pievienot salātiem un zupām, jāmeklē "A" šķirņu kartupeļi – "Almera", "Adelina", "Preciosa" un citi, norādīts biedrības "Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!